Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 19. toukokuuta 2018

Leenan suklaapuustit uudella twistillä

Hahkialan kartanon vaniljasuola oli itselleni ihana uutuus. Sopii sekä leivontaan että ruoanlaittoon.
Pop up Ravintolapäiväksi sattui tänä keväänä ihanin mahdollinen sää. Pääsin itsekin osalliseksi Hämeenlinnan Linnan Marttojen ravintolapäivään. Leivoin varuiksi pakastimeen jo etukäteen sekä pullaa että sämpylöitä, vaikka toisaalta halusin viedä tilaisuuteen uunilämpimät leivonnaiset.   

Päältä rapeita ja sisältä ihanan huokoisia ja maukkaita, ihan parhaita sämpylöitä!
Muistin eilen iki-ihanat Sikke Sumarin Namasten rapeakuoriset aamusämpylät ja laitoin sämpylätaikinan tekeytymään yön ajaksi jääkaappiin. Pidän itse valtavasti noista helppotekoisista sämpylöistä ja teen niitä monta kertaa vuoden aikana. Ellet ole vielä kokeillut näitä, suosittelen testaamaan pikimiten. Käytän usein eri jauhopussien pussinpohjia taikinaan. Vehnäjauhot ja tuorehiiva sekä aika runsas suola saavat maun ja rakenteen kohdilleen.


Juureen leivotun pullataikinan sai jättää pehmoiseksi ja oli silti helppo kaulita levyksi ilman jauhoja marmorialustalla.  
Suklaapuustieni nimi ja ohje on tainnut näkyä blogissani aiemminkin, mutta muistutan taas näistä. Toisaalta uudet blogini lukijat eivät ole vielä ehkä löytäneet näitä.








Kukkivien omenapuiden alle on viritelty sekä ruokailuryhmiä että piknikvilttejä. Ne kutsuvat herkuttelemaan Marttojen maukkailla tarjoomuksilla. 


Viime hetken tarkistukset ja tehtävien jako ennen jännittävää H-hetkeä.
Linnan Marttojen innostus ennen ruokailijoiden tuloa näkyi iloisena touhukkuutena. Olisipa ollut mukava jäädä porukkaan, mutta siihen en ollut tällä kertaa uskaltanut lupautua jalkani (tekonivel) vaihtelevan kunnon johdosta. Säiden haltijat ovat olleet tänä keväänä suosiollisia kaikille poutasäistä pitäville. Niin kävi tänäänkin! ☀

Pullataikina juurimenetelmallä linkistä löytyy juureen leivotun pullan ohje. Laitoin itse vähemmän vehnäjauhoja taikinaani.

Taikina ja ohjeet Leenan suklaapuusteihin (koosta riippuen n. 30 kpl) 

5 dl kädenlämpöistä kokomaitoa tai kermamaitoa (kaurajuomaa+ -kermaa minulla)
1 pkt tuorehiivaa (tai 2 pussia kuivahiivaa, jolloin 42 ast maitoa)
1 rkl sokeria
5 dl vehnäjauhoja

1 kananmuna
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1½ tl suolaa
n. 8 - 10 dl vehnäjauhoja (riippuu haluatko tehdä pehmeän vai kovemman taikinan)
200 g voita

Väliin sokeria, pehmeää voita (n.80 g) ja Fazerin taloussuklaata n. 160 g ja tällä kertaa n. 1 tl vaniljasuolaa

