Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 27. helmikuuta 2018

Nyhdettävää leipää juhlaan tai arkeen

Herkullista tarjottavaa kasvisversiona. Voi leipoa myös kala- tai lihatäyttein esim juhliin.
Lähes gluteenittoman, maidottoman ja suussa sulavan herkullisen välipalan suunnitelma on pyörinyt mielessäni muutaman päivän. Ostimme eilen kaupasta rievää, aiempaa lempileipäämme. Kyllä sitä söi kukkakaali-juusto-pororouhekeiton lisukkeena, mutta kun ei maistunut millekään. Onko juureen leivotun leivän resepti vai tekotapa muuttunut? Maku ei joka tapauksessa ollut läheskään yhtä hyvä kuin ennen. 


"Tämä on ihan älyttömän hyvää!" Talon Mies mutusteli ensimmäistä palaansa, kun itse keskityin vielä kuvaamiseen. Ai että tuo lause oli musiikkia korvilleni! 😍 Lounasateriaksi riitti tämä leipä sellaisenaan. Meille hyvä leipä on ylintä herkkua!


Eipä jäänyt yhteen palaan omakaan maistelu. On aivan uskomatonta, kuinka hyviä herkkuja saa itse tekemällä. Juuri leivotun tuoreen leivän tuoksu sekä paistuneen Emmental-juuston  viettelevä kutsu. Kaiken kruunaa eilen tekemäni dukkah-mausteseoksen ihanat aromit. Dukkah-mausteen maku sopi tähän nyhtöleipään täydellisesti.

Dukkah mausteseoksen ohjeen löydät blogistani 6.2.2018 postauksestani.
Suunnitelmiini tahtoo aina tulla muutoksia leipomisen kuluessa. Tänään unohdin murustella aikomaani fetajuustoa nyhtöleipäni välikerroksiin. Toisaalta se saattoikin olla onnenpotku, sillä mausteseos sekä käyttämäni juustot pääsivät nyt oikeuksiinsa. Feta-juuston makuhan on aika dominoiva.

Tämä Kuusamon juuston juustoraastepussi löytyi eilen Citymarketin valikoimista.


Porlammen Vege juuston tyyppinen valmiste sopii omiin makumieltymyksiini. Ehkä toistaiseksi paras testaamistani maidottomista juustoista. Uunikäyttäytyminen onkin jo arvaamattomampi juttu. Ruskistuuko kauniisti, muuttuuko maku epäilyttäväksi? Maidottomien juustojen käyttäminen tavallisen juuston tapaan ei ole itsestäänselvyys. Onneksi tämä juusto käyttäytyi aika mukavasti myös uunissa. 


Parhainten gluteenittomien jauhojen valinta leipomuksiin ei sekään ole helppoa. Olen mieltynyt gluteenittomiin Myllyn Paras kaurajauhoihin, mantelijauhoihin sekä tattarijauhoihin. Ne sopivat mielestäni monenlaiseen leivontaan. Tässä yhteydessä voisinkin mainostaa (ihan omaehtoisesti) uutta gluteenittomaan leivontaan liittyvää lehteä. Ostin sen viime viikon Helsinki-reissullani odotellessani ystävääni. Lehti sisältää perustietoa jauhoista sekä herkullisia ohjeita gluteenittomista klassikoista, suolaisista ja makeista.


Käytin lehdessä ollutta sämpyläohjetta apunani tämänpäisen leipätaikinani suunnittelussa. Uskoisin taikinastani syntyvän myös todella ihania sämpylöitä. Taikinaan tuli mielestäni todella vähän jauhoja suhteessa nesteeseen. Ilmeisesti psylliumin turpoaminen aiheutti sen, että jauhojen määrä oli kuitenkin täydellinen.

Aineet ja ohjeita nyhtöleipä-taikinaan

5 dl hasselpähkinämaitoa (tms maitoa)
30 g hiivaa
2 tl sokeria

1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
2 rkl psylliumia
3 dl tattarihiutaleita
½ dl rypsiöljyä

2 dl Myllärin gluteenittomia kaurajauhoja
2 dl Sunnuntai tumma gluteeniton jauhoseosta

Väleihin ja päälle
1/2 - 1 dl voisulaa (minulla kirkastettua voita, jossa ei ole maitoproteiinia)
n. 1 dl dukkah-mausteseosta
n. 150 g juustoraastetta (Emmental ja Porlammen Vege)
halutessasi n. 100 g pieneksi pilkottua nyhtökauraa (Nude)


Nyhtökauran lisääminen leipääni sattui sopivasti. Hämeen sanomissa oli tänään alla oleva artikkeli. Sain sopivasti lisätietoa keliaakikoille sopivasta ruoasta. Itselläni ei ole keliakiaa, vain gluteenittoman ruokavalion kokeilu meneillään.

