Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 4. helmikuuta 2018

"Mitä tää muussi oikein on?" Yrtti nro 8


Melkein kaikki tuntemani ihmiset tykkäävät perunamuussista. Se ei ole ihme, sillä muussi, etenkin itsetehty on tosiaan hyvänmakuista, helppoa ja ravitsevaa ruokaa. Tekeminen onkin sitten toinen juttu. Vähän pitää nähdä vaivaa, jos haluaa ilahduttaa perhettä ja itseä maukkaalla muussilla. 
Tämän postauksen yrttiä olen maistanut monta monta vuotta sitten. Jyväskylän ystäväni kasvattaa tätä omalla pihallaan. Hän on ilahduttanut minua muutaman kerran tuomalla runsaasti tämän yrtin kookkaita varsia 'tuliaiskukiksi'. 

Ostin tätä yrttiä ensimmäisen kerran. Onkohan sinulle tuttu?
Kerronpa nyt, kuinka onnistuin tänään. Talon Mies kysyi maistettuaan ensimmäisen haarukallisen tuon otsikkona olevan kysymyksen. "Olet sinä kyllä älyttömän hyvä kokki!" jatkokommentista ymmärsin muussin maistuneen hyvälle. 

Auringon säteet kertovat valon lisääntymisestä. Ihanaa!
Aamulla tiesin vain sen, että aion paistaa pitkästä aikaa lounaalle kuhafileet. Vihdoin kotimaiset kuhafileet olivat jokseenkin järkevän hintaisia (26,95€/kg). Kuulostaa kalliille tuokin, mutta kaikki on sentään syötävää. Virolaisia kuhia on saanut samaan hintaan jo aiemmin. Lisukkeeksi olin hankkinut kukkakaalin ja pakasteessa oli valmiiksi keittämäni vihreät pavut. Mutta kalan kanssa maistuisivat myös perunat!

Perunat ovat puolikypsiä ja lähes kaikki vesi kiehunut pois, kun kukkakaalit lisätään kattilaan.  
Aineet ja ohjeita kukkakaali-peruna-juustomuussiin (riittää n. 4 hengelle)

6 kp rosamunda tms jauhoisia perunoita (keskikokoisia)
½ kukkakaali (n. 200 g)
2 dl keitinvettä + ½ tl suolaa
puolikas punasipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
n. 3 dl kokomaitoa
2 dl Emmental-mozzarella juustoraastetta
1 rkl voita
n. ½ tl suolaa
  • Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa.
  • Kuori ja paloittele perunat sekä lisää ne kiehuvaan veteen. Lisää suolaa. 
  • Anna kiehua reilu 10 min ja lisää sitten paloitellut kukkakaalit. 
  • Lisää maito ja kiehuttele aika hiljaisella lämmöllä kannen alla n. 15 min tai kunnes sekä perunat että kukkakaalit tuntuvat pehmeille. 
  • Ota sipuli pois tässä vaiheessa, jos haluat. (Otin sen itse pois.) 
  • Kaada neste erilliseen astiaan (saatat tarvita myöhemmin) ja lisää juustoraaste.
  • Vatkaa sähkövatkaimella pehmeäksi ja tasaiseksi. (ei kovin pitkään kuitenkaan)
  • Siirrä kattila lämpöiselle levylle, lisää voi ja tarvittaessa suolaa. (maista ensin)


Voisin ajatella tämäntyyppisen muussin maistuvan myös heille, jotka vierastavat kaikkia kaaliruokia. Muussissa maistui juusto hieman, mutta maistelemallakaan ei kukkakaali. Me tykkäämme kukkakaalista, joten olisi saanut maistuakin. Mutta oli hyvää ja syntyi lähes vahingossa. Juustoraastepussin loppu oli etsinyt sopivaa kohdetta muutaman päivän jääkaapissa. Eipä ole tullut aiemmin mieleen tämäntyyppinen muussi. Palsternakkaa, porkkanaa, juuriselleriä ym juureksia olen lisäillyt muussiin antamaan lisämakua. Hyväähän pelkistä perunoistakin tehty muussi on, kun sitä on opittu syömään lapsesta saakka. Kevyt kukkakaalimuussi on tuttua myös ja sitä tulee tehtyä syksyisin useastikin.

