Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 21. huhtikuuta 2019

Sans rival on melkein kuin Ellen Svinhuvudin kakku

"Voittamaton" ja "Vailla vertaa" ovat myös tämän juhlavan kakun nimityksiä.
Sain pääsiäisen alla Linnan Marttojen lahjoittaman Yllätysmuna-kirjan. Kirjan kannessa lukee, että "Martat näkivät kanojen kasvatuksen mahdollisuutena". Kananmunaa monipuolisempaa raaka-ainetta ei olekaan, sanoo Martat-lehden toimituspäällikkö pääkirjoituksessaan. Munasta teet terveellisen pika-aterian tai loihdit upeita jälkiruokia, juttu jatkuu. Martat rohkaisivat emäntiä kasvattamaan kanoja 1900-luvun alussa aloittaessaan järjestön toiminnan. Tänä vuonna marttajärjestö täyttää 120 vuotta ja nostaa jälleen esiin kananmunan, tuon mainion tuotteen. Pääsiäisenä kananmunat pääsevät hyvin esille sekä ruoassa, koristeissa että leivonnassa. Lapset rakastavat saada ja etsiä pääsiäisenä suklaamunia. Muutama vuosikymmen sitten virpojat saivat palkaksi kananmunia, nyttemmin suklaamunia.


Munakirjassa on paljon kananmunaa sisältäviä reseptejä. Bongasin sieltä ohjeen kakkuun, jota en ole koskaan aiemmin tehnyt. Olen aina luullut Sans rival-kakun olevan aivan liian monimutkainen ja lähinnä erikoisleipomoiden loihtima herkku.




Ihana ystäväni oli tulossa luoksemme kiirastorstaina ja sain päähäni edellisenä iltana leipoa tuon vain neljää raaka-ainetta sisältävän kakun. Olin valmistautunut tällä kertaa epäonnistumiseen. Halusin joka tapauksessa yrittää yllättää ystäväni. Olimmehan vuosikymmeniä aiemmin kahvitelleet samaisen kakun kera ja kehuneet kilvan kakun rapsakan makeaa ja suorastaan syntisen hyvää makua. Pieni pala kerrallaan kakku on edelleen ihanaa herkkua kahvilla ja etenkin kuohuviinillä huuhdeltuna. Itselläni ei ole aavistustakaan, voiko kakkua ostaa nykyisin mistään leipomosta.



Manteleiden rouhiminen etukäteen helpotti nougatpalojen murentamista myöhemmin.

Kakun tekeminen koostuu neljästä eri vaiheesta. Parin tunnin kuluttua aloittamisesta otin kuvat valmiista kakusta, vaikka ohjeiden lukemiseen kului ensikertalaiselta reilusti minuutteja. Ei siis ole koko päivää vievä urakka, jos päätät ryhtyä kakun tekoon. Juhlakakkuna tämä lienee erikoisuus, jota useimmat vieraat eivät ole koskaan maistaneet. 


Mantelilastut palavat herkästi, joten niitä on syytä vahtia koko paahtamisen ajan!

Kirjoitan kakun reseptin osittain munakirjan ja joiltakin osin Ahmija-blogin ohjeilla. Suosittelen katsomaan lisävinkkejä täältä!
Lukemieni kommentien perusteella sain tietää, että Sans rival kakku poikkeaa hieman Ellen Svinhufvudin kakusta. Jälkimmäisessä käytetään maustamiseen vahvaa kahvijuomaa. Itse lisäsin hieman mantelilikööriä täytteeseen, joten kakku ei sovi lapsille. Todennäköisesti tämäntyyppinen 'raskas' kakku ei ole lasten mieleen muutenkaan. Runsaan mantelimäärän takia kakku ei sovi manteliallergisille!!


Sans rival eli Ellen Svinhufvudin kakku 

Mantelipohjat
200 g kuorittuja, jauhettuja manteleita (mantelijauhoja)
3 dl tomusokeria
5 munanvalkuaista 

Voikiisseli
1 dl sokeria
1 dl vettä
3 kananmunan keltuaista (laitoin itse kaikki 5 keltuaista)
150 g voita
(2 rkl mantelilikööriä minulla)
Praliini (=nougat)
1 dl eli n. 50 g kuorellisia manteleita
1 dl sokeria

Pinnalle paahdettuja mantelilastuja (n. 2 dl eli 70 g minulla, jotka paahdoin pellillä leivinpaperin päällä 220ast/n.3min koko ajan vieressä vahtien, etteivät pala)

Marsipaanista tehty vihreä nauha ja punainen ruusu ovat usein käytettyjä koristeita tässä kakussa.

