Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Gluteenittomat munkit makeilla päällisillä


Herkullisten munkkien tekeminen on taitolaji. Harjoittelemalla oppii, mutta minulle munkit ovat osoittautuneet todelliseksi haasteeksi. Vielä jonakin kauniina päivänä aion yllättää itseni tekemällä pehmeitä, täydellisesti paistettuja herkullisia munkkeja.


Lapsenlapseni eivät nirsoilleet näiden gluteenittomien munkkien makua, mutta suurin ansio oli varmaankin makeissa päällisissä. Parasta kaikessa, että sai itse pyöritellä oman munkin vaaleanpunaisessa pomadassa tai Omar-kinuskissa. Mieluisia nonparelleja pintaan ja herkku oli valmis. Talon Mies ja muut aikuiset taisivat pitää enemmän jälkkäritarjonnan muista herkuista. Viikko sitten tekemäni juustokakku oli säilynyt hyvänä pakastamisesta huolimatta. Se oli tällä kertaa selkeästi pöydän kuningatar.


Munkkien tekeminen vaatii monta työvaihetta. Huolellinen kohottaminen on ainut keino tehdä kuohkeita ja pehmeitä munkkeja. Gluteenittomistakin jauhoista voi saada onnistuneita herkkuja, mutta pitää osata valita oikeat jauhot ja kohotusaineet.

Karkeiden riisijauhojen käyttäminen leivonnassa ei ollut hassumpi idea. Taikina ei jäänyt leivinalustalle kiinni ollenkaan. 
Itse kohotin munkit hieman lämmitetyssä uunissa. Katsomassani ohjeessa 'Gluteenittomat berliinimunkit pomadalla' oli niin täydellisen selkeät ohjeet ja hyvät kuvat, että kokemattomammankin olisi pitänyt onnistua. Tykkään muutenkin tuon Gluteenitonta leivontaa-blogin ohjeista. Viime viikkoina olen vieraillut usein tuossa blogissa.


Suosittelen käyttämään tuossa blogissa (linkin lisääminen ei valitettavasti onnistunut) mainittuja jauhoja. Suurin kompastuskiveni oli tällä kertaa oikeiden jauhojen puuttuminen. Nyt kaapit on varusteltu taas gluteenittomilla jauhoilla, mutta viime viikolla jouduin käyttämään näihin pussin pohjia.

Pienen reiän tekeminen munkin kylkeen heti kuumana helpotti myöhemmin hillon saamista munkin sisuksiin. 
Aineet ja ohjeita tekemiini munkkeihin (n. 15 kpl)

4 dl maitoa tai vettä
3/4 palaa hiivaa
2½ tl psylliumia

1 tl suolaa
1,5 dl sokeria
1 - 2 tl kardemummaa
1 kananmuna
8 - 9 dl gluteenittomia jauhoja (Semper, Jytte tms)
½ tl ksantaania
80 g pehmeää voita

Paistamiseen kookosrasvaa tai jotain uppopaistamiseen sopivaa öljyä
Täytteeseen mansikkahilloa (n. 2 dl)
Päälle pomadaa tai Omar-kinuskia ja nonpararelleja

  1. Etsi leivontatarvikkeet esille. Pehmennä voi huoneenlämpöiseksi.
  2. Lämmitä neste n. 37 ast, murentele siihen hiiva ja lisää psyllium. Anna turvota n. 10 min, jotta psyllium ehtii turvota.
  3. Siirrä maitoseos yleiskoneen kulhoon, ellet aio alustaa taikinaa käsin.
  4. Lisää suola, sokeri, kananmuna, kardemumma ja muutama dl jauhoja voimakkaasti vatkaten. (tai koneen nopeilla kierroksilla)
  5. Yhdistä ksantaani loppujauhojen sekaan ja lisää jauhoja kulhoon pikkuhiljaa. Anna koneen käydä hiljaisemmilla kierroksilla ja lisää loppuvaiheessa pehmeä voi. Kone saa käydä ainakin 5 min.
  6. Seuraa, ettei taikinasta tule liian kovaa. Voit lisätä loput jauhot vielä leivontavaiheessakin leivinalustalle. 
  7. Leivo taikinasta munkkeja saman tien ilman kohotusta. 
  8. Pyörittele runsaasti jauhotetulla alustalla taikina paksuksi tangoksi ja paloittele se n. 15 samankokoiseen osaan.
  9. Pyörittele paloista pullia, ripottele jauhoja leivinpaperoidulle pellille ja nosta pullat pellille.
  10. Lämmitä uuni haaleaksi (n. 40 - 50 ast) ja anna munkkien kohota n. 30 min uunissa, jonka luukku on suljettu. Hyvä vinkki on laittaa kiehuvaa vettä kattilaan uunin pohjalle, jotta uunin kosteus pysyy sopivana.  
  11. Lämmitä munkkien kohotessa öljy paksupohjaisessa kattilassa tai rautapadassa riittävän kuumaksi. (170 - 180 ast, suosittelen mittarin käyttöä)
  12. Paista kohonneet munkit molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Nosta munkit reikäkauhalla leivinpaperin päälle valumaan. Jos aiot pursottaa hilloa munkin sisään, tässä vaiheessa kylkeen tökätty reikä helpottaa myöhemmin hillon pursottamista. (Käytin itse tähän puista kiinalaisen syömäpuikkoa.)
  13. Viimeistele munkit hillolla. Sokeroi pinta tai päällystä pomadalla / Omar-kinuskilla. Makeat munkit -linkistä löydät Omar-kinuskin ohjeen!



