Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 12. helmikuuta 2018

Helppoa ruokaa broilerista ja 10 yrttiä

Grillibroileria kera keltajuuren ja muiden kasvisten tutussa ja kotoisassa kanakeitossa. Aina maistuu!
Tuoreista kasviksista tehty ruoka epäonnistuu harvoin, jos opettelet oikeat mausteet ja täydellisen kypsyysasteen. Kaukana menneisyydessä ovat lötköiksi keitetyt pakastevihannespussit keittoruokiin.  Herne-maissi-paprika pakasteseos oli pitkään monien ruokiemme lempilisuke. Ei silti, etteivätkö ne maistuisi vieläkin joskus. Mikäli ne ovat salaatin lisäksi ainoat kasvikset, ei ihme jos ns kasvisruoka tökkii. Me olemme kiitollisia perheemme nuorille, jotka 'tartuttivat' kasvisinnostuksen meihinkin, siis talon Mieheen ja minuun. Pikkuhiljaa kasvisten lempimausteet ovat löytyneet ja koko ajan tulee myös uusia. 


Viime viikon kiireisimpänä päivänä pyörin epätietoisena kalatiskin ääressä osaamatta päättää, mikä olisi nopeinta mahdollista ruokaa. Sattuipa sopivasti, kun samalla hetkellä tunki nenääni juuri grillistä otetun broilerin tuoksu. Oletteko kokeneet saman? Vaikka kaupan grillibroileri ei edusta 'gourmeeta'  sanan varsinaisessa merkityksessä, nälkäiseen ja kiireiseen makuhermoon se iskee isosti. Valmis salaatti kotona, pataleipää pakastimessa ja tulikuumaa broileria suoraan foliosta. Talon Mies ihmetteli, kuinka se olikin säilynyt niin kuumana. Kaksoisfolion ansiota nääs!😊 Sitä ateriaa ei ollut aikaa (eikä tarkoituskaan) kuvailla, vaan kiiruhtaa saman tien iltatapahtumaan.


Seuraava päivä oli lähes yhtä kiireinen, mutta onneksi ruokasuunnitelmat valmiina. Kokonaisesta broilerista jää kahdelta syöjältä reilusti lihaa toiseenkin ateriaan. Liha kannattaa irrottaa (hygienisesti) saman tien luista ja viedä vikkelästi kylmään. Näin ei ole pelkoa broilerin pilaantumisesta. Lähes poikkeuksetta teen iki-ihanaa broilerikeittoa loppulihoista. Niin tälläkin kertaa! Koin myöhemmin samana iltana kivan yllärin seuratessani TV:stä nykyistä lempiohjelmaani eli Samassa liemessä. Että siinä ohjelmassa on kaikki kohdillaan ja melkein jokainen resepti kuin suoraan omalta lempiruokien listaltani. Etenkin viime viikon jaksossa oli monta superherkkua. Ellet ole vielä ehtinyt tutustua, klikkaahan!


Olihan hauskaa huomata Meri-Tuulin ja  Pipsan tekevän hyvin samantyyppistä keittoa kuin omani. Tätä voisi sanoa ihan arjen lohturuoaksi. Niin hyvää se on ja kuinka helppoa tehdä. Juurekset voi ottaa suoraan pakasteesta tai käyttää vain maisssia tms. Minä laitoin tällä kerralla pari päivää aiemmin kypsäksi keittämiäni keltajuuria maissin lisäksi. Ja tähän keittoon sopii oikein hyvin se alussa mainitsemani herne-maissi-paprika pakasteseos. Maistelen yleensä valmiin keiton suolaisuuden, hapokkuuden, makeuden ja mausteiden määrän. Kerralla ei kannata laittaa liikaa, vaan lisätä lopuksi tarvittaessa. Mutta, pidemmittä puheitta. Tässä tulee ohje minun reseptiini.

Kanakeitto grillatusta broilerista

1 rkl öljyä (avokadoöljy minulla)
1 keskikokoinen punasipuli tai 2-3 salottisipulia
muutama valkosipulin kynsi
½ l vettä + hyvää kasvisliemijauhetta tai kanalientä
1 prk (400 g) kookosmaitoa
1 iso punainen paprika
1-2 keskitulista chiliä
1 pussi pakastemaissia (tai tölkki)
paloiteltuja, kypsiä juureksia (keltajuuria minulla nyt, yleensä porkkanaa)
kuivattuja yrttejä (oreganoa tms)
suolaa tarpeen mukaan, jos suolatonta kasvislientä
tuoreita yrttejä ja mausteita (lehtipersiljaa, pippuria, currya, savupaprikaa tms)

  • Irrottele lihat grillastusta broilerista ja pilko suurimpia paloiksi.
  • Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipulit ja chilipalat sekä kuullottele hetki.
  • Lisää nesteet, pilkottu paprika ja muut kasvikset.
  • Lisää lopuksi broilerin lihat ja kiehuttele muutama minuutti.
  • Tarkista suola ja mausteet vasta tässä vaiheessa, sillä niitä irtoaa liemeen broilerin lihasta.
  • Pilko lopuksi pinnalle tuoreita yrttejä! Hyvää ruokahalua!
10 yrtin nimet ja kuvat

1.Rakuuna


2. Basilika


3.Thaibasilika


4. Salvia


5.Timjami


6.Sitruunamelissa


7. Villirucola


8. Lipstikka


9.Mustakaali


10. Vesikrassi


Sainpas hieman leikkiä tässä 'yrtteilyssä' nuoruudenhaavettani. Blogiani pidempään lukeneet tietävät, että haaveammattini oli kotitalousope. Se unelma jäi toteutumatta, joten ehkä tämän ruokablogin kirjoittaminen on pieni lohtu siitä.

Oi että nämä yrtit ovat kauniita! Niin täydellisiä!
Pieni jekku tuossa yrttilistassani on. Huomasitko? Joku yrtti ei olekaan blogini postauksista. Olin poistanut sen kuvistani ja roskiksesta. Kyseessä on sama yrtti, jonka toistuvasti sekoitan sitä muistuttavaan yrttiin. Lipstikan, korianterin ja lehtipersiljan lehdet muistuttavat toisiaan. Tuoksu ja maku tosin poikkeavat paljonkin. Lehtipersilja kuuluu myös lempiyrtteihini ja käytän sitä paljon.


Entä oliko tuossa listassa oma lempiyrttisi? Kiinnostaisi tietää, mikä se on ja miksi!

Oma lempiyrttini on ollut pitkään basilika, mutta tykkään nykyään paljon korianteristakin. Ruoka määrittelee aika pitkälle, mikä yrtti siihen kulloinkin valikoituu. Haaveeni on saada ensi kesänä oma yrttilava tms takaterassillemme. Talon Miehen suuntaan aion tässä asiassa kääntyä ja pyytää apua. 😆

P.S. Ihan superiso kiitos jokaiselle blogiani klikanneelle taas kerran! Olette ihania!

Upea urheilija Emmi Rukajärvi voitti tänään Etelä-Korean Pyeongchangissa slopestylen pronssimitalin! Jee! Hyvä Emmi hyvä Suomi! 🏂 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.