Vain voita paistamiseen ja maustamiseen ainoastaan suolaa ja hieman pippuria. 
Ja ne kuhafileet! Aah! Ihan ylivoimaisesti parasta kalaruokaa. Paistaminen pitää malttaa lopettaa juuri oikealla hetkellä, jotta kalan mehevyys on parhaimmillaan.  


Joskus meillä oli tapana annostella salaatti erilliselle lautaselle. Sitten huomasin, että salaatin lisääminen samalle lautaselle keventää annosta. Kastiketta tämä ruoka ei kaivannut ollenkaan. 


Näin maukas päivä meillä oli tänään. Hieman isomman urakan tein jo aamulla. 


Nyt linnut ovat löytäneet toden teolla lintulautamme. Pakkasen kiristyminen (-17 ast) on rankkaa pikkulinnuille. Ruokaa kuluu enemmän kuin aiemmin ja talipallotkin ovat jo maistuneet. Luin netistä ohjeita kotitekoiseen linnunruokaan. Onneksi jääkaapissa oli kokonainen pakkaus kookosrasvaa ja kaapissa riittävästi siemensekoitusta. 


Raejuustopurkki tuntui sopivan kokoiselle ensikertalaisen yritykseen. Ajattelin ripustusnarun helpottavan tarjolle viemistä. Pieni ongelma tuli juuri sopivan kokoisen reiän tekemisestä purkin pohjaan. Kävin talon Miehen työkalupakilla ja apu löytyi! 



Kookosrasva saattaa kovettua liikaakin kovilla pakkasilla, joten pitänee hakea yöksi sisälle. Löysin vasta tehtyäni 'kakun' ohjeen, että olisi voinut lisätä rypsiöljyä pehmentämään rasvaa. Nyt kakku on kovettunut sopivasti. Toivottavasti kelpaa linnuille! 🐦

Lipstikkan käyttöä pitää opetella, sillä maku on aika voimakas ensikertalaiselle. Kasvisliemikuutioiden tekoon voin suositella lämpöisesti. (ei liikaa) 


Taas on yksi päivä jo iltapäivässä. Auringon valo ja puhtaat hanget ovat kauniita. Aikomus on lähteä vielä piipahtamaan ulkona. Pieni lenkki tekee hyvää sisälläolon jälkeen. Voi että, kun jalat alkaisivat kestää pidempiä lenkkejä! 👍 "Tieto lisää tuskaa!" Vai lisääkö? Sain eilisen luennon ansiosta runsain määrin lisätietoa sairastamastani nivelrikosta. Tuskaa lisää ainakin se, että tämä tauti on vahvasti perinnöllinen eikä sen etenemistä voi kokonaan estää. Helpotusta ja apua on kuitenkin olemassa ja tiedon avulla tuskaa voi vähentääkin. Pitää löytää juuri oikeantyyppistä apua itselle. 


Taika ja Loitsu ymmärtävät venyttelyn hyödyn. Niinpä niillä on rento ja mukava olo.
  
Onpa ihanaa, että kävit lukemassa tämän postaukseni. 💕 Toivon sinulle erittäin leppoisaa sunnuntai-iltaa ja hyvää tulevaa viikkoa. Kiitos, lämmin kiitokseni sinulle!

2 kommenttia:

  1. Mikään ei taida ilahduttaa kokin mieltä kuin ne tyytyväiset syöjät,jotka kiittelevät ruuasta:) Tuota lipstikkaa äitini usein kesäisin kasvattaa ja tekee siitä teetä.. Toivottavasti ne sinun jalkasi alkaisivat tosiaan kestämään pidemmätkin lenkit!♥ Ihania ovat Taika ja Loitsu♥ Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kivasta kommentista Päde!♡ Lipstikan tuoksu on voimakas ja makuun pitää totutella. On hyvä suomalainen yrtti! Kiitos teevinkistä, ilmeisesti kuivatetaan ensin. Jalat ovat ihmeen tärkeät!☆ Taas lähden uutta hoitoa saamaan.. Ihanaa valoa elämääsi Päde!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.