Kakku on mielestäni sen verran vaativa, että suosittelen huolellista ohjeiden lukemista vaikka useampaan kertaan!! 
  • Piirrä kolmeen leivinpaperiin halkaisijaltaan n. 22 cm suuruinen ympyrä. Käännä paperi pellille niin, että kuvio jää alapuolelle ja voitele kuvion alue kevyesti voilla. (Jos haluat tehdä suorakaiteen tai neliön muotoisen kakun, piirrä sen mukaiset kuviot.)
  • Valmista mantelipohjat vatkaamalla valkuaiset ensin kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pikkuhiljaa, jotta se ehtii sulaa vaahdon sekaan ja jatka vatkaamista, kunnes saat kestävän tuntuisen marenkivaahdon. Kääntele mantelijauhot varovasti vaahdon sekaan esim nuolijalla. 
  • (marttaohjeessa sokeri ja mantelijauhot yhdistettiin ja valkuaisvaahto lisättiin niiden sekaan varovasti) 
  • Levitä taikina tasaisesti leivinpapereille piirrettyjen kuvioiden alueelle. Paista pohjat vaaleanruskeiksi n. 125 ast/55-60 min. (marttojen ohjeessa 175 ast/15 min) Kiertoilmauunissa paistaen pohjista tuli hyvät, kun vaihdoin välillä peltien paikkaa keskenään.
Ehdin tehdä voikiisselin ja nougatrouheen sillä välin, kun pohjat paistuivat miedossa uuninlämmössä pitkään. Voikiisselissä ei ollut mielestäni riittävästi makua, joten testasin siihen mantelilikööriä. Sitä kannattaa lisätä varovasti, ettei kiisseli pääse 'juoksettumaan' ts muuttumaan rakeiseksi. Kahvin ystävät maustavat kiisselin halutessaan vahvan kahvin avulla.
  • Valmista voikiisseli lisäämällä ensin vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi, pienennä lämpöä ja anna poreilla hiljakseen n. 15 min välillä sekoittaen. 
  • Lisää sokeriliemi keltuaisten sekaan koko ajan sähkövatkaimella voimakkaasti vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes kiisseli on kylmää. (laskin kylmää vettä altaaseen ja vatkasin siinä) 
  • Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaahdoksi ja yhdistä siihen kylmä kiisseli vatkaten. (Lisää myös nougatrouhe eli praliini tässä vaiheessa, mikäli se on ehtinyt jäähtyä, sekoita joukkoon 1-2 rkl mantelilikööriä tai vahvaa kahvia halutessasi) 
  • Vie kiisseli jääkaappiin jäähtymään. 
Nougatrouheen valmistaminen on varovaisuutta vaativa työvaihe. Sokerin sulattaminen vie aikaa ja kysyy kärsivällisyyttä. Osa sokerista jäi paakuiksi ja sitä joutuu sekoittelemaan jonkun aikaa, jotta sokeri muuttuu kauttaaltaan paahteisen ruskeaksi. Marttojen ohjeessa kokonaiset tai rouhitut mantelit lisättiin sokeriliemeen, itse rouhin mantelit ensin morttelissa ja jauhoin jäähtyneen praliinirouheen hienoksi sauvasekoittimen silppurissa. 

  • Sulata nougattia varten sokeri paistinpannulla kuumuutta kestävällä lastalla sekoittaen.  Lisää siihen joko kokonaiset tai etukäteen rouhitut mantelit. 
  • Kaada seos leivinpaperille jäähtymään. (varo polttamasta käsiäsi)
  • Hienonna kovettunut levy monitoimikoneessa. (onnistui hyvin puisen nuijan avulla niin, että paloittelin levyn vahvan muovipussin sisään ja paukuttelin rouheeksi. Jätin tarkoituksella myös isohkoja paloja rouheeseen.
  • Sekoita nougat eli praliini jäähtyneen voivaahdon sekaan.
Kakun kokoaminen kannattaa tehdä leivinpaperialustalla. Sen voi leikata myöhemmin tarjoilulautasen kokoiseksi. Kakku oli helppo nostaa alustalle kahden lastan avulla.
Kiisseli riittää myös kakun reunoille, kun suunnittelet etukäteen pohjien väleihin tulevan määrän. (ehkä noin 2/5 osaa kahteen väliin, 1 osa päälle ja 2 osaa reunoille)
  • Kokoa kakku levittämällä kiisseliä alimmaisen pohjan päälle. Nosta seuraava pohja sen päälle ja levitä kiisseliä tasaisesti sen päälle.
  • Levitä loppu kiisseli päällimmäiseen kerrokseen ja kakun reunoille. 
  • Koristele kakku paahdetuilla mantelilastuilla joka puolelta. 
  • Nosta kakku kahden tukevan lastan avulla tarjoiluastiaan ja vie jääkaappiin jäähtymään. 
Kakku säilyy (jos säilyy..) kuulema jääkaapissa maukkaana useamman päivän. Aion pakastaa loppukakun ja testata, muuttuuko tämäntyyppisen kakun maku pakastamisen aikana. (päivitän myöhemmin kokemukseni tänne)
P. S. Kakun maku ja rakenne eivät muuttuneet lyhyen pakastamisen (2 vrk) jälkeen juuri ollenkaan. :))