Voiteluun kananmunaa (keltuainen riittää) ja koristeeksi raesokeria
  • Lämmitä maito 37-38 asteiseksi. Murentele siihen hiiva sekä lisää pieni määrä sokeria ja vispaa mukaan 5 dl jauhoja.
  • Jätä tämä 'taikinajuuri' tekeytymään n. 30 minuutiksi liinan alle vedottomaan paikkaan.
  • Vispaa sokerit, suola, kananmuna ja kardemumma taikinaan.
  • Vispaa voimakkaasti yleiskoneen taikinakulhossa tms pikku hiljaa suurin osa lopuista jauhoista. (vaihdan itse taikinakoukut, kun taikina alkaa 'kiivetä' vartta pitkin ylöspäin.)
  • Alusta taikinaa nyt pienellä nopeudella ainakin 10 min (käsin vähän kauemmin) ja lisää paloiteltu pehmeä voi lopussa.   
  • Kohota valmista taikinaa liinan alla vähintään tunti.
  • Kaada taikina jauhotetulle leivinalustalle ja jaa se kolmeen osaan.
  • Kaulitse taikinasta levy ja levitä tasaisesti pinnalle voi sekä ripottele sokeria ja karkeaksi rouhittua suklaata. (laitoin itse tänään myös ripauksen vaniljasuolaa)
  • Kääri levy rullalle ja viipaloi palasiksi. Paina palat puusteiksi leivinpaperoidulle pellille ja anna kohota n. 10 min.
  • Voitele kohonneet pullat kevyesti vispatulla munalla (käytän itse vain keltuaisen) sekä ripottele pinnalle raesokeria.
  • Paista n. 220 ast lämmössä uunin keskitasolla n. 10 - 12 min. Täydellinen paistoaika vaihtelee, mutta kokemuksen kautta sen oppii arvioimaan.
  • Nosta pullat ritilälle jäähtymään ja herkuttele ainakin muutama lämpöisenä!
Leipominen muuttuu sitä hauskemmaksi, mitä useammin sitä tekee. Kokemus antaa varmuutta ja pullan tuoksu tuo iloa sekä itselle että kaikille niille, jotka pääsevät leipomuksista osallisiksi. Näitä voi mainiosti pakastaa ja sulattaa sekä lämmittää nopsaan mikrossa pullanhimon iskiessä. Nämä pullat maistuvat hyvin sekä lapsille että aikuisille.






Näihin kukkaisnäkymiin ja oikein heleän helluntain toivotuksiin tällä kertaa! 🌹🌸

6 kommenttia:

  1. Onpa kivoja tuollaiset päivät ja niin upea miljöö, kaunista♥ Pullat näyttävät kyllä herkullisilta! Kaunista helluntaipäivää sinne teille♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä aivan mahtava erään martan kotipiha! Hyvin oli asiakkaita, joten ensi keväänä samalla shabluunalla uudelleen. On tämä mahtava kevät, suupielet kääntyy väkisin ylös! 😊

      Poista
  2. Aurinkoista, uutta, alkavaa viikkoa myös sinne Hämeeseen! Nyt kun Leena on twistannut puusteja ( taitaa polvi jo taipuilla) niin pian varmaan saamme samba- sämpylöitä!
    Meille taitaa olla jo joulu tulossa, kun etupihalla kukkivat hyasintit, rannan puolella jouluruusu lopettelee kukintaa ja keittiön ikkunalla punastelee joulutähti! t. Aamuvirkku uimari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos!😎 ihana tämä kevät! Eikös 'etkot' ole muotia. Teidän joulu tulee nyt ennen juhannusta! 😂
      Uiminen on nyt parhain konsti virkistyä, tänään kävin 4 krt vedessä minäkin. Ihanaa viikkoa sinne ja muistakaahan levätä istutustouhujen välillä. 😄

      Poista
  3. Noita pullia on pakko yrittää tehdä, näyttävät niin maukkaille. Ihana paikka ja puitteet teidän PopUp-päivälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juureen leivotussa taikinassa on ideaa! Tällä kertaa tuli pehmoisempia ja entistäkin maukkaampia pullia. Mahtava oli paikka PopUp-ravintolalle ja kävijöitä oli kuulema juuri sopivasti. Marttailu on mukavaa! :))
      Kiitos kivasta kommentistasi ja hyvää, aurinkoista viikkoa sinne!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.