Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Aina ihanat Wilhelmiinat gluteenittomilla jauhoilla


Mahtavaa saada leipoa ihan tarpeeseen. Talvilomalaiset tykkäävät makeista herkuista ja minä tykkään leipoa. Tällä viikolla olen päässyt testailemaan omia aiempia reseptejäni gluteenittomilla jauhoilla. Olen hieman hämilläni onnistuneista leipomuksista, siis hyvällä tavalla hämilläni. Ovatkohan gluteenitttomat jauhot parantuneet vai kokemuksen myötä taitoni karttunut? Ehkäpä molempia :)) 😄


Olen selaillut viime aikoina blogini ensimmäisiä postauksia. Suussa sulavat kolakeksit tuntevat myös nimen Wilhelmiinat. Ne ovat klassikkoherkkuja ja tuttuja monien vuosikymmenien takaa. Tänään leivoin niitä ensimmäisen kerran gluteenittomina. Kiva oli huomata, että googlaamalla löysin useampiakin saman helppotekoisen pikkuleipäherkun ohjeita. 


Harmillista, että olen käyttänyt lähes kaikki gluteenittomat jauhoni viimeisen viikon kuluessa.  Pakko oli käyttää niitä jauhoja, mitä kaapeista löytyi.  Sain apua ja vinkkiä näihin Maistuu makialle blogin Wilhelmiinoista.  Vaikka itselläni oli erilaisia jauhoja, onnistuminen hipoi täydellisyyttä. Päättelin, että tärkeää on aineiden keskinäiset suhteet. Niistä kannattaa pitää kiinni, mutta jauhoja voi vaihdella. Tapiokatärkkelys on itselleni uusi jo sananakin. Täytyykin etsiä tuota jauhoa jatkossa. Hieman tuli taas muutoksia alkuperäiseen reseptiin.


Aineet ja ohjeet noin 40 Wilhelmiina-pikkuleipään

200 g voita
1 kananmunan keltuainen
1 dl sokeria
2 rkl glukoosisiirappia (siirappi oli loppunut)
2 rkl vaniljapastaa tms vaniljaa
½ tl psylliumia
1 dl maissitärkkelystä
1 dl karkeaa riisijauhoa
3 dl Semper kakkujauhoja
1 tl ruokasoodaa
  • Laita uuni kuumenemaan 180 - 200 asteeseen.
  • Ota leivontatarvikkeet esille ja mittaa jauhot sekä lisää niihin psyllium ja sooda.
  • Vaahdota voi, sokeri ja (glukoosi)siirappi vaaleaksi vaahdoksi.
  • Lisää vanilja sekä keltuainen ja vatkaa vielä hetkinen.
  • Lisää jauhoja puuhaarukalla tai lastalla huolella sekoittaen. Älä vatkaa enää.
  • Jauhota leivinalusta huolella. Tee taikinasta neljä 'pötköä' pyörittelemällä taikinaa alustalla. Käytin itse tässä riisijauhoja ja toimi oikein hyvin.
  • Nosta esim pitkän lastan avulla kaksi pötköä leivinpaperoidulle pellille. Tasoittele taputtelemalla pötköt litteämmiksi. Voit tasoitella reunoja muovilastan avulla halutessasi.
  • Paista pikkuleipiä n. 200 ast / n. 10 min keskiritilällä. Tarkkaile vieressä, ettei pääse palamaan.
  • Leikkaa paistuneet pötkylät lämpöisinä viistoiksi pikkuleiviksi. Anna jäähtyä kunnolla ennen siirtelyä, koska Wilhelmiinat ovat hauraita lämpöisinä. 


Meillä nämä leivonnaiset menivät kiiruusti pakastimeen, vaikka säilyvät toki rasiassa huoneenlämmössäkin. Säilyvät, jos säilyvät. Nämä ovat vähän liiankin herkullisia. 


Gluteenittomat jauhot ovat itselläni ainostaan kokeilussa. Meillä kummallakaan ei ole  keliakiaa, joten gluteeniton ruokavalio ei ole pakollinen. On vaan niin mukavaa kokeilla uutta ja hieman erilaista leivontaa. Tänään tein lisäksi gluteenittomia munkkeja, mutta niistä postaan seuraavalla kerralla. Arvatkaapa onnistuinko? Tavallisilla jauhoilla leipomani munkit ovat poikkeuksetta enemmän tai vähemmän epäonnistuneita. Ne ovat minulle edelleen kaikkein haasteellisimpia leipomuksia. 😅


Hienoa loppuviikkoa ja reipasta ulkoilua kauniissa talvisessa säässä. Pukeutumalla riittävän lämpöisesti raikas pakkaspäivä on ihan mukiinmenevä. Iloa elämäänne ystävät!

2 kommenttia:

  1. Hei, luin blogiasi ensimmäistä kertaa ja ilahduin siitä, että leivot gluteenittomasti, vaikka perheessänne ei ole keliakiaa. Minulla on keliakia, ja minusta on hienoa, että levität tietoutta siitä, että kyllä gluteenittomillakin jauhoilla saa onnistuneita ja maukkaita lopputuloksia. Kauniita talvipäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun löysit blogini! Tosi kiva, kun kommentoit! Kiitos paljon! Luulen useimpien leipojien hieman 'pelkäävän' gluteenittomia jauhoja. Ihan turhaan, sanoisin. Enpä ajatellutkaan tuolta kannalta, mutta hyvä jos pystyn esimerkilläni innostamaan toisiakin gluteenittomien jauhojen käyttöön. Mukavaa loppuviikkoa sinulle Eila!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.