Ruokaohjeita

Sivut

torstai 12. lokakuuta 2017

Peruna-palsternakkapitsa maistuu makoisalle

Tuore villirucola antaa kivaa lisää tämän peruna-palsternakkapitsan makuun.
Peruna on pikkuhiljaa päässyt perheemme suosikkiraaka-aineisiin. Eikä ihan suotta. Peruna on hyvää ja siitä voi loihtia aina uusia ja uusia herkkuja. Suolavedessä keitettyjä ensimmäisiä varhaisperunoita ei mikään voita, mutta syksyn tullen tekee mieli kokeilla uusia ideoita.


Tänään valmistin ensimmäisen kerran perunapitsaa. Kuulostaa ihan oudolle! juuri noin ajattelin ensin. Mutta uunista tulevat valkosipulin, yrttien, pitspohjan ja muiden makujen herkullinen tuoksu sai myöhemmin veden herahtamaan kielelle. Makua ei osaa selittää, mutta jotenkin suussasulavaa se on. 


Lapsena teimme usein keittiön puulämmitteisen hellan levyillä itsetekoisia  'perunalinttejä'. Raaka, kuorittu peruna vetsellä ohuiksi viipaleiksi ja paahtumaan kuumalle hellalle, suolaa pintaan ja kohti ääntä. Nam nam! Olisikohan tässä perunapitsassa ollut yhtäläisyyttä tuohon makumuistoon  :))


Marttajärjestö on toiminut 118 vuotta (1899-2017), mutta itse olen kuulunut Marttojen Lukupiiriin vasta vajaan vuoden. Olen oppinut jo odottamaan muutaman kerran vuodessa ilmestyvää Martat-lehteä ja etenkin uusia reseptejä. Tällä viikolla ilmestyneessä lehdessä oli teemana peruna. Voi että miten monipuolisia ruokia saa perunasta. Perunapitsa tuntui aluksi kummalliselta, mutta sitten päätin kokeilla. Onneksi luotin vaistooni ja mielikuvaani kuumassa lämmössä kypsyneestä  perunan mausta.  Alkuperäistä ohjetta hieman muuttaen sain oman suun mukaista ruokaa. Eikä talon Mieskään tainnut kaivata muuta ruokaa. Siis tykkäsi kovasti!




Aineet 2 peruna-palsternakkapitsaan (tai yhteen pellinkokoiseen)

Taikina

2 dl vettä
20 g hiivaa 
1 tl sokeria
½ tl suolaa
3 rkl öljyä
2½ dl ruisjauhoja
2 dl (durum)vehnäjauhoja

Päälle (näitä käytin itse, mutta kaikki vastaavat sopivat)

2 perunaa
suolaa (savunmakuista minulla)
1 palsternakka
1-2 punasipulia
2 yksikyntistä valkosipulia
1 prk (1,2 dl) creme fraichea (smetanaa)
1-2 dl juustoraastetta (Mustaleima Emmental minulla)
korianteri-basilika tuoreyrttejä tms
n. 1 rkl juoksevaa hunajaa
mustapippuria

Ohjeet
  1. Liota sokeri ja hiiva kädenlämpöiseen veteen.
  2. Sekoita suola, suurin osa jauhoista sekä öljy joukkoon.
  3. Alusta taikina kimmoisaksi ja lisää tarvittaessa loput jauhot. (Voit laittaa vielä ½ dl, jos tuntuu jäävän liian löysäksi.)
  4. Kaulitse taikinasta saman tien 2 pitkulaista/yksi isompi pitsapohja.


  • Anna pohjien kohota liinan alla sen aikaa, kun teet muut valmistelut. (n.20 min)
  • Kuori ja viipaloi peruna ja palsternakka. Kuivaa hyvin talouspaperilla. 
  • Levitä creme fraiche ja juustoraastetta pitsapohjien päälle.
  • Asettele päälle pilkotut yrtit, peruna- ja palsternakkaviipaleet sekä sipulit.
  • Sirottele suolaa ja mustapippuria kasvisten päälle.
  • Voit halutessasi lisätä osan juustoraasteesta pinnalle. (näin tein itse) 
  • Valuttele vielä hunajaa päälle.
  • Paista kuumassa uunissa (225-250 ast), kunnes pinta on ruskea. Älä polta!


Palsternakka ei kuulunut alkuperäiseen ohjeeseen, mutta sopi mielestäni hyvin tähän.
Usein tavalliset ja yksinkertaiset raaka-aineet puhtaimmillaan ovat parasta makunautintoa. Vajaan viikon sisällä olen huomannut tämän yksinkertaisen totuuden jo kahteen kertaan. Ja samalla olen palannut lapsuuden parhaisiin makumuistoihin. Pitäisiköön tehä vielä munakokkelia ja marjapuuroo?


Parhaimmalle tämä pitsa maistuu tosi kuumana, mutta maku on hyvä myös täysin jäähtyneenä. Talon Miehelle maistui makea kurpitsapiiras päiväkahvin kanssa, mutta itse tykkäsin mutustella tätä harvinaista herkkua vielä silloinkin. Valkosipulin makua en olisi enää kaivannut, vaikka se onkin mielestäni 'pakollinen' pitsan raaka-aine.




Tänä aamuna ulkolämpötila oli hieman plussan puolella. Palasin 10 jälkeen fysioterapeutilta ja kauppareissulta. Auton mittari näytti +2 ast ja usva pehmensi kauniisti maisemaa. Oli ihan pakko pysähtyä nappaamaan muutama kuva Katumajärven kauniista maisemista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.