Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Tuoreesta tonnikalasta grillaten herkkuruokaa


Olen ollut pitkään siinä harhaluulossa, että kotikeittiössä ei voi tehdä onnistunutta tonnikalaa. Pari aiempaa kokeiluani toistakymmentä vuotta sitten vakuuttivat minut siitä, että arvokasta tonnikalaa on turha ja turhauttavaa laittaa ruoksi. Onneksi ostin tänään tarjouksesta pari pienehköä filettä tuota herkkua. Saatan ostaa aika pian uudelleenkin.

Tonnikalafileet saavat mukavan näköisen paistopinnan grillin ritilästä.
Tonnikalafileet kannattaa öljytä, suolata ja pippuroida etukäteen. Niiden pitää lämmetä 15 min / puoli tuntia ennen paistoa ja tärkeintä kaikesta; tonnikalaa ei saa kypsentää korpuksi! Yleensä en pidä "raaásta lihasta tai kalasta, mutta tonnikala ei maistu tosiaankaan raaálle, vaikka jää sisältä punertavaksi. 


Näin tein tänään ja suosittelen sinuakin rohkeasti kokeilemaan!

Kaada pari rkl öljyä lautaselle ja laita tonnikalat siihen.
Pippuroi ja ripottele sormisuolaa (tai merisuolaa) fileille.
Käännä fileet ympäri ja tee sama toiselle puolelle.

Voit tehdä tämän hyvissä ajoin ennen paistoa tai grillaamista. Siirrä kalat silloin jääkaappiin maustumaan. Jos ruokailu on pikapuoliin (kuten meillä tänään) anna niiden lämmetä ja maustua valmiiksi grilliin. Onnistunee myös paistinpannulla.

Kuivattu rosmariini puuttuu kastikkeen aineista tässä kuvassa. Limen mehua yhdestä puolikkaasta.
Hyvä ja mielellään täydellisen herkullinen kastike tonnikalalle on nautinnon A ja O.
Tänään tein ensimmäisen kerran tämäntyyppistä kastiketta ja jännitin talon Miehen kommentteja. Omassa suussani kastike maistui onnistuneelle muutamien makujen lisäämisen jälkeen. Löysin netistä reseptin lohisalaattiin ja kehittelin sitä tänään tonnikalalle.Kastikkeen aineet

2 rkl valkoviinietikkaa
½ limen mehu
1-2 rkl hunajaa (jouduin lisäämään)
½ tl kuivattua rosmariinia
pippuria myllystä
½ tl suolaa

1 dl oliiviöljyä
(½ dl fenkoliyrtin varsia omaan kastikkeeseeni sopi mukavasti)


Jännäsin kovasti, kuinka öljyn lisääminen kuumaan nesteeseen onnistuu. Ei mitään ongelmia vaan runsaasti vispaten nesteet sulautuivat toisiinsa ja kastike saostui kuten toivoinkin.

Ohjeet kastikkeen tekoon

1. Mittaa valkoviinietikka, limen mehu ja hunaja kattilaan ja lämmitä seos.
2. Lisää mausteet; rosmariini, pippuri ja suola
3. Vispaa vähitellen öljy joukkoon ja jätä jäähtymään.
(Silppusin keittiösakseilla loput fenkoliyrttiruukustani kastikkeeseen, ei ollut paha!)


Kokosin tänään aterian friseesalaatti-pedille. Erilliselle lautaselle pääsivät kotimaiset uudet perunat voi-varhaissipulikastikkeen kanssa palan painikkeeksi.

Tässä halkaistu aprikoosi kivineen ennen voissa kuullottelua. Olisi ollut varmaan  hyvää näinkin.
Aprikoosit ovat maistuneet raparperin ohella viime aikoina kaikessa ruoanlaitossa. Ostin tänään tuoreita aprikooseja ja eilisen leivontapuuhista jäi yksi varsi raparperia. Kuullottelin molempia voissa ja lisäsin frisee-salaatin pinnalle ensimmäiseksi.


Voissa paistetun raparperin maku sopi kuin nenä päähän tonnikalan ja kastikkeen kanssa.  Aprikoosi oli herkkua myös, mutta raparperi veti kevyesti pidemmän korren.

Tälle kauniille tuoresalaattipedille pääsi tonnikalafile köllöttelemään tänään kodissamme.
Tonnikala sai pedin tuoreesta pestystä ja lingotusta salaatinlehdestä. Kastike tuli erilliseen astiaan, ettei päässyt valumaan ennen aikojaan salaatin sekaan.
Minipaprikat, tomaattilohkot ja tuorekurkkupalat toivat raikkautta lautaselle ja lopuksi myös mukava annos tuoreita herneenversoja.

Varhaisipuli-voikastikkeen voittanutta uusien perunoiden höystöä on vaikea keksiä.
Aprikoosien ja raparperien kuullottelusta tähteeksi jäänyt voi maustoi mukavasti pari varhaissipulia varsineen. Tästä syntyi maukas kastike varhaisperunoille pienellä suolalisällä. Ruoka oli kohtuullisen terveellinen (hyvää öljyä paljon ;)) ja kasvispitoinen, joten etenkin talon Mies oli tyytyväinen uusiin perunoihin. Hän pesi ja keitti ne omatoimisesti :))

Jokohan nämä pitäisi kääntää? Odoteltiin vielä hetkinen.

Näyttää grillistä ottamisen jälkeen vielä raaálle, mutta kypsyys on täydellinen.
Ohuehkot tonnikalafileet paistuivat tänään n. 2 min molemmilta puolilta aika kuumassa grillin lämmössä. Kala on sisältä vielä punainen, mutta silti paistunut riittävästi. Paksumpaa tonnikalafilettä joutuu varmaankin pitämään grillissä pidempään. 

Uudet suomalaiset perunat kuorineen täydensivät tämän päivän ateriamme.
Ehdottomasti paras ja yllätyksellisin elementti menussamme oli tänään kastike. Huokailimme ja kehuimme sitä molemmat ja tippaakaan ei jäänyt tähteeksi toisin kuin olin etukäteen kuvitellut. Valmistaminen ei ollut ollenkaan vaikeaa.

Grillattu tonnikala, paistettu raparperi ja hapokas öljykastike...aah, mikä makuharmonia!
Niinhän siinä kävi, että lempikuoharimme pääsi juhlistamaan tänään keskellä viikkoa onnistunutta ateriaamme. Talon Miehellä oli takana "raskas" golfkierros ja minulla sekä lymfahieronta että fysikaalinen hoito polvijumppineen.  Koimme ansainneemme herkutteluhetkemme :)) Jälkkäriksi söimme eilistä raparperiherkkua.


Hyvä ruoka ja parempi mieli. Niin totta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.