Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Paras jälkiruokamuistoni

Tuoreet vadelmat tekisivät tästä jälkkäristä paljon herkullisemman näköisen annoksen. Nyt mennään näillä!
Paras ja samalla herkullisin jälkiruokiin liittyvä makumuistoni aikuisena liittyy Lappeenrantaan. Sataman ja linnoituksen välimaastossa sijaitsee Wanha Makasiini Bistro ravintola. Olemme syöneet siellä useamman kerran käydessämme Etelä-Karjalan maisemissa. Bistro-nimen lisäys on tullut uusien ravintolanpitäjien myötä.
Lähtemättömän vaikutuksen teki aika tarkalleen kuusi vuotta sitten jälkiruoaksi tilaamani suklaafondantti-vadelmasorbetti-vaniljajäätelö-annos. Kaikki maut olivat niin kohdillaan!


Kerrankin minulla on riittävästi aikaa tehdä tätä jälkiruoka-annosta jäljittelevää herkkua kaikkine elementteineen. Aloitin jo eilen tekemällä vadelmasorbetin ja vaniljajäätelön valmiiksi pakastimeen. Tänään olivat vuorossa suklaafondantit.


Teen erillisen postauksen jäätelöstä ja sorbetista. Molempia löytyy tosin kaupoista ja ovat lähes yhtä herkullisia kuin itsetehdyt. Oma lempijäätelömme näihin on vaniljanmakuinen Tofu ice tai vastaava riisijäätelö. Sorbetteja löytyy myös nykyisin eri valmistajilta.

Fondantin voi tarjoilla myös vuoassaan, ellei irtoa suosiolla. Makuasia ja molempi parempi ;)
Suklaafondanteja olen tehnyt usealla eri reseptillä, mutta yleensä palaan tähän parikymmentä vuotta vanhaan reseptiini. Leikkasin ohjeen talteen jostakin lehdestä ja liimasin reseptikirjaani. Tänään kaivelin sen esille ja sekä talon Miehen että oman maisteluni perusteella onnistuivat hyvin. Mitäpä hyvää turhaan vaihtamaan.

Vuoat kannattaa voidella huolella kauttaaltaan. Kumoaminen lautaselle sujuu siten helpommin.
Aineet noin 8-12 fondantiin (riippuu vuoan koosta)

150 g leivontasuklaata/taloussuklaata
125 g voita
3 munaa (á55g)
3 munanvalkuaista
1 dl sokeria
½ dl vehnäjauhoja (kakkuvehnäjauhoja mielellään)
Ohjeet

1. Sulata voi ja suklaa kulhossa vesihauteen päällä. Älä anna veden kiehua!
2. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi sillä välin, kun teet muut valmistelut.
3. Vatkaa huoneenlämpöiset munat, valkuaiset ja sokeri napakaksi vaahdoksi.
4. Lisää suklaaseos munavaahtoon lastalla sekoitellen.
5. Lisää viimeiseksi vehnäjauhot sihdin läpi huolella sekoitellen taikinaan.
6. Kaada taikina hyvin voideltuihin uunivuokiin. (silikonivuokia ei tarvitse voidella)
7. Paista fondanteja uunin alimmalla tasolla 175 ast / 12-15 min.


Joudun itse käyttämään tässä munakelloa, jotta muistan kurkistaa uuniin ajoissa.

Leipominen voi olla taidetta. Eikö totta?

Tänään käytin kahdenkokoisia vuokia.  Silikoniset ovat pienempiä, joten pitää ottaa uunista aiemmin. 

Silikonivuoissa kypsyneet ovat jo valmiita, mutta isompien vuokien pitää paistua vielä 3-4 min. 


Nyt näyttää valmiille, koska keskellä ei ole kuoppaa. Sisällön kuuluu olla juoksevaa.

Kuuluu asiaan, että suklaaherkut lässähtävät muutaman minuutin päästä. Sama määrä silti jäljellä!


Tässä kuvassa hieman pienempi silikonivuoassa kypsynyt fondantti. Aterian päälle tämä annos kuuluukin olla pienempi kuin kahvileipänä tarjottu herkku. Makua ja silmäniloa on tässäkin ihan kiitettävästi. Meidän pakastimen viimeiset viime kesän vadelmat pääsivät tähän herkkujälkkäriin. Kohta saadaan uusia :)


Silikonivuoissa paistuneet fondantit on helppo irrottaa, joten ne säilyvät ehjinä.P.S. Haikailin pari päivää sitten Aulangon maisemiin. Tänään sää on aivan mahtavan aurinkoinen ja ihana muutenkin. Onneksi auto on keksitty ja sillä pääsee kiertämään Aulangon puistometsän ympäri. Muutama otos reitin varrelta tasan 2 kk ikäisen polveni tekonivelen kunniaksi. Olen onnellinen siitä, että eteenpäin mennään koko ajan. Pystyn jo nauttimaan ajatuksesta, että pääsen ehkä elokuussa marjastamaan ja sienestämään.....tai ainakin käveleksimään metsässä.Ruusujen tuoksu oli huumaava ja lintujen laulua kuului Aulangolla joka puolella. Kyllä tänne kannattaa tulla vierailemaan kauempaakin. Mieli ja sielu rauhoittuu luonnon keskellä.   Aulangon luonnonsuojelualueEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.