Kuumia räiskäleitä, sitruunarahkaa, puolukoita, minttua ja kookossokeria. Täydellistä! |
Innokkaana marjastajana tiedän vuosien kokemuksesta nokkosten kasvavan vadelmapensaiden läheisyydessä. Tänään pääsin jo kävelysauvojen avulla aika pitkälle lenkille ja suunnistimme talon Miehen kanssa muutaman sadan metrin päässä olevaan vadelmikkoon. Ja sieltähän nokkoset jo puskivat innolla esille.
Tervakukat (vai ailakit?) kukkivat, samoin voikukat nokkosten kaverina. |
Vedenkeitin on hyvä apuväline ryöppäyksessä. (ellei omista induktioliettä)
Ensimmäiseksi nokkoset kannattaa huuhdella huolella juoksevan veden alla ja nyppiä samalla mukaan mahdollisesti tarttuneet heinänkorret tms pois.
Seuraavaksi huuhtelen nokkoset kiehuvalla vedellä ensimmäisen kerran. Samalla viimeisetkin epäpuhtaudet ja pikku roskat nousevat pinnalle.
Ensimmäinen ryöppäysvesi viemäriin, pieni pyöräytys salaattilingolla ja sama uudelleen. Maistelin yhden ryöppäyksen jälkeen nokkosta eikä poltellut enää. Olen kuitenkin tottunut tekemään tämän uudelleen, jotta varmasti kaikki roskat ja poltteet ovat poistuneet. Samalla toki liukenee hieman hyviä hivenaineita veteen.
Seuraavaksi kahteen kertaan ryöpätyt nokkoset sauvasekoittimen silppuriin, pieni pyöräytys ja hetkessä "herkku" on valmista. Tällä kertaa saalista tuli vajaa 2 dl.
Tästä luonnon ihmeyrtistä saa hyvää keittoa ja räiskäleitä. Kuivattuna parasta sämpylätaikinassa. |
Taikina n. 50 pikkulettuun
4 dl maitoa
3,3 dl kivennäisvettä
1 tl suolaa
3 kananmunaa
3½ - 4 dl vehnäjauhoja
n. 1,5 dl ryöpättyjä hienonnettuja nokkosia
1 rkl öljyä (sitruunamaustettua oliiviöljyä)
(minttua, ruohosipulia ja limenkuoriraastetta)
Paista rapean ruskeiksi joko voilla tai kirkastetulla voilla.
Ohjeet
1. Vatkaa munien rakenne rikki.
2. Vispaa sekaan maito ja jauhot.
3. Lisää kivennäisvesi, suola ja nokkoset.
4. Lisää halutessasi hienonnettuja yrttejä.
5. Anna taikinan tekeytyä ja turvota n. ½ tuntia.
6. Lisää öljy, vatkaa taikina tasaiseksi ja paista räiskäleitä.
Taikina kohoaa kivennäisveden ansiosta normaalia enemmän. Kannattaa seurailla!
Paista räiskäleet riittävän kypsäksi ennen kääntämistä. Maltti on valttia tässä!
Kukkiva omenapuu on yksi kauneimpia alkukesän näkyjä ja jokaisen ohikulkijan ihasteltavissa. |
Milloinkahan saa pujotella mansikoita heinään? Metsä-, vai onkohan ahomansikka kukkii kauniisti. |
Komeita kalliokieloja löytyy runsaasti Vanajanlinnantien varrelta. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.