Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

Pääsiäisen suklaabrita rullalla

Rullalle käärityn britatortun voit tottakai tehdä perinteiseen tapaan kakun muotoon.
Brita-kakku tuoreilla suomalaisilla marjoilla tai raparperihillokkeella on ollut vuosikymmenien ajan takuuvarma tarjottava. Pehmeä pohja rapeanmakealla marenkipäällisellä maistuu useimmille, kun väliin tulee kermavaahtoa ja mansikoita. Pääsiäisen herkutteluhetkeen sopivat mielestäni sitruuna, mango, rahka ja suklaa. Näillä aineilla lähdin kehittelemään britaleivonnaista, joka joutui nyt rullalle. Pienet päätypalat maistuivat niin herkulliselle sekä Miehen että omasta mielestäni, että aion tehdä samanlaisen leivonnaisen pääsiäisen jälkiruokapöytään. Tämä kuvissa näkyvä rullabrita on yllätys perheemme lomalta palaaville nuorille. Tästä linkistä löydät aiemmin postaamani brita-kakun ohjeen!

Rullalle käärittyä brita-kakkua on näkynyt useissa blogeissa ja leivontaresepteissä tämän pääsiäisen aikaan.
Olen pakastanut joskus brita-kakun pohjan ilman täytettä. Samoin olen tehnyt valmiiksi täytetyn kakun kanssa ja mielestäni jälkimmäinen vaihtoehto on toimivampi. Kakku kannattaa jakaan osiin, jotka syödään pakastamisen jälkeen kerralla. Pakastettu brita-kakku sulaa kohtuullisen nopsaan, mutta vetistyy, jos jää sen jälkeen pitkäksi aikaa jääkaappiin. Parhaimmillaan brita-kakku on toki heti täyttämisen jälkeen, mutta joskus joutuu tekemään kompromisseja. Juhlien alla on paljon muutakin tekemistä ja pakastimeen etukäteen tehdyt tarjottavat pelastavat viime hetken paniikilta ja kiireeltä. Kiireetön leipominen on ihanan rentouttavaa!

Valmis marenkivaahto on kiiltävää ja pysyy hyvin vatkainkoukussa.

Marenkia tulee samanpaksuinen kerros pinnalle, kun jaat sen ensin tasaisesti joka puolelle pohjataikinaa.


Brita-kakku tai -torttu onnistuu kokemattomaltakin leipojalta, kun muistaa muutaman tärkeän jutun. Marenkikerroksen epäonnistuminen oli alussa oma kompastuskiveni. Ei riitä, että vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää niihin sokerin. Marenki lätsähtää uunissa pohjakerroksen päälle, ellei marenkia ole tehty oikein. Tarpeeksi pitkään vaahdotettu marenki muodostaa upeasti kupruilevan pinnan kakkuun ja kestää myös täytteiden painon. Marengin vatkaamiseen pitää varata aikaa riittävästi, jotta sokerikiteet ovat liuenneet ja marenkivaahto kiiltelee.


Kaakaolla tehdyt raidat ovat tämän britatortun erikoisuus ja saavat pohjan maistumaan suklaiselle.
Pääsiäisenä tarjottavaan britarullaan sopisivat suklaan sijaan tai lisäksi kypsän mangon kuutioidut palat. Ostin tänään muiden aineiden lisäksi mangon ja ajatus on testata tuota komboa omassa leivonnaisessani. Tuore mango on ihanan makuista ja keltainen väri sopii hienosti pääsiäiseen!

Tummasta suklaasta rouhitut palat sopivat hyvin tämän rullabritan makumaailmaan.
Suklaanmakuinen rullabrita (leivinpellillinen taikinaa)

Pohjataikina
150 g voita
1,25 dl (n.100 g) sokeria
4 kananmunan keltuaista
2 rkl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl perunajauhoja
1 dl mantelijauhoja
1 dl maitoa (huoneenlämpöistä kauramaitoa minulla)
(2-3 rkl kaakaojauhetta halutessasi myös suklaataikinaa)

Marenkikerros
4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria

Pinnalle 
½ dl mantelirouhetta/ -jauhetta (kuorineen) tai hasselpähkinärouhetta

Täyte
2 dl vispikermaa
2dl (200g) sitruunatuorejuustoa
2 dl mangorahkaa
50-100 g karkeaa suklaarouhetta

  • Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen!
  • Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
  • Lisää kananmunan keltuaiset yksitellen voimakkaasti vatkaten sekaan. Erota valkuaiset kulhoon ja varo, ettei tippaakaan keltuaista pääse sekaan.
  • Yhdistä kuivat aineet kaakaota lukuun ottamatta. Lisää seos kevyesti sekoittaen voivaahtoon (sihdin läpi) vuoronperään lämpöisen maidon kanssa. Älä vatkaa enää.
  • Aloita marengin tekeminen vaahdottamalla valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
  • Ripottele sokeri pikkuhiljaa valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes marenkitaikina muuttuu kiiltäväksi ja sokerikiteet ovat sulaneet. 
  • Levittele pohjataikina leivinpaperoidulle (voitele halutessasi) pellille. Älä säikähdä, vaikka taikinaa tuntuu tulevan ohut kerros!
Mikäli haluat tehdä suklaisia raitoja taikinaan, jätä taikinasta n. 2-3 dl kulhon pohjalle. Sekoita sihdin kautta n. 2-3 rkl tummaa kaakaojauhetta taikinaan ja tee siitä raitoja pohjataikinan sekaan.
  • Levittele marenkikerros päällimmäiseksi ja ripottele halutessasi manteli- tai hasselpähkinärouhetta pinnalle.
  • Paista torttupohjaa 175 ast uunin ala-tai keskitasolla n. 20-25 min. (monissa ohjeissa sanotaan 25 min, mutta omani tuntui valmiille 20 min kuluttua)
Saatuasi britatortun pohjan onnistuneesti paistettua, odottele sen jäähtyvän kokonaan ennen täyttämistä. Pitkän lastan tai esim fileerausveitsen avulla pohja kannattaa irrottaa varovasti leivinpaperista. Näin se kääntyy myöhemmin helposti. Tortun täyttäminen onnistuu vasta silloin, kun pohja on kokonaan jäähtynyt. Rullaus on helpompaa, jos pohjaan käytetään vehnäjauhojen sijaan peruna, -manteli tms jauhoja.