Tuoreet ja mielellään syötävät kukat sopisivat mielestäni parhaiten tämän juhlavan kakun koristeiksi. Ehkäpä joku teistä blogini lukijoista innostuu tekemään Sans rival kakkua kevään juhliin. Vastuu jää toki leipojalle, mutta omasta mielestäni kakun tekeminen ei ollut liian vaikeaa. Kakku onnistui täydellisesti! Vieraamme tykkäsi kakusta todella paljon ja oli kovasti otettu hemmottelemisestaan. Sain houkuteltua hänet ottamaan palan kotiinviemisiksi ja oli kuulema maistunut oikein herkulliselle myöhemminkin. Olipa onnellinen olo, kun sain näin ilahduttaa rakasta ystävääni. 😘 




Ystäväni tuoma kaunis kukkakimppu ilahduttaa puolestaan meitä koko pääsiäisen! Pääsiäisen runsasta iloa myös sinulle rakas blogiani säännöllisesti seuraava! Auringon runsas valo ja lämpö hellikööt edelleen kaikkia teitä, jotka kävitte lukemassa tämän postaukseni. Itse alan valmistautua seuraavien pääsiäisvieraiden tuloon!  


6 kommenttia:

  1. Voi miten herkullisen näköinen kakku! En olekkaan aiemmin tällaisesta Sans rival kakusta kuullut, tämä oli uusi tuttavuus:) Sinä sitä osaat sitten leipoa ja tehdä vaikka mitä♥ Ihania kevätpäiviä sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos paljon Päde!🤗🌹Itsellekin tuon kakun leipominen tuli hetken mielijohteesta. Linnan kahvipöydän juhlatarjottavien joukossa on tietääkseni joka itsenäisyyspäivänä Ellen Svinhuvud-kakkua. Kakku maistui todella hyvin sekä kaikille vieraillemme että meille. 😋🍰
      Sinulle myös tosi ihanaa viikon jatkoa!☀️🥰

      Poista
  2. Tämä on kyllä iki-ihana klassikko. Kiva huomata ettei tekeminen ole kuitenkaan tuon monimutkaisempaa. Toivoisi toki, että tätä myös saisi useammasta kaupoista, kun säilyvyyskin on hyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta👍Kakku sopii erinomaisesti tämän koronavuoden 2020 Linnan juhliin 6.12. Meidät kaikki suomalaisethan on kutsuttu niihin! 😘🎂
      Kiitos paljon kommentistasi💖, joka herätti itselläni halun leipoa tuota kakkua viimeistään jouluksi.
      Hyvää Itsenäisyyspäivää ja joulun odotusta sinulle!🇫🇮

      Poista
  3. Kiitos tästä. Tyttäreni on kokenut kovia viimeisen vuoden aikana.Hänellä on syntymäpäivät lauantaina. Teen tämän kakun ja toivon onnistuvani. Toinen tyttäreni on keliaakikko, joten tämä sopii hänellekin. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 💖Lämpöinen kiitokseni sinulle! 🥰Tämä kakku on tosiaan rakkauden osoitus, kohtuullisen vaativa ja uusia makuelämyksiä tuova herkku.😋 Uskon tyttäresi oivaltavan ihanan ajatuksesi.💝
      Tein tätä itsekin viikko sitten merkkipäiväksi viikko sitten.😊Kovasti tykättiin edelleen. Marenkipohjat pehmenevät jääkaapissa, joten suosittelen leipomaan edellisenä päivänä👍. Tällä kertaa tein suorakaiteen muotoisena, joita mahtui 2 samalle pellille.
      🙋‍♀️Todella hyvää viikonloppua ja ihania synttärikahveja teille! 🍵🍰😍

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.