Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

"Kiviuunipitsassa" fenkolia, nektariinia, punajuurta, viikunaa...

Kypsän mansikan maku on jäljittelemätön ja täydellisen ihana.
Että grillin kuumassa lämmössä pitsakivellä paistettu herkku osaakin koukuttaa. Pari viikkoa sitten teimme herkullista pitsaa, johon tuli mm. mansikkaa. Tänään testissä ovat fenkoli, nektariini, viikuna ja limemausteinen smetana ensimmäistä kertaa. 
Kirjoittelen tänne blogiini lähinnä itseäni varten ohjeet myöhempiä kokeiluja silmällä pitäen. Mukavaa tietenkin, jos joku muukin pitää näistä raaka-aineista ja haluaa testailla ja suunnitella uusia makuyhdistelmiä. Vaihtoehtoja on lukemattomia.
Teko-ohje taikinaan on sama kuin edellisellä kerralla. (21.5.2017)

  
Fenkoli on kaunis ja raikkaan makuinen kasvis, mutta itselleni kohtuullisen vieras. Lohi ja fenkoli ovat entuudestaan tuttu ja yhteensopiva makupari keitossa, joten miksipä ei pitsassakin. Ainahan voi kokeilla eikä tule suurta vahinkoa, jos ei onnistu.


Tällä kertaa ajattelin pehmentää fenkolin makua karamellisoimalla sen etukäteen. 
Valurautapannulle tuli 1 rkl voita/kirkastettua voita ja hunajaa, hieman suolaa ja kookossokeria sekä pippuria. Kuullottelin kymmenisen minuuttia kunnes fenkoli pehmeni ja maku karamellisoitui.


Lisäksi viipaloin muutaman kypsän nektariinin ja sopivan määrän kuivattuja viikunoita. (tuoreita ei ollut saatavilla)


Smetana sopii hienosti lohen ja fenkolin joukkoon, joten sitä halusin kokeilla myös pitsan päälle. Mausteeksi limen raastettua kuorta ja mehua, suolaa sekä pippuria.


Tomaattikastikke syntyi nopsaan alla olevasta pastakastikkeesta ja lisukkeista. 

Kaapistani löytyi kerran vain tätä valmista tomaattikastiketta. Testasin ja mielestäni sopivalla tuunaamisella (chiliä ym) kelpaa myös pitsan pohjalle. Ei laiteta paljon!
Pieneksi silputtu valkosipuli  oli taas marinoitunut ja maku pehmennyt muutaman tunnin oreganoöljy-kylvyn ansiosta. Minun pitsassani pitää olla valkosipulia ja samaa mieltä on talon Mies. Valkosipulia, chiliä ja oreganoa pitää olla kuitenkin maltillisesti, etteivät ne peitä hienojen kasvisten ja muiden raaka-aineiden omaa makua.

Tomaattikastiketta, punajuurta, mozzarellaa, pinjansiemeniä ja sesamöljyä, Huikeat maut!

Tomaattikastiketta, valkosipulia, viipaloitua punajuurta, homejuustoa ja sesamöljyä. Salviaa paiston jälkeen. Talon Miehen suosikki-ehkä;)
Viikunoita, nektariinia, vuohenjuustoa, pinjansiemeniä ja paiston jälkeen mansikkaa ja "nirvana" :))

Hippunen tomaattikastiketta, limesmetanaa ja mozzarellaa, kylmäsavulohta ja fenkolia! Uskomatonta! 

Menossa grilliin; kylmäsavulohta, karamellisoituja fenkolisiivuja, lime-smetanaa, mozzarellaa ja valkosipulia. Myös tämä oli molempien suosikki tänään.

 Viimeisten pitsojen paistamisessa oli hieman ongelmia; riittääkö kaasu vai loppuuko kesken. Kaasugrillissä on se huono puoli, että välillä kaasupullo pitää vaihtaa.
Tulikuumaa grilliä ei enää saatu, mutta ensimmäiset 3 paistuivat täydellisiksi.

Nektariinia, viikunaa, vuohenjuustoa, pinjansiemeniä ja paiston jälkeen vahvaa minttuyrttiä pinnalla.
Mutta ei paniikkia, nämä viimeiset menevät joka tapauksessa pakkaseen. Lämmitellään myöhemmin nälän yllättäessä uuden kaasun kuumuudessa. Eihän se maku ja pohjan rapsakkuus juuri paistettua vastaa, mutta pakastepizzoja on syöty ennenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.