  • Vaahdota kerma ja lisää mukaan vatkaten tuorejuusto ja mangorahka. Lisää sokeria, jos haluat leipoa todella makean britakakun. Huomioi kuitenkin, että marenkikerros on itsessään aika makeaa. 
  • Rouhi suklaa tukevalla veitsellä karkeaksi rouheeksi. 
  • Käännä britapohja uudelle leivinpaperille (tukeva ote pellistä) ja levitä täyte pohjan taikinapuolelle. Ripottele suklaarouhetta tasainen kerros pinnalle.
  • Kääri torttu löysästi rullalle. (normaalisti kääretorttu kääritään tiukalle rullalle, mutta tässä marenki mene'lyttyyn', jos rullaat liian tiukalle)
  • Tarjoa britarullaa sellaisenaan tai koristele pinta halutessasi kermavaahdolla ja esim pienillä koristeellisilla suklaanamuilla. 
Lisäsin ensimmäisen kerran kaakaota ja suklaata brita-kakkuun tai oikeastaan tällä kertaa britarullaan. Kokeilu vaikuttaa niin onnistuneelle, että voin suositella tätä kaikille suklaan ystäville. Pääsiäiseen tämä sopii erityisen hyvin, koska suklaa kuuluu joka tapauksessa pääsiäisherkkuihin.




Pääsiäismyyjäiset ovat suosittuja joka puolella Suomea. Itse tykkään käydä myyjäisissä fiilistelemällä tunnelmia ja hankkimalla samalla jotakin kaunista ja kivaa pääsiäiseksi. Kukat, kynttilät ja joku ruokaan liittyvä hankinta kuuluvat perinteisiini.


Mehiläisvahankynttilät hurmasivat kauniilla väreillään ja muotoilullaan! Hienoja!



Palmusunnuntaina pienet virpojat kiertävät talosta toiseen pukeutuneina noidiksi. Koristellut virpomavitsat tuovat onnea virvottaville ja virpojat saavat hyvän mielen saamistaan suklaamunista tai muista makeista herkuista. Meillä otetaan virpojat iloiten vastaan ja meitä saa virpoa!


Erittäin hyvää ja keväisen lämpöistä pääsiäisviikkoa sinulle, joka kiinnostuit tästä palmusunnuntain postauksestani! 💟

4 kommenttia:

  1. Ihana idea tämä. <3 Brita-kakkua olen tehnyt, mutta tällainen kääretortun mallinen onkin kokeilematta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Kaura!🥰 Tein itsekin ekaa kertaa, samoin suklaabritaa. Ainakin tuoreena maku oli tosi ihana, mutta vielä en osaa sanoa pakastuksen vaikutuksia. Valmiiksi viipaloidut palat sulavat nopsaan ja torttua ei tarvitse syödä kerralla. Aineet omaan pääsiäisen britatorttuun on jo hankittu. 🌿🐥🐑 Ihanaa pääsiäisen aikaa sinulle!

      Poista
  2. Kiva idea, ehkäpä kevään yo-juhliin teenkin nyt britakakkua! Pitäisi etsiä lisäksi joku maidoton täytevaihtoehto tarjolle. Pitää harjoitella jo vappuna koska en ole aiemmin tehnyt. Marenkiin jäi kotitaloustunneilta kauhu kun peloteltiin että se epäonnistuu helposti! Ja hyvä vinkki jos sitä pitääkin vatkata kauan, sillä muistelin että kotitaloustunnilla olisi sanottu että se menee pilalle jos liian kauan vatkaa. Varmaankin valemuisto kun on tuostakin oppitunnista kymmeniä vuosia aikaa! t P&K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Brita kakku on aika takuuvarma tapaus ja monen makuun. Hedelmät tai marjat ja keväällä raparperihilloke antaa makealle kakulle kivaa hapokkuutta.
      En tiedä, voiko marenki mennä pilalle. Kermaa ei saa vatkata liikaa, saattaa muuttua voiksi.😂 Maidoton täyte onnistuu varmaan moussena, ohjeita löytyy monista blogeista. 👏Hienoa, jos ehdit leipoa lakkiaisiin. Toki leipomoistakin löytyy hyviä vaihtoehtoja, ettei kaikki jää itselle. 💕 Hyvää Pääsiäistä, herkullista vappua ja täydellisiä lakkiaisia! 🌹🥂

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.