Omar-karkeista (130 g + n. 1,3 dl kermaa) tehty kinuski on helppoa ja herkullista.


Tein ensimmäisen kerran pomadaa Gluteenitonta leivontaa blogin ohjeiden mukaan. Aluksi oli vaikeuksia saada pomada riittävän paksuksi, mutta tomusokerin lisääminen auttoi. Eipä ollutkaan ihan niin vaikeaa kuin olin luullut.


Ehkäpä leivon vapuksi sittenkin ihan perinteisiä munkkeja. Talon Miehen kiltti kommentti oli, että ne tavalliset rinkelimunkit ovat täydellisen herkullisia. 😋 Hih hih, mitäpä sitä sitten erikoisuuksia yrittämään.


Talviurheilun hurmaa katsellessani teki mieleni lisätä blogipostaukseni loppuun reilu kymmenen vuotta sitten otetut pari kuvaa. Talvilomalla Levin maisemissa oli todella paljon lunta ja pakkasta silloinkin. Hiihtokilometrejä kertyi silti runsaasti.


P.S. Hip hei ja huraa! Suomi sai vielä yhden mitalin taviolympialaisista! 🎉 Hienosti hiihtänyt Krista Pärmäkoski voitti hopeaa perinteisen 30 km yhteislähtökisassa. Juhlan kunniaksi join juuri aamukahvit! Mitalikahveja saa nauttia harvakseltaan, joten kylläpä maistui! Sekä hopeamitali että kahvi kauramaidolla ja kaurasämpylöillä ennen aamukymmentä on elämän juhlahetkiä. Niistä kannattaakin nauttia! Sydämelliset onnittelut Krista♥ ja kaikki muutkin suomalaiset kilpahiihtäjät! 🎿 Kiitos, että me penkkiurheilijat olemme saaneet nauttia urheilun jännityksestä ja riemusta reilut kaksi viikkoa!



6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos paljon!☆ Munkkikahvit maistuvat aina makoisille. Oli kiva huomata, että onnistuvat aika hyvin myös gluteenittomilla jauhoilla. Mukavaa sunnuntaita sinne!♡

      Poista
    2. Aivan liian hyvän näköisiä ja varmaan huikean hyviä munkkeja. Ymmärrän lasten mieltyneen noihin herkkuihin. Myöhästyneet 1 v. Blogi onnittelut. Pikkusisko maalta

      Poista
    3. Tänään meni jo viimeiset, joten oikeassa olet!☆ Onneksi saatiin juoda mitalikaffet tänäänkin. Lämmin kiitos onnitteluista ja kivasta kommentista Pikkusisko!♡

      Poista
  2. Oijoi mitä herkkuja♥ Näyttävät kyllä niin hyviltä:) Tuota omar-kinuskia aion kyllä kokeilla heti kun tulee sopiva hetki! Oli kyllä kiva seurata hiihtoja! Ihania nuo sinusta otetut talvikuvat♥ Mukavaa talvista alkanutta viikkoa sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Päivikki! Omar-kinuski maistuu hyvälle munkkien päällisenä. Suosittelen! Meillä on poistettu vanhoja digikuvia koneelta ja sieltä löytyy muistoja sekä mukavia kuvia. Hyvää viikkoa sinnekin pakkasista huolimatta! <3

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.