Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Benella lohta savustaen ja uunissa


Mitä? Benella kirjolohta. Koskaan kuullutkaan! Eilen kuulin itsekin ensimmäisen kerran tuon hieman 'hienostelevan' kuuloisen sanan kotoisan kirjolohemme yhteydessä. Oman K-kauppamme osaava kalamestari sai talon Miehenkin vakuuttuneeksi. Ostimme kokonaisen lohen valmiiksi fileoituna. Eikä hintakaan päätä huimannut!

Onkohan tähän uskominen vai ettei sittenkin ole mainoskikka?
Benella kirjolohi ei näyttänyt ulospäin tavallista kummemmalle. Hyvää ja oikein tuoreen  raikasta kuten kauppamme kalat yleensäkin. Tätä kirjoittaessani Benellan makuun pureutuminen on tehty ja nyt pitäisi tietää miten aion ajatuksiani ja makutestimme tuloksia kommentoida. Riittääkö, että tietää tämän ruoan olevan vastuullisesti kasvatettua? Mitä on vastuullinen kasvattaminen ja kuka sitä valvoo. Ei hajuakaan! 

Kokonainen Benella kirjolohi oli lähes samoissa hinnoissa kuin tavallinenkin eli 8,90€ / kg fileoituna. 
Fileoitu kirjolohi ei ole kovin 'mieltäylentävä' ja ruokahalua herättävä näky. Tälllä kertaa laitan tuon raa'an lohifileen kuvan, joka kertoo samaa kuin tekstini. Ihan tavalliselle näyttää. Ei kai tuore file edes voi muunlaiselle näyttää, tulipahan tässä vaan todistettua. "Mutta mitähän ruokaa siitä laitetaan?" mietittiin eilen. Päädyttiin tuttuun ja turvalliseen, aina onnistuvaan savustettuun loheen. Linkissä ohjeet lohen savustukseen.


Viime hetkellä päätin sittenkin valmistaa toisen kalanpuolikkaan uunissa ja uusin maustein. Ystäväni lähetti viime viikolla lehdestä löytämänsä kreikkalaisen lohen ohjeen. Mutta eihan meillä ollutkaan oliiveja ja fetajuusto on tällä erää pois laskuista. Olen täysin maidottomalla ruokavaliolla toistaiseksi. Hän on suositellut osterikastiketta mausteeksi jo useamman kerran ja nyt päätin testata sitäkin.


Onneksi löytyi varrellisia kapriksia. Ne ovat nykyisin meidän molempien herkkua. Ohjeessa mainittua purjosipulia sentään löytyi. Parsakaali pääsi puolivälissä pötköttelemään Benella kalan kylkeen ja päälle vielä juustoraastetta.  (kasvisversio meillä)

Paljon kasviksia ja kalaa on ruokasuositusten mukainen ateria. Annos näyttää aika 'sillisalaatille', mutta maku on hyvä!
Olen törmännyt viime aikoina muutamiin kirjoituksiin koskien lohiruokaa. Monet kyselevät kuinka voisi uudistaa lohen makumaailmaa. Ihan samaa olen itsekin joskus pohdiskellut. Toisaalta tykkäämme edelleen tosi paljon kotona (tekijänä talon Mies) savustetusta lohesta. Lohisoppa, lohimedaljongit ja uunilohi tuovat vaihtelua. Olen tehnyt pari kertaa itämaisin maustein chilille maistuvaa lohiruokaa. Vaikka sen maku miellyttää vaihtelun vuoksi, ei siitä ole tullut ykkössuosikkiamme. Vohvelit lämmisavulohella ja salaatilla maistuvat joka kerta herkulle, mutta on vähän työläämpi kokonaisuus.  

Eilen paistetut vohvelit olivat liian kuivia mikrolämmityksen jäljiltä. Herkullinen annos muuten!
Laitan tähän pientä vinkkiä tuosta tämän päivän uunilohestamme. Toisaalta uunilohi ei kaipaa muuta kuin suolaa, hippusen sokeria ja pari rouhaisua pippuria pintaan. Fetajuusto, creme fraiche ym maitotuotteet sopivat pehmentämään makua ja toimimaan kastikkeena. Pieni rouhaisu chilimyllystä maistuu chilin ystäville lohessakin.

