Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Blini-ilta ihastuttaa

Porkkala eli porkkanalohi yllätti eilen. 😋 Sen maku sopii bliniateriaan täydellisesti. Namskis!
Uskokaa tai älkää, mutta katsoin vuoden takaista blogipostaustani vasta ruokailumme päätyttyä. Täsmälleen samalla päivämäärällä olimme herkutelleet blineillä. 'Blinipäivä piristää' näytti olevan tuon aterioinnin otsikko. 


Hetken miettimisen jälkeen oivalsin syyn. Työelämässä ollessamme talviloma oli paras aika blinipippaloihin. Ystäväperheemme Kaakkois-Suomesta tuli usein loman aikana hiihtelemään kanssamme. Blinien syöminen kaikilla herkuilla (ja juomilla) kruunasi illan. Avantouinti jatkui itselläni parikymmentä vuotta Keski-Suomessa asuessamme. Voitte arvata, että tulikuumat blinit hiihdon, avannon ja saunomisen jälkeen jättivät niin täydellisen onnistuneen muistijäljen, että siihen tekee mieli palata uudelleen ja uudelleen. Ihania ystäviämme ikävöimme tällä kertaa eniten! 💕

Viljatuotteen tattarijauhot ovat hyviä ja laatikon takana ohje, jolla blinini onnistuvat aina.
Onkohan ihmisilläkin sisäänrakentunut muistijälki? Linnut näyttävät tulevan lähes tarkalleen samaan aikaan ruokailupaikkoihimme. Pikkuhiljaa rohkeimmat ovat lähestyneet olohuoneemme ikkunan läheisyydessä olevaa siemen- & talilautasta. Eilinen purevan kylmä sääkö lie innoittanut kuvani talitintin naputtelemaan ateriaansa ihan sydämensä kyllyydestä. Ikkunan läpi kuvaus ei touhua haitannut. 🐦


Mutta sitten takaisin eilisiin blineihin. Tein juuritaikinan jo aamupäivällä ja siirsin kulhon jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Huoneenlämmössä taikina kohoaa parissa tunnissa. Tällä kertaa en ryhtynyt tekemään kirkastettua voita alusta alkaen. Kaupasta saatava Arlan vastaava tuote maistuu riittävän hyvälle, joten nykyisin mennään sillä. 



Aineet ja ohjeita blineihin
(riitti 3 isoon ja 14 pienempään)

3 dl jogurttia tai kermaviiliä
pieni nokare (15 g) tuorehiivaa tai hippunen kuivahiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria

1 dl kuumaa maitoa (kauramaitoa meillä)
1 rkl voisulaa (kirkastettua)
3/4 tl suolaa
1 keltuainen
1 valkuainen vaahdotettuna

Paistamiseen käytettävän voin tai kirkastetun voin määrässä ei kannata säästellä! Blinit kun kertakaikkiaan eivät maistu samalle ilman voin aromia. 

Lisäksi blinien kanssa (kannattaa tarjota omia lemppareita)

•smetanaa tai creme fraichea
•pilkottua punasipulia (voit pehmentää makua mikrokuumennuksella pienessä vesitilkassa) 
•kirjolohen (tai siian) mätiä tms
•kylmäsavulohta
•porkkalaa
•katkarapuja 
  • Lämmitä jogurtti 37 ast (kuivahiivalla 42 ast), murentele hiiva sekaan ja lisää sokeri ja tattarijauhot. Sekoita taikina tasaiseksi ja jätä kohoamaan pariksi tunniksi huoneenlämpöön tai esim yön yli jääkaappiin.
  • Ennen blinien paistamista lisää taikinaan kuuma maito, voisula, suola ja keltuainen. 
  • Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää varovasti sekoittaen taikinaan.
  • Paista blinit rapean ruskeiksi molemmilta puolilta ja tarjoile heti kuumina. (voit myös pitää lämpimänä uunissa, jos haluat paistaa ensin ja tarjoilla sitten)
Valurautaisessa blinipannussa onnistuu parhaiten. Meillä on blinipannun lisäksi nelipesäinen sininen, valurautainen paistinpannu (kirpparilöytö), jossa blinit onnistuvat hyvin. Olen tosin paistanut aikoinaan teflonpintaisella lettupannulla lähes yhtä rapeita blinejä.



Jälleen kerran tuli tunne, että miksi näitä herkkuja tulee tehtyä niin harvoin. Uudenvuoden aaton tarjottavia taitavat blinit olla monessa perheessä. Näitä pitää ehdottomasti tehdä pian uudelleen. Molemmat tykkäsimme paljon porkkalan mausta blinien kanssa, joten sopivat erinomaisen mainiosti kasvisruokailijoille. Kylmäsavulohipaketit jäivät jääkaappiin. Pitääkin kehitellä niistä vaikka maukas suolainen piiras.


Entä jos ei voi millään sietää tattarin makua? Meillä ei onneksi ole sitä ongelmaa, joten en ole koskaan kokeillut muilla jauhoilla. Suosittelen testaamaan tässä tapauksessa esim hiivaleipäjauhoilla tai miksei vaikka kaurajauhoilla.  


Ihanan kaunista talvipäivää ystävät! Nyt olisi juuri oikea aika ottaa upeita kuvia pakkasen ja lumen kaunistamasta luonnosta. Paljon vaatekerroksia päälle je menoksi. Kameran ja kännykän jäätymistä kannattaa varoa. Sain itse eilen tv:stä uutta tietoa tuosta. Eipä näköjään itse hoksaa kaikkia asioita. Kännyn pitää kuulema lämmetä vähintään tunti ennen akun lataamista. Siis jos se ehti jäähtyä totaalisesti! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.