Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 20. helmikuuta 2018

Banaanileipä onnistuu gluteenittomanakin


Blogini 1-vuotissynttärit lähestyvät. Vuosi sitten tähän aikaan oli jännittävä seikkailu alkamassa. Onko mitään järkeä? kysymykset risteilivät päässäni. Toisaalta - enpä korkealta tipu, vaikka yritän. Pitäähän seniori-ikäisenkin uskaltaa vielä ottaa haasteita elämäänsä. Nythän sitä aikaa vihdoinkin on riittävästi juuri niihin asioihin, joista olen koko ikäni haaveillut. Annoin mielessäni itselleni mahdollisuuden epäonnistua. Juuri nyt tuntuu, että onneksi uskalsin.


Vuosi sitten olin päättänyt osallistua polvileikkaukseen monien vuosien kipuilujen jälkeen. Siinä tärkein syy, että blogin aloittaminen tuntui järkevälle. Mitä muuta tekisin koko pitkän kesän, kun talon Mies rientää lähes joka päivä golfkentälle. Mieluiten olisin itsekin golfannut, sillä tuo laji on vienyt sydämeni totaalisesti.


Kaikki ei mene elämässä kuin haaveillaan. Luulin nauttivani tällä hetkellä hiihdon ihanuudesta terveellä jalalla ja kipuilemattomalla polvella. Syy kipujen jatkumiseen on vielä epäselvä, korvien välissä kai jotakin nöyhtää! Hah ja hrmmm... No mutta joka tapauksessa suunnittelemani bloggaamisvuosi on toteutunut 22.2. 2018. Olen tällä hetkellä valtavan kiitollinen kaikille teille uskomattoman ihanille ihmisille, jotka olette käyneet lukemassa blogiani. Ilman teitä olisin postannut jo aikaa sitten viimeisen reseptini. 


Gluteenittomien jauhojen käyttö leivonnassa antaa nykyään sopivasti haastetta. Olen tehnyt jo useita lempireseptejäni gluteenittomilla jauhoilla ja iloinnut suuresti onnistumisen hetkistä. Oikeastaan epäonnistumisia ei ole tullut vielä vastaan näissä leipomishommissa, toisin kuin jalkani kuntoutumisessa. Tänään päätin kokeilla viime talven lempileipääni eli banaani'leipää'. Ihmettelen tuota jenkeistä rantautuneen vuokaleivonnaisen nimeä. Maku on joka tapauksessa aivan ihana ja leipä sopii teen tai kahvin kyytipojaksi tai välipalaksi minkä tahansa juoman kanssa.


Olen kertonut blogissani useaan kertaan pitäväni todella paljon lämpimän banaanin mausta. Tosin tykkään tuosta hedelmästä pakastettuna ja huoneenlämpöisenäkin. Minulla on ollut ihan ikävä banaanileipää! 😆  


Gluteenittomat jauhot toimivat hyvin tässä leivässä ja maku on mielestäni vähintään yhtä hyvä kuin tavallisilla jauhoilla leivotussa. Googlasin aamulla tapani mukaan mieluilemaani leipomusta. Löytyihän niitä ohjeita runsaasti, jes! Aika monessa blogissa viitattiin Tuulian ohjeeseen.  Ihana ohje ja postaus löytyi Tuulian blogista, mutta jostakin syystä linkin liittäminen blogiini ei onnistu tälläkään kertaa. Kannattaa googlata! Tulihan niitä muutoksia alkuperäiseen ohjeeseen jonkun verran.


Aineet ja ohjeet banaanileipään (n. 2 l leipävuoka)

3 + 1 keskikokoista banaania
3 kananmunaa
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
2 tl vaniljaa (-pastaa, -sokeria tms.) 
1 dl kookossokeria tms
1 dl mantelijauhoja
2 dl Semper gluteen. jauhoja
n. 3 dl gluteen kaurajauhoja (lisää,jos tuntuu liian löysälle)
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

1 tl psylliumia
2 dl Lempi kreikkalaista jogurttia (laktoositon)
80 g kookosöljyä
n. 100 g saksanpähkinöitä

Leivän pinnalle 1 banaani ja ½ dl siemensekoitusta
  1. Ota tarvittavat aineet esille. Laita uuni kuumenemaan 180 ast.
  2. Muussaa 3 banaania kulhossa haarukalla.
  3. Sekoittele psyllium jogurtin joukkoon ja jätä turpoamaan n. 10 min.
  4. Lisää huoneenlämpöiset kananmunat banaanien joukkoon, sekoita.
  5. Lisää mausteet, sokeri ja suurin osa jauhoista sekoitellen.
  6. Sekoita leivinjauhe loppujauhojen joukkoon ja lisää kookosöljyn sekä jogurtin kanssa vuoron perään taikinaan.
  7. Älä vatkaa liikaa vaan sekoittele vähän murskatut saksanpähkinät taikinaan.
  8. Kaada paksulle puurolle tuntuva taikina hyvin voideltuun ja jauhotettuun vuokaan.
  9. Paista n. 180 ast / n. 45 min (Paistoin alimmalla tasolla, pinta ei ruskistunut liikaa, joten ei tarvinnut peittää loppuvaiheessa leivinpaperilla. Tarkkaile!)


Hieman kuumemmalla lämmöllä pintaan saanee kauniimman ruskean värin. Oma uunini kuumenee välillä liikaakin, mutta tänään siitä ei ollut pelkoa. Saimme herkutella todella mehukkaalla ja hyvänmakuisella banaanileivällä iltapäiväkahvien kanssa. Loput menee viipaloituna pakastimeen, vaikka tätä leipää voisi säilyttää muutaman päivän jääkaapissakin. Sieltä sitä on vaan liian helppo napata! 😋 


Kauniit terveiseni juuri sinulle mahtavalle tyypille, joka luit tämän blogipostaukseni! Toivottavasti innostut tekemään gluteenitonta banaanileipää, ellet ole jo tehnytkin.

Tässä vielä linkki tavallisilla jauhoilla leivottuun aiempaan ohjeeseeni! Banaanileipä helpolla tavalla

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Gluteenittomat jauhot tuovat välillä lisähaastetta. Nyt onnistui hyvin. Aurinkoa sinulle!

      Poista
  2. Tulipa tämä resepti kuin tilauksesta..mietin juuri mitä tekisin neljästä tummuneesta banaanista!Tein leivän alkuperäisestä reseptistä vuoden takaa ja tulos oli mainio,nam!!Teenpä tätä toistekin!T.Ultramariini PS.Oletkos kokeillut lakulimppua?Sekin on makoisaa mm.porkkalan kanssa..

    VastaaPoista
  3. Hienoa! Ajoitus meni siis nappiin! :)) Nyt meillä oli pidempi tauko tuon 'leivän' teossa, mutta taas tulee tehtyä uudelleen ja uudelleen...kun muistui mieleeni. Oi että kuulostaa mahtavalle tuo lakulimppu ja mikä sattuma; otin juuri porkkalaporkkanat uunista. Huomenna siis lakulimpun tekoon. Kiitos kommentista ja vinkistä! Googlaanpa hetimiten! Kivaa keskiviikkoiltaa sinne!

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.