Ruokaohjeita

Sivut

torstai 31. toukokuuta 2018

Maukkaat kesäkurpitsaohukaiset ja -vohvelit

Feta- tai raejuusto sopisi tähän annokseen mainiosti. Tumma balsamico riitti meidän kastikkeeksi.
Kesäkurpitsasta on moneksi. Kuinkahan moneen eri ruokaan ja lisäkkeeseen olen laittanut sitä viimeisen vuoden aikana? Kesäkurpitsa on hyvin säilyvä ja koostumukseltaan mainio kasvis. Voisinpa kasvattaa kesäkurpitsaa omalla pihallani!

Mansikkalaatikko oli ruokapöydällämme 'käden ulottuvilla' ja tottakai pääsi makutestiin. Hyvää! 😋
"Hullaannu Vegeen!" -kirja on ollut kuluneena keväänä useiden kasvisruokieni inspiraation lähteenä. Kurpitsaräiskäleitä eli -ohukaisia olen suunnitellut jo jonkun aikaa nähdessäni ohjeen kirjassa.


Muistelin vuosi sitten keväällä paistamiani nokkosräiskäleitä ja niiden tuomaa mielihyvää. Terveellistä ja silti suussa niin hyvälle maistuvaa ruokaa on ihana sekä tehdä että syödä. Tänään oli juuri oikea aika ryhtyä letunpaistopuuhaan. 

Ketsuppi kastikkeena voisi olla lasten makuun.
Luovuin alkuperäisestä aikomuksestani paistaa räiskäleet ulkosalla grillin lämmössä iltaa kohden viilenneen sään johdosta. Söimme silti Miehen kanssa terassilla lintujen laulua kuunnellen ja päivän tapahtumia kertaillen. Kylläpä iltapala maistui hyvälle taas kerran!


"Joko ne vohvelit ovat valmiita?" kyseli Mies herkullisten tuoksujen tulviessa keittiöstä. "Ai kuinka niin vohveleiden?" hämmästyin. Niinpä sain idean testata vohveleita samasta taikinasta. Loppujen lopuksi molempien mielestä vohvelit olivatkin aavistuksen rapeamman ja paremman makuisia, vaikka ei ohukaisistakaan valittamisen aihetta löytynyt.



Maitotuotteet ovat oma lisäni taikinaan. Ohjeessa ei lisätty nestettä vaan kurpitsaa oli 200 g enemmän.

Kirjan ohjeessa kurpitsaraasteen neste puristeltiin pois, mutta itse paahdoin raastetta hetkisen pannulla.

Muutaman euron kirppishankintani valurautainen lettupannu oli 'hintansa väärti' jälleen kerran.
Taikina ja ohjeet 16 ohukaiseen ja 4 vohveliin 

1 rkl voita / öljyä
1 iso banaanisipuli tms sipuli
1 kesäkurpitsa (n. 320 g minulla)
3 dl paksua jogurttia tai 2 - 3 dl kermaviiliä
2 dl ruokakermaaa (curry-chili minulla)
3 kananmunaa
1 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
(sitruuna)pippuria
n. 1 dl juustoraastetta (Parmesan minulla)
  • Lämmitä rasva paistinpannulla ja kuullottele pilkottua sipulia ja raastettua kesäkurpitsaa muutama minuutti lastalla käännellen. Jätä jäähtymään!
  • Yhdistä kulhossa maitotuotteet, mausteet, vehnäjauhot ja kananmunat vispaten.
  • Anna mielellään tekeytyä hetkinen ja lisää sipuli-kesäkurpitsaseos joukkoon. 
  • Paista räiskäleet ruskistuneen voin kanssa pitkään miedolla lämmöllä.
Onnistuneiden ohukaisten tekeminen paksusta taikinasta vaatii erityistä malttia. Jälleen kerran yritin kääntää eka räiskäleen liian nopsaan, vaikkakin lieden lämpö oli ollut riittävän lempeä. (4 asteikolla 1-9) Noo, siitä oli hyvä maistella suolan ja mausteiden sopiva määrä. Omaan makuuni kaikkea löytyi riittävästi.


Sekä vohvelirauta että lettupannu kannattaa voidella riittävän runsaalla voilla tai kirkastetulla voilla, jos aikomuksena on paistaa rapeapintaisia herkkuja. En lisää itse lettutaikinaan rasvaa, jotta pystyn 'hyvällä omallatunnolla' käyttämään riittävästi rasvaa paistovaiheessa. Äitini opetuksia tämäkin! 💝 


Taas on yksi aurinkoinen (tosin tuulinen) ja ikimuistoinen toukokuun päivä takana. Päivän kohokohta oli vesijuoksu Ahveniston olympia-altaalla. Veden lämpötila (26ast) oli juuri sopiva harrastaa kuntoliikuntaa 50 m pituisessa maauimalassa. Saattaapa olla, että tänä kesänä tulee poikettua tuolla mainiolla altaalla useammankin kerran, jos säät pysyvät näin lämpöisinä. 






