Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Kemiön limppua "pienellä twistillä"

Limppua juustolla tai avocadolla vai pelkästään levitteellä! Kantapala maistuu parhaimmalle!
Olen tehnyt tätä limppua reilut pari vuotta niin, että sitä on jatkuvasti viipaloituna pakastimessa. Kemiön limppu on vaan niin hyvää perusleipää sekä aamulla, päivällä että illalla ja useilla eri päällisillä. Kylmäsavulohi on lempparia, mutta talon Miehen täydellisesti savustama lämminsavulohi vielä parempaa.

Tästä ei iltapala parane.. Eilen savustettua lohta, tilliä, Kemiön limppua ja majoneesia. 
Tarjoan limppua usein keiton lisukkeena tai hieman voissa/öljyssä paahdettuna salaatin päällä eli krutonkeina. Alkuperäisessä ohjeessa nesteenä on käytetty piimää, mutta käytän itse appelsiinimehua, jossa on hedelmäliha tallella. (Ohjeita löytyy muistakin ruokablogeista gooklaamalla "Saaristolaisleipä" tai "Kemiön limppu")

Kolmesta limpusta riittää pitkäksi aikaa syötävää.
Aineet kolmeen limppuun (noin 1,5 l vetoisiin vuokiin)

1 l appelsiinimehua (tai piimää) 
1-1½ palaa hiivaa 
1 rkl suolaa
2 dl leipäsiirappia / tummaa siirappia (makean ystävät laittavat yli 3 dl)
3 pussia Tuoppi kaljauutetta 
2 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
2 dl ruis- tai vehnäleseitä (täysjyvävehnäj. tänään, koska ei ollut leseitä)
n. 10-12 dl vehnäjauhoja (taikina saa jäädä  ns. paksuksi puuroksi)

Voiteluun siirappia + vettä 2 rkl molempia


Tehdessäni tätä leipää ensimmäistä kertaa joulun 2014 alla kaapistani löytyi vain kaljauutetta. Käytin sitä leipään ja huomasin sen toimivan hienosti tässä. Kerran käytin vain kaljamaltaita (5 dl), mutta leivän koostumus tuntui liian rouheiselle. Tällä ohjeella on tullut joka kerta onnistunutta ja hyvänmakuista limppua. Joten miksipä hyvää pitäisi mennä muuttamaan. Tällä mennään jatkossakin.


Kaljauutteen saa parhaiten ulos pusseista jättämällä ne hetkeksi kuumaan veteen. Sitten alakulma saksilla pois ja uute valuu nätisti appelsiinimehun joukkoon.




Ohjeet

1.  Lämmitä mehu ja 3 pussia kaljauutetta kädenlämpöiseksi.
2. Murentele ja liota hiiva nesteeseen.
3. Lisää siirappi ja suola. Vatkaa leseet, kaljamaltaat ja ruisjauhot nesteeseen.
4. Lisää vehnäjauhoja lopussa pikkuhiljaa, jotta näet milloin seos on paksun puuron kaltaista. Vehnäjauhojen määrä ei ole ohjeessa tarkka, mutta liikaa ei kannata laittaa.

Leipätaikinaa ei kohoteta taikinakulhossa vaan vuokiin kaadettuna.
5. Lusikoi taikina kolmeen hyvin voideltuun tai öljyttyyn leipävuokaan.
6. Kohota leipiä vedottomassa paikassa reilu tunti. (tai joskus vähemmän)
(Seuraa, ettei "kuohu" yli tai tartu päällä olevaan peitteeseen / kelmuun.)
7. Paista leivät 150 - 175 ast lämmössä/1½ - 2 h uunin ala-tasolla
(On vaikea sanoa tarkkaa paistoaikaa, koska uuneissa on eroja. Koputa pinnalta, ei saisi olla enää pehmeä, mutta ei vielä kovasti kumise)

Kohonneet leivät! Kohoamiseen meni tänään vain 45 min vaikka talvella se kestää yleensä tunnin. 

Leivät tuntuvat pursuavan yli vuoista, mutta tasoittuvat uunissa. 

Voitelu siirappi-vesi seoksella paistumisen loppupuolella tekee pinnasta kiiltävän kauniin. 


Tätä leipää on ilo viedä ystäville joulumuistamisena. Aivan yhtä mainiosti tämä maistuu juhannuksena vaikkapa mökillä. Olisimme menneet mielellämme myös tänä juhannuksena talon Miehen veljen perheen mökille yhteisen sukujuhannuksen viettoon. Harmi, että polven paraneminen ei ole edistynyt riittävästi ja täytyy jättää mökkijuhannus väliin. Tuliainenkin olisi ollut valmiina :))

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.