Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 28. lokakuuta 2017

Suklaapizzaa ja kurkistus joulunaikaan


Keväällä kuulin huhuja suklaisesta pitsasta ja olin varsin epäuskoinen. Ei kai sitä voi kutsua pitsaksi, jos siinä on suklaata. Olihan tuotakin ihmettä ihan pakko kokeilla. Ostettiin muutamia viikkoja sitten lapsenlapsia varten Dr Oetkerin 'tekemää' suklaapizzaa. Se unohtui kuitenkin pakastimen kätköihin, kunnes yhtenä iltana etsittiin iltapalaa. Pakkohan sitä oli maistaa, koska ei heitetä ruokaa roskikseen. Ja pakastimesta pitäisi raivata tilaa joululeipomuksiin. Ihan helposti meni suusta alas tuo valmispitsa, mutta mietiskelin samalla kuinka siitä saisi vielä parempaa. 

Nämä pikkutontut pyysivät päästä mukaani eilisellä kauppareissulla :))
Jouluvalojen sytyttely alkaa meillä yleensä vasta joulukuussa pikkuhiljaa. Lumisade sotki suunnitelmat tänä vuonna ja tulikin jo näin aikaisessa vaiheessa halu hakea varastosta joululaatikot. Siitä seurasi, että päätettiin talon Miehen kanssa aloittaa pikkujoulun vietto tänä viikonloppuna. Seuraavana olemme jo Espanjan lämmössä. Toisaalta, onhan kaikki jouluun liittyvä niin ihanaa. 💝


Näin tunnelmallista oli perjantaina Aulangon maisemissa.
Pitsa on meidän molempien herkkua ehkä senkin vuoksi, että lähes joka kerta keksimme uusia makuyhdistelmiä. Tänään jäi monta aikomaani makua käyttämättä, kun kaikkea ei voi kerralla lastata pitsapohjan päälle. 


Pitsapohja kahteen lähes pellinkokoiseen pitsaan (suolaiseen ja makeaan)

4 dl vettä
4 tl kuivahiivaa (tai 3/4 pkt tuorehiivaa)
1-2 tl suolaa (oman maun mukaan)
2 rkl öljyä
n. 7 dl Durum vehnäjauhoja aluksi 
(alustuksen loppuvaiheessa toiseen osaan 2 rkl kaakaota ja toiseen 2 rkl vehnäjauhoja)
  • Lämmitä neste 42 ast kuivahiivalle (tai 37 ast tuorehiivalle)
  • Sekoita hiiva, suola ja osa jauhoista veteen. (Yleiskoneessa helpointa)
  • Lisää öljy ja alusta käsin tai koneella kimmoisaksi.
  • Siirrä puolet taikinasta toiseen kulhoon ja lisää siihen kaakaota.
  • Lisää jauhoja toiseen osaan, jos näyttää vielä liian löysälle.
  • Kohota molempia taikinoita liinan alla puolisen tuntia ja tee sillä välin muut valmistelut.
  • Laita uuni kuumenemaan mahdollisimman kuumalle! 



Suolainen pitsa syntyi tänään todella pienellä vaivalla. Toissapäiväiseltä lounaalta jäi tähteeksi uunilohta ja kermaviili-smetana-tillikastiketta. Niistä ja punasipulista tuli oikein herkulliset ja riittävät täytteet pitsaan. Talon Mies raastoi savunmakuisen juuston loput ja jääkaapista löytyi pari dl Punaleima Emmental-raastetta. Paiston jälkeen pinnalle vielä tuoretta rucolaa. Maistui herkulliselle, mutta vatsaa piti jättää vielä suklaapitsalle. 

Kaakaojauhe sekoittui hyvin pitsataikinaan ja teki pohjasta rapeaa. Raakasuklaamassaa vai rouhittua Taloussuklaata pinnalle? 

No taloussuklaalevyn jämät käytettiin tällä kertaa!
Ensimmäinen pitsa paistui uunipellillä, mutta suklaapitsaa varten otimme esille pitsakiven. Pohjan rapeus oli mielestäni tässä versiossa erityisen tärkeää, eikä sitä voi saavuttaa ilman tulikuumaa pitsakiveä. 

Pitsakiveä pitää lämmittää mahdollisimman kuumassa uunissa vähintään 20 min ennen paistoa!


Täytteet suklaapitsaan

n. 3-4 rkl Hasselpähkinä-kaakaolevitettä
kourallinen suolapähkinöitä
50 g taloussuklaata (isona rouheena) tai raakasuklaamassaa
vadelmia
(kuivattuja mansikkalastuja)
hieman Grana Padano tai Parmesan raastetta

Paiston jälkeen pitsan pinnalle
vadelmia
tuoretta sitruunamelissaa tms
  • Kaulitse pitsapohja ohueksi.
  • Kuumenna pitsakivi (tai uunipelti) ja siirrä pohja kuumalle alustalle.
  • Lisää saman tien levite pohjan päälle, heitä suolapähkinät, puolet vadelmista ja suklaarouhe levitteen päälle.
  • Paista n. 5 - 8 min. (Seuraa ettei pala!)
  • Koristele jäisillä vadelmilla ja tuoreilla yrteillä.


Tämä suklainen ja vadelmilla raikastettu sekä pähkinöillä suolattu erikoisuus maistui meille lämpöisenä jälkiruokana. Myöhemmin otettiin vielä kahvileipänä kylmät ja pohjasta hyvin rapeat palat. Mansikkalastut ja hieman hapan vadelma tekivät tästä aika jännän makuisen. Täytyy ehkä tehdä uudelleen juustoja ja hedelmiä täytteenä. 



Lumen tulo innostaa ottamaan puikot esille. Aloitin mukinlämmittimillä 🎁
P. S. Rakastan suklaan ja vadelman liittoa kakuissa ja monenlaisissa makeissa herkuissa. Mutta klikatkaapa vielä tätä Unelmien suklaapizza linkkiä. Jonakin päivänä aion hankkia aineet ja tehdä tätä. Nyt oli pakko käyttää niitä raaka-aineita, mitä tänään kotoa löytyi. Onneksi pakastin pursuilee vielä tässä vaiheessa marjoista.

Syksyn oranssit sävyt vaihtuvat pian lämpöisiin joulunpunaisiin kotimme ruokapöydällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.