Saimme potkutella ystäväni kanssa kaikessa rauhassa. Pari luokallista koululaisia näytti viihtyvän paremmin 'rannalla'.
Liikunnan riemua ja makoisaa loppuviikkoa ystävät hyvät! Juhlaviikonloppu on alkamassa ja monilla teistä taitavat leivontaurakat olla viimeistelyä vaille valmiit. Kasvisvoileipäkakku on oma lähiaikojen haaveeni. Niiden ohjeita on vilahdellut lehdissä ja blogeissa. Kesäkurpitsaa löytyy aika varmasti omasta kakustani! 😋 

10 kommenttia:

  1. Lettuset ja vohvelit näyttää hyviltä, enpäs osannut arvata että kesäkurpitsaa voi tuollaisissakin käyttää:) On tämä sinun blogisi vaan ihan huippu,niin paljon loistavia vinkkejä täältä saa♥ Upeiden kuvien kera! On kyllä ollut hienot kelit koko toukokuun, toivotaan niin kovin että jatkuisi koko kesän! Ihanaa toukokuun viimeistä päivää♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niitä pitää tosiaan saada säännöllisin väliajoin ja vaihtelu taikinassa virkistää. Herkkua ovat ihan perusletutkin. 😋 etenkin mansikkahillolla ja vaniljajätskillä.
      Oi että 💖 tuli tosi hyvä mieli ihanasta kommentistasi. Kiitos Päde! 😊
      Hienoa viikonloppua teille koko perheelle ja oikein hyvää alkavaa kesäkuuta! 🍓🐞🏊🌼🌱💞

      Poista
  2. Kesäkurpitsa on minunkin suosikkini. Lätyissä kesäkurpitsa kyllä vaatii vähän esikäsittelyä, muuten tulee liian vetistä - ja vedeltä maistuvaa - taikinaa. Sitä voi hyvin käyttää suolaisissa ja makeissa. Ahveniston toimintapuisto on muuten meidän kesän summer bucketilla. Toivottavasti säät jatkavat suosimistaan, kun koululaiset aloittavat loman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan vieä muutama päivä helteitä lapsille ja opettajille, mutta sitten saa tulla jo vettä reippaastikin. 😎
      Suosittelen Apparaa ja ympäröivää luontoa lämmöllä. Eväät ja uikkarit mukaan. Näytti olevan kiva nuotiopaikka (kota) taaempana.
      Kesäkurpitsa on tosiaan monikäyttöinen ja sopii salaattiin sekä salsaan semmoisenaan. Rentoa ja iloista viikonloppua sinne teille! 🏊🎶😎

      Poista
  3. Mahtavan ihana ohje, nyt täytyy kaivaa vohvelirauta esille ja kutsua lapsenlapset nauttimaan vohveleista. Voisikohan tätä ohjetta soveltaa makeille letuille. Hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu , että tätä kautta 'hoksasit' idean! Oi että, kesäloma ja vohvelit kaikilla herkuilla kuulostaa ihanalle. 🍓🎶
      Hapanmaitotuotteiden tilalle muuta nestettä ja vähän esim vaniljaa eikä tietenkään sipulia. Taidanpa testata itsekin, kun kesäkurpitsaa jäi tähteeksi.
      Herkkuhetkiä ja ihanaa viikonloppua teille sinne! 😁🎂

      Poista
  4. Sulla tulee niin jatkuvasti uusia ruokaohjeita,että ei perässä meinaa pysyä. Ihanaa,kun kasvikset ja marjat alkaa olla taas tuoreita. Kohta tulee suomalisia mansikoita kauppoihin vähän edullisemmin mitä nyt on. Eilen ostin kaksi herkullista rasiaa vadelmia ja en mä ehtinyt niistä mitään valmistaa,kun söimme ne heti sellaisenaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi että! 👍 Vadelmat ovat iiihania.. tykkään tosin muistakin marjoista. Ostin aika ison laatikon espanjal mansikoita ja ovat makeita. Huuhtelen ne varmuuden vuoksi, joten vähän vetistyvät.
      Blogin tekeminen on hauskaa ja aikaa on riittävästi. Syödähän pitää joka päivä. 😂
      Toivon sinulle kivaa viikonloppua ja alkanutta kesää!
      🍓🌹🎶🎂

      Poista
  5. Aivan mahtavia kuvia ja ohjeita. Aion kyllä kokeilla tuota ohukais ohjetta. Minulla on nimittäin makeat "pannassa", niin tuohan olisi hyvä ja varmaan yhtä maistuva kuin makeat letut, voishan noitakin paistaa muurinpohjalettupannulla, eikö totta? Siispä hakemaan tarvikkeita! Hyvää jatkoa ja saat jatkaa blogien kirjoittamista!
    Marke

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos "luvasta"!💖 Sama juttu minulla, makeat mieluummin pannassa.
      Ajattelinkin sinun ihania muurinpohjalettuja noita tehdessäni. Kosteus pois raasteesta joko puristelemalla tai kuullottamalla ja ohrajauhoja taikinaan.👍Minä voisin testata niitä isolla valurautapannulla. Oi että vois olla maukkaita! 😋
      Hienoa kesää teille ja näkyillään! 👋

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.