Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 15. toukokuuta 2018

Gluteeniton raparperi-toscapiiras on herkkua

Lämpöinen raparperi-toscapiiraspala vaniljajäätelöllä on päivän piristys!
Huh hellettä! Mutta eipä purnata vaan ollaan iloisia tällaisesta säiden haltijoiden lahjasta. Luonto on muuttunut viikossa uskomattoman paljon. Puut vihertävät, kukat kukkivat ja raparperipehko työntää innolla varsiaan herkuteltaviksi. 




Naapurin mukava pappa kertoi raparperipehkon olleen alkutekijöissään muutamaa päivää aiemmin. Hämmästyimme molemmat suuresti kasvun ripeyttä. Muutama varsi oli venyttänyt mittaa sen verran, että ideani ihanasta piiraasta toteutui. Pappa kertoi jo viime kesänä, että saan hakea niin paljon varsia kuin haluan. Häneltä ne jäävät kuulema käyttämättä.


Aulangon ranta oli eilen kuin unelma. Peilityyni Vanajavesi keväisen luonnon kanssa muodosti upean ja mieliinpainuvan näyn. Voiko näin kaunista olla missään muualla kuin Suomessa? 



Tawast Golfin kentän kupeella tuomet olivat eilen jo täydessä kukassa ja tuoksu juuri sopivan ihana. Myöhemmin tuoksu muuttuu liiankin voimakkaaksi. 


Tuomet kukkivat ja talviturkki heitetty, joten voi sanoa, että kesä on kukkeimmillaan. Ensimmäisen raparperipiiraan ohje on pyörinyt mielessäni siitä lähtien, kun näin TV:ssä "Ruokamatka Euroopan kaupunkeihin" -ohjelmassa Rick Steinin tavan valmistaa rakastamaani toscapiirasta. Yltiömakeaa kinuskitoscaa ei tehnyt mieli, mutta raparperipiirasta uudella twistillä sitäkin enemmän. Näpsin eilen kokeilussa olleesta piiraasta muutamia kuvia, jotka ajattelin jakaa nyt blogissani.  Tein piiraspohjan tällä kertaa gluteenittomana, mutta onnistunee ohjeen ainemäärin esim vehnäjauhoilla.

Toscapiiraan sokerin määrää voi lisätä oman mieltymyksen mukaiseksi. Omani oli aika niukkasokerinen.
Gluteeniton raparperi-toscapiiras (26 cm piirasvuokaan)

Pohjataikina
3 dl mantelijauhoja
2 dl gluteenittomia kaurajauhoja (Myllärin)
n. 130 g voita
1 rkl sokeria
1 keltuainen
(1 rkl kylmää vettä tarvittaessa)

Päälle
n. 200 g raparperia (tai osa esim nektariinia)
2-4 rkl sokeria (laitoin 1 rkl)
tilkka vettä tarvittaessa

Toscaseos (jos haluat runsaammin kinuskia, lisää kaikkia aineita)

