Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 3. kesäkuuta 2017

Onnitteluruusut valmistuneille

Lämmin ruusuleivos, vaniljajäätelö ja vaahterasiirappi on vastustamaton herkku!
Löysin jo talvella netistä videon voitaikina-omenaruusujen valmistamisesta. Olinpa kerrankin maltillinen ja päätin säästää näiden ihastuttavien leivonnaisten teon parempaan ajankohtaan. Tänään on juuri oikea aika onnitella omaa rakasta lapsenlastani eskarin päättymisestä. Syksyllä hänestä tulee oikea koululainen.

Ihan kaikille muillekin eskarinsa tai koulunsa päättäneille, uusille ylioppilaille sekä ammattiinsa valmistuneille paljon onnea! 

Talon Mies tuli eilen kauppareissulta ruusukimpun kera! Kesä alkaa virallisesti eläkeläisillekin :))
Kauneimmat ruusut ja kiitokset myös kaikille opettajille ja lasten kasvusta sekä kehityksestä vastaaville henkilöille. He tekevät tavattoman tärkeää ja vaativaa työtä ja ovat kesälomansa ja lepohetkensä ansainneet. Arvostan opetuksen ammattilaisia erittäin paljon.

Klikkaa alla olevaa linkkiä, jos innostuit näistä ja haluat tarkat ohjeet. Osaat varmasti!Laitan muutamia kuvia ja omia vinkkejäni ruusuleivonnaisten tekoon.

Aineet kuuteen ruusuun

1-2 isoa punaista omenaa
sitruunamehua
3 levyä voitaikinaa
aprikoosihilloa (tai jotain muuta kiinteää uuninkestävää hilloa)
kanelia ja vaniljasokeria
koristeluun tomusokeria (ja halutessasi tuoreita lehtiä)1. Viipaloi omenat aika ohuiksi viipaleiksi joko terävällä veitsellä tai mandoliinilla. Höyrytä niitä mikrossa lähes täydellä teholla kolme minuuttia. Seuraa etteivät pehmene liikaa, jolloin eivät tahdo rullautua tasaisesti. (Itselleni kävi näin kahteen viimeiseen ruusuun viipaloimiini omeniin.)

Tässä yhden omenan viipaleet, joihin lisään puolikkaan sitruunan mehun ja n. 1 dl vettä. 
2. Ota voitaikinalevyt ensimmäiseksi sulamaan huoneenlämpöön ja käy vasta sitten käsiksi muihin hommiin. Erottele levyt toisistaan, jolloin sulavat nopeammin.

Leikkaa levyt keskeltä halki veitsellä.
3. Etsi kaapistasi/osta haluamaasi hilloa ja ohenna tarvittaessa vedellä. Käytin itse tähän omenoiden höyryttämisestä jäänyttä sitruunavettä.

Käytin neljään omena-inkiväärichutnia ja kahteen aprikoosihilloa. Kumpikohan on parempaa? Aprikoosi oli!
4. Kaulitse puolikas levy pituussuunnassa suurin piirtein kaksinkertaiseksi alkuperäisestä. Leveys lisääntyy samalla.


5. Levitä hillo huolella, tasaisesti ja sopiva määrä.

No olisin itse voinut olla huolellisempi! Mutta tämä oli ensimmäinen;)
6. Harkitse nyt hetkinen ennen seuraavaa vaativaa osuutta. Mikrossa (3 min) pehmenneet viipaleet pitäisi osata laittaa oikein, jotta ruusun terälehdet onnistuvat. Aloitin itse oikealta ja etenin lisäten seuraavan puoliksi edellisen päälle.
Sirottele pinnalle kanelia tai vaniljasokeri-kaneli sekoitusta!7. Käännä toinen reuna omenaviipaleiden päälle. Huomasin jossakin vaiheessa nipistää ylä- ja alaosan päätyjen taikinat kiinni toisiinsa. 


8. Rullaa leivonnainen alkaen viimeksi laittamasi omenaviipaleen puolelta. (En tiedä onnistuuko toisin, mutta näin tein itse.)


9. Onnittelut! Nyt vaikein on takana :)) Nosta ruusu muffinsivuokaan ja vuoka uunipellille.

Uunin lämpö noin 175-200 ast ja paistetaan 40-50 min.

Tässä ensimmäinen "tekeleeni".


Leivonnaisia paistetaan aika pitkään, jotta voitaikina ehtii paistua kunnolla. 
Laitoin folion viimeisen kymmenen minuutin ajaksi "ruusujen" päälle.


Kylläpä oli ihanaa leipoa näitä oikeasti helppotekoisia leivonnaisia. Tekisin varmasti näitä, jos perheessämme olisi lakkiaisia tai muita valmistumisjuhlia.


Ensimmäistä kertaa tehdessä aikaa kuluu ohjeiden lukemiseen ja miettimiseen. Puolitoista tuntia tähän meni, koska leivonnaisten paistaminen vei lähes 50 min. Arvaamattoman uunini lämpö oli riittävän pienellä, etteivät päässeet kärähtämään.

Tässä vielä kuva vuoista, jotka olivat juuri sopivan kokoisia monien eri vaihtoehtojen joukosta.3 kommenttia:

 1. Onhan upean näköisiä, näitä pitää kokeilla seuraavissa juhlissa, kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
 2. Voiko näitä pakastaa?

  VastaaPoista
 3. Kiitos, lämmin kiitos! Kommentin ja etenkin myönteisen sellaisen saaminen on aina "lahja". Minunkin mielestäni näistä tuli todella hienon näköisiä ja makuisia. Aion todellakin tehdä uudelleen
  Pakastaminen kävi itselläkin mielessä, mutta tällä kertaa tein niin vähän, ettei siihen ollut tarvetta. Yhtä ruusua testaan jääkaapissa ja kahden vuorokauden jälkeen ulkonäkö ei ole juurikaan muuttunut. Lämmitys sujuu mikrossa nopsaan.
  Onpa kiva kuulla, että innostuit ja aiot tehdä näitä. Suosittelen lämpimästi!

  VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.