Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Itsetehtyä ricottajuustoa ja filonyyttejä

Filonyytti kätkee sisäänsä ricottajuustoa, mango-chutneya, avokadoa, sitruunaa ja paljon dukkah-maustetta. 
Ricottajuuston tekeminen on ollut mielessäni jo pitkään. Kuultuani sen helposta valmistustavasta, päätin vihdoin ryhtyä toimeen. En uskaltanut tehdä sitä laktoosittomasta  maidosta ensimmäisellä kerralla. Todennäköisesti se onnistuisi siitäkin.  


Ohjeen ricottajuustoon löysin selailemalla nettiä. Idea ja oivallus syntyi tähän juustoon ja filonyyttiin näkemästäni 'Samassa liemessä' tv-ohjelmasta. Eniten oikeastaan houkutti tehdä Dukkah-mausteseosta, jota kehuttiin ja käytettiin ohjelmassa alkupalanyytteihin. Dukkah onnistui itseltäkin yli odotusten, joten halusin käyttää mahdollisimman pian useampaan eri tarkoitukseen. 


Ricottajuustossa ei näy niin selkeää juustomassan ja heran irtaantumista toisistaan kuin leipäjuuston teossa. (Juustonjuoksutin ilmeisesti vaikuttaa tehokkaammin kuin sitruunamehu.) Hera valuu kyllä pikkuhiljaa kankaan ja sihdin läpi ja juuston voi 'kaapia' erilliseen astiaan. 


Aika jännää, että olen vasta äskettäin oivaltanut, kuinka helppoa on tehdä juustoa itse. Löydettyäni Arlan Luomu kokomaidon (homogenoimaton) uskalsin ryhtyä juustontekoon. Itseäni ihmetyttää eniten, etten saanut minkäänlaisia vatsanväänteitä normaalista maidosta. Suomalainen ei usko, ennen kuin itse kokee! Tätä juustoa voi maustaa monin eri tavoin, vain mielikuvitus on rajana. 



Aineet ja ohjeet ricottajuuston tekoon (pienehkö annos) 

8 dl täysmaitoa
2 dl kuohukermaa
½ tl suolaa
2-3 rkl sitruunamehua

(hyvin pestyn sitruunan kuoriraastetta)
  • Kuumenna koko ajan sekoittaen maito, kerma ja suola kiehuvaksi. (joissakin ohjeissa oli, että lämmitetään vain 80 ast)
  • Lisää joukkoon sitruunamehu.
  • Vähennä lieden lämpöä ja keitä seosta pari minuuttia.
  • Siirrä kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä n. 10 min. (minulla oli pidempäänkin)
  • Kaada seos sideharsolla (kaksinkertaisella) tai pyyheliinalla vuorattuun siivilään. Laita siivilän alle muovikulho, johon hera pääsee valumaan.
  • Anna valua huoneenlämmössä noin tunnin ajan. (Nostin itse juustonnyytin sihdin kanssa jääkaappiin ja annoin valua seuraavaan päivään.)
  • Kulhoon valuneen heran voi ottaa talteen ja käyttää esim sämpylätaikinaan.
  • Mausta halutessasi juusto raastetulla sitruunankuorella.
  • Juusto sopii hyvin leivontaan ja esim leivän päälle sellaisenaan.



Paistoin omat filotaikinanyyttini n. 180-200 ast uunin alimmalla tasolla n. 12 min. En uskalla antaa tarkkoja paistoaikoja tai lämpötilaa, koska uunit ovat niin yksilöllisiä. 


Puolikas filotaikinapakkaus suli juuri sopivan tuntuiseksi ennen leipomista. (reilu tunti jääkaapissa) Sulatin mikrossa kirkastettua voita ja sivelin sitä filotaikinalevyjen pintaan. Ripottelin joka toiseen kerrokseen dukkah-mausteseosta. 
Testailin hieman taikinakerrosten määrää ja mielestäni neljästä taikinalevystä tuli juuri sopivan lehtevä ja vahva 'pesä' täytteille. 
Muffinssivuokiin sopivat taikinalevyt oli näppärintä leikata keittiösakseilla. Painelin ne voideltuihin vuoan koloihin ja täytin juustolla, mausteseoksella,  mango-chutneylla, sitruunaraasteella sekä avokadon paloilla. Yhteen leivonnaiseen tuli ½ avokadoa. 

Reunat kannattaa voidella vielä kertaalleen voisulalla. Leikkelin teräviä kulmia pyöreämmiksi, etteivät pala niin herkästi uunissa. 
Tein viime viikolla kevätrullia ja käytin niihin puolet filotaikinastani. Sattuipa sopivasti, että näin kertomassani ohjelmassa ihanan tuntuisia filotaikinanyyttejä. Muutin ohjetta omiin aineisiini sopivaksi ja onnistuin tekemään tosi herkullisia 'pikku'syötäviä. Itse asiassa nämä nyytit olivat aika isokokoisia, lehteviä ja täyttäviä.

Paistamisen kanssa joutuu olemaan tarkkana, sillä ohkainen taikina palaa helposti. Mutta nam! Oli hyvää! 😋
Halusin testata näissä lämpöisen avokadon makua. Tuota herkkua on testailtu viime aikoina monissa eri yhteyksissä. Eikä ihme, me ainakin tykkäsimme todella paljon lämpimästä avokadosta.  

Suosittelen peittämään filotaikinanyytit leivinpaperilla heti alkuun. Reunat ruskistuvat joka tapauksessa riittävästi. Nämä ovat näyttävää tarjottavaa vieraille. Iltateen kanssa maistuivat ihanille. Jouduimme käyttämään apuna aterimia, koska näihin tuli aika runsaasti täytettä.



Sää on kuulema lauhtumassa. Nyt on ihan loistavat talviulkoilukelit, mutta itse en voi kun haaveilla hiihtämisestä talvisessa luonnossa. Syystä tai toisesta jalkani on jälleen kerran ärtynyt kohtuuttoman kipeäksi. Jospa se siitä pikkuhiljaa kuntoutuu. Lyhyt kävelylenkki raikkaassa luonnossa tuntuu silti oikein mukavalle. Nyt on valoisa aika selvästi lisääntynyt. Pikkupakkaset ja aurinko ilhduttavat ulkoilijaa seuraavinakin päivinä suuressa osassa Suomea. 


Nyt on ylläriamaryllikseni kuihtunut lähes kokonaan. Tämän viimeisen kuvan otin sunnuntaina. Haluan ojentaa sen sinulle kiitokseksi, kun tulit käymään blogissani. Oikein hyvää loppuviikkoa ja paljon pirteää elinvoimaa sinulle toivottaen! Leena

2 kommenttia:

  1. Oi mitä herkkuja! Minusta on ihana kun niin rohkeasti olet aina valmis kokeilemaan uusia juttuja ja sitten jaat vinkkejä meille blogissasi vieraileville♥ Olet aarre! Oma tekoista juustoa en olekkaan koskaan maistanut tai no uunijuustoa, jotta mummo usein teki:) Niin kauniita talvikuvia ja upea Amaryllis! Kaunista talvista viikkoa♥

    VastaaPoista
  2. Ihanaa lukea tällaista kommenttia! Lämmin kiitos Päde! Kun kerran kokeilee ja onnistuu, tekee mieli kokeilla uudelleen. Onpa kiva, jos siitä on iloa toisillekin. Nyt on talvikelit kohillaan täällä Hämeessä. Luntakin sen verrab, ettei heti sula pois. Mukavaa loppuviikkoa sinulle Päde!

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.