Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 17. helmikuuta 2018

Juustokakun maku hipoo täydellistä


Täydellistä juustokakkua on tuskin vielä keksittykään. Aina on vara parantaa. En ole koskaan uneksinut kuuluvani leivontataitureihin kategoriassa hyydytetyt juustokakut. Tänään eläteltiin suuria toiveita mitalikahveista, joten oli hyvä syy harjoitella kakkua talvilomalaisten vierailua varten. Jääkaapin ja pakastimen tarvikkeista syntyi yllättävän herkullinen ja lähes täydellisesti onnistunut lime-valkosuklaa-mansikka juustokakku.


Helpolla tämä leivonnainen ei tosiaankaan syntynyt. Suomalaisesta sisusta on hyötyä paitsi liikunnassa myös leivonnassa. Olin jokseenkin turhautunut flopattuani täydellisesti tämän aamupäivän 'älyn väläyksessäni'. Selailin Lidlin syksyn 2017 Liedellä-lehtistä ja bongasin mainion tuntuisen idean. Tartalettikuorien leivontaan pitäisi olla niihin tarkoitetut vuoat, enkä omista sellaisia. Olipas keksitty mainio idea tähän puutteeseen. 

Tartalettitaikinaan tuli 4 dl gluteenittomia jauhoja, 100 g voisulaa ja 1 keltuainen. Nopea sekoitus ja 15 min tekeytyminen kylmässsä.
Tartalettikuoret onnistuvat teflonpintaisen muffinipellin nurjalla puolella. Hieno idea, mutta eipä onnistunut gluteenittomalla taikinalla. Ei maussa ollut mitään vikaa, mutta kuoret eivät irronneet ehjinä pellin pinnalta. Olin voidellut ja jauhottanut ne todella huolella, mutta mutta...jotakin meni pieleen. Ehkä testaan uudelleen Myllyn paras pyöreällä piirakkataikinalla, jota lehdessä  suositeltiin.


Olin jo heittämässä epäonnistuneita tekeleitäni roskiin, kunnes muistin suhtautumiseni ruokahävikkiin. 'Aika tavaran kaupitsee' äitini hokema osoittautui jälleen kerran kullan arvoiseksi. Makutestini perusteella murenet olivat erittäin maukkaita.  Tuossa vaiheessa ei tullut pieneen mieleenkään, että niille löytyisi käyttökohde lähes saman tien.


Hankin juustokakkutarvikkeet jo pari päivää sitten. Omaan maidoton, gluteeniton ja  sokeriton (väliaikaiseen) ruokavalioon tämä herkku ei sovi, mutta aion toki pienen palasen maistaa. Tartaleteista oli tarkoitus tehdä sekä suolaisia että makeita -ton, -ton, ja -ton herkkuja. Talon Mies kehui tätä juustokakkua liikaakin, joten uskallan mainostaa lähes täydelliseksi. En onnistu läheskään aina juustokakuissa tai ainakin omaan makuuni ne ovat usein liian makeita. Tämä ei ollut.




Aineeet ja ohjeet juustokakkuun (irtopohjavuoka 22 cm)

Pohja
170 g keksinmuruja (gluteenittomia tarvittaessa)
70 g voisulaa 

Juustotäyte
2 pkt tuorejuustoa (maustamaton ja kinuski minulla)
1 prk turkkilaista jogurttia (400 g)
½ - 1 dl vaniljakreemijauhetta (laitoin tätä, koska liivatteet olivat vähissä)
2 tl vaniljasokeria
100 g sulatettua valkosuklaata
2 limen mehu
4 liivatelehteä

Mansikkahyytelö
5 - 6 dl mansikoita (pakastettuja, viipaloituja)
1½ dl hillo-marmeladisokeria
3 liivatelehteä (minulla oli vain 2)

Pinnalle
n. 4 dl paistettua murotaikinamurua 
tuoreita mansikoita
valkosuklaata
  1. Murskaa valitsemasi keksit kulhossa sauvasekoittimella tai esim muovipussin ja kaulimen tms avulla. Onnistuu myös sormin murustelemalla.
  2. Sulata voi (mikrossa) ja kaada keksinmurujen joukkoon, sekoita.
  3. Painele muruseos leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle ja vie kylmään.
  4. Laita liivatteet kylmällä vedellä täytettyyn kulhoon pehmenemään. (5 - 8 min)
  5. Lusikoi juustot ja jogurtti kulhoon ja vatkaa sekaisin.
  6. Lisää vaniljakreemijauhe, sulatettu suklaa ja vaniljasokeri vatkaten joukkoon.  
  7. Kuumenna limen mehu, purista vesi liivatteista ja sulata mehun joukkoon.
  8. Lisää liivateseos koko ajan vatkaten juustoseokseen.
  9. Lusikoi juustotäyte irtopohjavuokaan muruseoksen päälle ja jätä vuoka kelmulla peitettynä jääkaappiin.
  10. Tee mansikkahyytelö siinä vaiheessa, kun juustoseos on hyytynyt. (vähintään 2 h)
  11. Tee mansikkahyytelö keittelemällä mansikka & sokeriseosta n. 10 min. Lisää muutaman minuutin kylmässä vedessä pehmenneet liivatteet joukkoon.
  12. Jäähdytä haaleaksi ja lisää kunnolla hyytyneen juustoseoksen päälle.
  13. Vie kakku taas jäähtymään muutamaksi tunniksi.
  14. Koristele pinta haluamallasi tavalla ja tarjoile jälkiruokana tai kahvileipänä. 



Talon Mies kyseli kaupoille lähtiessään, haluaisinko jotakin 'namia' tuliaiseksi. Halusin tuoreita mansikoita. Olipas kekseliäs toive, koska kauniimpia koristeita ei tämän kakun pinnalle ole olemassakaan. Eiväthän nämä espanjalaiset toki tuoreille suomalaisille mansikoille vedä vertoja. Niitä ei tähän tähän aikaan vuodesta saa millään rahasummalla.

Juustokakun pakastaminen ei makua paranna, mutta sinne taas joutuu lähes koko kakku. Rakenne näyttää 8 tunnin hyytymisen jälkeen tältä.

Ulkolaisten mansikoiden kohtuullisen kovahkossa pinnassa on se hyvä puoli, että ne kestävät hyvin mahdollisten säilöntäaineiden huuhtelemisen juoksevan veden alla. 


Ei saatu juoda mitalikahveja tänään, mutta naisleijonien mainiolle pelille Ruotsin jääkiekkojoukkuetta vastaan kannatti juoda kakkukahvit. Innostuin ottelusta niin paljon, että piti rynnätä keittiöstä monta kertaa TV:n ääreen olohuoneeseen. Hyvä Suomen naisleijonat!   

Mansikkahyytelö ei hyytynyt mielestäni tarpeeksi, joten seuraavalla kerralla laitan 3 tai 4 liivatetta.
P.S. 2.3.-18 Viimeiset palat syötiin juuri äsken ison tuuletus- &siivousurakan jälkeen. Pakastaminen ei ollut juurikaan vaikuttanut makuun. Oli ihan supermaukasta päiväkahvin  kanssa.

Olis mahtavaa saada kommenttia blogiin, jos teit ja onnistuit hyvin tällä ohjeella. Kevyesti parasta mun tekemää juustokakkua; toisaalta, teen aika harvoin juustokakkuja..;))

Loppukuvina muutama otos eiliseltä. Minua hemmoteltiin ihan viimeisen päälle ja nautin siitä tietenkin kovasti. Lämmin kiitos ihana Ulla-ystäväni! 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.