Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 29. toukokuuta 2018

Pizzan tarina jatkuu - nyt onnistui hienosti!

Marinoidut punasipulit ja tonnikalahiutaleet öljyssä löytyivät tämän päivän pizzasta 
Onneksi en luovuttanut, vaikka mieli teki. Sunnuntain pizzat kärtsähtivät! Tänään onnistuin valmistamaan tulikuumassa grillissä pizzakiven päällä huikean maukasta syötävää. Päälliset eivät enää häikäisseet, mutta pohjan rapean maukas suutuntuma palkitsi ja ilahdutti. Taikina oli saanut tekeytyä jääkaapissa n. 30 tuntia. Hämmästyttävää, kuinka täsmälleen sama pizzataikina voi maistua niin erilaiselle kuin pari päivää sitten. Ehkä tosiaan jatkossa valmistan taikinan hyvissä ajoin jääkaappiin. Sehän vaatii vain suunnittelua ja pitkäjänteisyyttä. Aiempi pizzapostaukseni linkistä löytyy lisää juttua pizzasta.  Pizzaa uudentyyppisellä pohjalla linkistä löydät ohjeen pizzataikinaan.


Kerronpa taikinan lisäksi muutaman tärkeän havaintoni onnistuneeseen lopputulokseen pizzakiven päällä leivottuun pizzaan. Öljysin Miehen huolella pesemän kiven ainakin viiteen kertaan. Ihmeen paljon kivi imi öljyä huokosiinsa. Aiemmin en muista öljynneeni kiveä kertaakaan. Ainakin omien pizzojemme maku oli parempi ja pohja irtosi todella helposti kuumalta kiveltä. 


Toinen huomio kiinnittyi grillin lämpötilaan. Sunnuntaina pidin grillin kantta liian kauan auki, jolloin lämpö karkasi ja kivi kuumeni koko ajan. Pizzan pohja pääsi palamaan ja päällisen täytteet eivät ehtineet ruskistua. 


Muistelin ensimmäistä pizzakiven 'sisäänajoa'. Ladoin kaikki päällisen aineet pohjan päälle kaikessa rauhassa leivinalustalla ja yritin sitten siirtää pizzalapiolla koko komeutta grilliin kuuman kiven päälle. Eihän se luisunut vapaaehtoisesti minnekään ja sain joten kuten kurttuisen tekeleeni taiteiltua paistumaan. Vahingosta viisastuneena (ja nuortemme opastamana) jauhotan pizzalapion todella hyvin, siirrän pohjan sen päälle ja vikkelästi täytteet päälle. Sitten kiireellä grillin luo, kansi auki hetkeksi ja pizza kiven päälle paistumaan. 


Oi joi! Saikohan tuosta yhdellä lukemalla mitään järkevää mielikuvaa? No mutta, noin homma toimii ja saat täydellisesti paistunutta pizzaa, sekä päältä että pohjalta. Suosittelen pyöräyttämään pizzakiveä kerran paiston (n. 4-6 min) aikana, jos grilli lämpiää epätasaisesti. Yleensä sisempänä oleva puoli kuumenee enemmän, ainakin meillä. Paksut uunikintaat käsissä homma hoituu ilman palovammoja!!


Tänään tein pizzataikinan lopusta pari rieskaa täytettynä tomaattikastikkeella. Tuli rapeaa leipää iltapalaksi. Jälkkärit tuli nuoleskeltua tänään jo aamupäivällä.


Huikean upeat hellesäät hemmottelevat edelleen täällä Hämeessä. Jätskiuutuus itselleni maistui mahtavasti lakritsalle ja Dajm-suklaalle. Oli mukava istuskella ystävän kanssa torilla aamupäivällä, ihailla kukkia ja seurata kerrankin vilkasta torimeininkiä. Hymyt olivat yhdellä jos toisellakin herkässä ja aurinko lämmitti jo ennen kymmentä. Kivaa!

Myöhemmin iltapäivällä Linnan puiston nurmikoilla näkyi auringosta ja lämmöstä nautiskelijoita todella paljon. Toukokuu Suomessa voi joskus olla hämmästyttävän ihana kokemus. Nuorten suomalaisopiskelijoiden kavereina olleet saksalaiset nuoret taisivat ihmetellä menoa ja meininkiä. Positiivisesti tottakai! ☺Taas joutuu toteamaan, ettei tässä ole kuin yksi huono puoli; ei millään pysty marisemaan ja valittamaan,vaikka mieli tekisi. Suu kääntyy väkisinkin ylöspäin. 😁 
Oikein mukavaa menoa ja hyvää viikon jatkoa sinulle, joka jaksoit lukea tämän postaukseni. Arvaan kyllä, että näillä säillä olisi paljon muutakin mielenkiintoista! 🙋

P.S. Pitsakiveni on ostettu muutama vuosi sitten edullisesti Mr.tokmannilta ja toimii edelleen moitteettomasti.


2 kommenttia:

  1. Oi miten näyttääkin hyvältä tuo pitsa:) Minusta paras pitsa onkin juuri sellainen että se pohja on ohut ja rapea. Lakritsa-Daim kuulostaa yhdistelmänä oikein namilta ja näillä ilmoilla jäätelöllä herkuttelu on suorastaan nautinto:) Aurinkoa päiviisi♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tuntuu olevan samanlaiset makumieltymykset. Ymmärretään hyvän päälle! 😋😁 Lämmin kiitos Päde! Nyt on ollut huikea toukokuu ulkona oleiluun, joten grilli on kuumana harva se päivä. 😎

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini. Otathan minuun rohkeasti yhteyttä!