200 g eli 6 dl mantelilastuja
n. 70 g voita
n. 70 g - 100 g sokeria 
n. 2  dl kuohukermaa
  1. Voitele piirasvuoka ja leivitä reilusti mantelijauhoilla. (tai leivinpaperoi)
  2. Paahda mantelilastut suurehkolla pannulla. Kääntele ja ravistele ahkerasti, jotta eivät pääse palamaan. 
  3. Käsittele raparperit seuraavaksi. Huuhtele ja kuori tarvittaessa ohuelti.
  4. Paloittele raparperit ja kiehauta hetkinen sokerin ja vesitilkan kanssa. (Nuorista varsista ei tule paljon nestettä, joten eivät tarvitse välttämättä esikäsittelyä.)
  5. Valmista taikina nyppimällä kylmät voipalat jauhojen sekaan, kunnes seos on 'ryynimäistä'. (sama onnistuu monitoimikoneen leikkurikulhossa)
  6. Lisää sokeri ja keltuainen. Sekoita nopsaan taikinaksi ja taputtele vuokaan. (ohjelmassa taikina kaulittiin, mutta omani tasoittui hyvin käsin taputellen)
  7. Pistele pohja haarukalla, vahvista reunat foliolla ja siirrä vuoka hetkiseksi jääkaappiin tekeytymään.
  8. Tee kinuskiseos. Sulata voi kattilassa ja lisää sekaan sokeri. Kiehuttele hetki ja lisää sitten kerma. Kiehuttele muutama minuutti, kunnes seos vähän tummenee. (ei liian kinuskiseksi)
  9. Esipaista piiraspohjaa n. 10 min /200 ast uunissa keskitasolla. 
  10.  Yhdistä kinuskiseos paahdettujen mantelilastujen kanssa.
  11. Irrota foliot varovasti ja lusikoi raparperiseos esipaistetun pohjan päälle.
  12. Kaada (tai lusikoi) manteli-kinuskiseos raparperien päälle. Tasoittele!
  13. Paista piirasta (tarvittaessa foliolla peitettynä) n. 20 min / 200 ast. uunissa.
  14. Anna piiraan jäähtyä hetkinen ennen tarjoilua. Terävä veitsi auttaa leikkaamisessa. Tarjoile esim vaniljajäätelön kanssa. Vaahterasiirappia vielä pinnalle makeannälkäisille!
Tämä piiras maistui ihanasti mantelille ja sopivasti raparperille! Jouduin lisäämään pari paloiteltua nektariinia (vähän raakoja) pohjalle, koska raparperia oli liian vähän.


Lisää mantelilastut kinuskiin tai toisin päin. Sekoittele keskenään!

Reunat saa pysymään pystyssä foliovahvisteen avulla. 

Maidoton ja sopivan pehmeä jäätelö suoraan pakastimesta on ihanaa!



Gluteeniton pohjataikina mureni aika helposti, koska ei ollut jäähtynyt vielä kunnolla. Suurin osa tästä kokeilupiiraasta meni pakkaseen otettavaksi myöhemmin kahvileiväksi. Suu olisi syönyt tätä herkkua vaikka kuinka paljon, mutta maltettiin nautiskella kohtuudella. Mies tykkäsi kuulema erittäin kovasti tästä piiraasta jätskin kanssa. Naapurin papalle teen myöhemmin piiraan runsaammasta raparperimäärästä.


Taika ja Loitsu osaavat ottaa kaiken ilon irti näistä helteistä. Viihtyvät kuulema parvekkeella loikoillen tai nukkuen aamusta iltaan. Ihanaa kissanelämää tuo! 😁


Loppukuvana läheisen lammen rantaa tänään. Kävin "viskaamassa talviturkin" tuonne veteen. Harvoin edes kesällä vesi on tuntunut yhtä lämpimälle ja silti kovin virkistävälle. Iso hauki oli kuulema tullut hetkeä aiemmin ihmettelemään laiturilla istuvien varpaita. Onneksi ei haukannut mitään isoon kitaansa. Keltaiset rentukat kukkivat ja nokkoset puskevat ensimmäisiä lehtiään. Nyt ne olisivat parhaita poimittaviksi, jos tekee mieli uusia luonnonantimia. Ihania nokkoslettuja voisi tehdä!



2 kommenttia:

  1. Nyt menee kyllä testiin! Toscapiirakka on ihan jumalaista ja kun siihen yhdistää raparperin niin ai että voin vaan kuvitella! Aurinkoista päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kuinka kiva! 💖 Mun raparperit loppuivat vähän kesken, joten laitoin nektariineja mukaan. 👍
      Teen viikonlopuksi uuden tavallisilla jauhoilla ja vähän runsaammin kinuskiaineita. Ei ollut liian makeaa meille. 😋
      Ihanaa päivää sinulle! Kiitos Anni!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.