Uunilohta kreikkalaistyyppisin maustein

puolikas kirjolohifile (n.500 g)
karkeaa merisuolaa myllystä muutama rouhaisu (ehkä n. 1½ rkl)
½ dl osterikastiketta Spice Up!(testasin eka kertaa tänään)
puolikas purjo viipaleina
oliiveja tai kapriksia aika reilusti
pinnalle juustoraastetta tai murenneltua hyvää fetajuustoa
  • Lämmitä uuni 200 ast.
  • Nypi lohen pystyruodot pois, jos ovat vielä jäljellä.
  • Laita kala vuokaan ja mausta pinta suolalla.
  • Pilko purjosipuli viipaleiksi ja asettele kalan pinnalle.
  • Ripottele haluamasi määrä oliiveja / kapriksia päällimmäiseksi.
  • Paista kalaa ensin n. 15 min / 200 ast lisää vasta sen jälkeen parsakaali ja juusto.
  • Paista vielä n. 15-20 min, kunnes juusto on sulanut ja parsakaali pehmennyt.


Babypinaatti ja vesikrassi toivat uutta ilmettä salaattiin. Granaattiomenan siemenet, valmis salaattisiemensekoitus (Punnitse&Säästä) ja tumma balsamicokastike viimeistelijöinä.
Ihan hyvälle maistui ruoka tänäänkin, mutta eilen oli parempaa. Porkkala eli porkkanasta valmistettu 'kylmäsavulohi' on edelleen oma ykkössuosikkini kasvisruoista. Talon Miehen savustama lohi on kalaruokien ehdoton voittaja! ✌
Benellaa vai tavallista kirjolohta? Meille maistuu molemmat, koska tykkäämme lohen mausta, rakenteesta, helppoudesta ja sen sisältämästä terveellisestä D-vitamiinista ja runsaasta proteiinista. (n. 16-19%) Uunilohi uusin maustein oli myös oikein herkullista ja aion valmistaa toisenkin kerran oliivien ja fetan kanssa.  

Taika taitaa olla nykyisessä lempipaikassaan. Tuolta näkee hyvin kaikkialle!
Tämä laskiaissunnuntai sujuteltiinkin tällä kertaa sisätiloissa. Penkkiurheilu ja laiskottelu voittivat tällä kertaa. On hyvä oppia kuuntelemaan omaa oloaan ja levätä silloin, kun sille tuntuu. Ulkona on ollut pientä lumisadetta koko päivän ja pakkasta muutama aste, joten ei hassumpi talviulkoilusää. Jospa ensi viikolla aurinkokin pilkahtaisi!

Loitsu osaa ottaa elämän rennosti! 🐱
Oikein hyvää tulevaa viikkoa joka tapauksessa ja säistä huolimatta kaikille teille, jotka kävitte tänään blogissani! Loitsun rennosta olotilasta ja mukavan näköisestä venyttelystä voisikin ottaa mallia! 

2 kommenttia:

  1. Ihanan kauniita ja värikkäitä nämä sinun kuvat♥ Itse en voi tosiaan allergian takia kalaa syödä, mutta muu perhe sitä rakastaa! Ihania on nuo teidän pötköttelijät ja hyvä on välillä ihan vaan oleilla:) Leppoisaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Värit ovat itselleni lähes 'puoli ruokaa'.. Harmi tuo kala-allergia, mutta onneksi on vaihtoehtoja. Jokohan olet saanut maistaa porkkalaa eli porkkanasta tehtyä kylmäsavulohen tyyppistä herkkua. Se sopii kala-allergisillekin ja on melkeinpä parempaa kuin graavilohi tms. Suosittelen kokeilemaan! Tänään oli kiirepäivä, mutta huomenna otan rennosti! Kiitos paljon kommentista Päde ja kivaa viikkoa!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.