En suosittele käyttämään nyhtökauraa, jos ruoka ei saa sisältää gluteenia ollenkaan.

  1. Aloita taikinan teko lämmittämällä neste kädenlämpöiseksi eli 37 asteeseen.
  2. Murustele hiiva sekaan ja lisää hieman sokeria. (Itse tarkkailen tämän jälkeen muutaman minuutin, alkaako hiiva toimia ts neste alkaa 'poreilla' ja siirrän sitten nesteen yleiskoneen leivontakulhoon.)
  3. Lisää tattarihiutaleet, suola, hunaja, psyllium sekä öljy. Pyöräytä hetki taikinakoukuilla varustettua kulhoa hitailla kierroksilla. Anna turvota n. 10 min.
  4. Aloita jauhojen lisääminen kannen aukon kautta aika nopeilla kierroksilla ja pienennä kierroksia sitä mukaa kun lisäät jauhoja. 
  5. Lisättyäsi kaikki jauhot jätä kone alustamaan taikinaa ainakin 5 minuutiksi. Sen jälkeen voit arvioida, onko jauhoja jo riittävästi. (Lisää, jos on kovin löysää)
  6. Etsi valmiiksi tässä välissä käyttämäsi paistoalusta. Leivinpaperoi ja voitele se kevyesti. 
  7. Jauhota leivinalusta (itsellä puolet kaurajauhoja, puolet mantelijauhoja) ja jaa taikina kolmeen osaan. 
  8. Taputtele 1/3 osa taikinasta sormin ja kaulitse sitten ympyrän muotoiseksi.
  9. Nosta kaulinta avuksi käyttäen taikinakiekko alustalle, voitele öljyllä tai voisulalla ja ripottele päälle mausteseosta. Lisää vielä juustoraastetta n. 1 dl.
  10. Tee seuraavalle kerrokselle samoin, mutta halutessasi lisää myös pieneksi pilkottua nyhtökauraa tai ruskistettua jauhelihaa tähän kerrokseen.
  11. Kaulitse ja nosta kolmas taikinakiekko edellisten päälle. Voitele, lisää mausteseos ja juustoraaste pinnalle. 
  12. Kohota leipää tässä vaiheessa noin 20 - 30 min. Itse kohotan aluksi 40 asteisessa uunissa, jonka pohjalle laitan kiehuvan kuumalla vedellä täytetyn kulhon.
  13. Ota leipä kohoamaan pöydälle ja asenna uuni kuumenemaan n. 220 asteeseen. Paista leipää alimmalla tasolla 10 min. Vähennä lämpöä 200 ast ja paista leipää vielä keskiritilällä n. 20 min. 
  14. Tarkkaa paistoaikaa en pysty taaskaan sanomaan, joten kannattaa tarkkailla. 
Uskoisin, että keskiosan poisotettu pala nopeuttaa leivän kysymistä kauttaaltaan.
Leivän voi mainiosti paistaa tässä vaiheessa. Itse halusin pidentää leipomusaikaa muistaessani erään näkemäni hauskan tuntuisen YouTuben videonpätkän. Kello lähenteli vasta yhdeksää, joten oli riittävästi aikaa 'leikitellä' hieman leivälläni. Eipä ollut kiirettä ulos pakkasen paukkuessa ja kylmän tuulen tuivertaessa.


Leikkasin leipäni taikinapyörällä ensin 4 osaan ja jokaisen palan edelleen 4 osaan. Sen jälkeen pyöräytin kaksi leikkaamaani vierekkäistä palasta eri suuntiin pari kertaa ympäri. Pareja on kahdeksan, joten 7 muulle parille tehdään sama pyöräytys. Tätä vaihetta on hieman vaikea selittää, mutta uskon sen kokeilemalla valkenevan. Idea oli saada leivästä hieman ilmavampi ja näyttävämmän näköinen.



Ehkäpä kokeilen seuraavalla kerralla samaa konstia pullaan tai tavallisilla jauhoilla leivottuun leipään. Postausta lopettaessani leivästä on napsittu pikkuhiljaa lähes puolet. Ei ollut huono tämä kokeilu. Voisin jopa kehaista, että oli parempaa kuin uskoinkaan.

Vegejuusto ei ruskistunut, mutta enpä huomannut maussa moittimista. Laitoin osalle leipää vegejuustoa.
Ensimmäiset palat oli pakko leikata veitsellä, koska leipä oli vielä liian kuumaa käsin nyhdettäväksi. Ehdottomasti herkullisempia paloja syntyi myöhemmin nyhtämällä.


Kaunista talvipäivää ystävät! Onpa kiva tietää, että sinulla oli mahdollisuus käydä lukemassa tämänpäiväinen postaukseni. Me lähdemme nyt kuntosalille ja vesijuoksemaan. Illemmalla syödään tämän talven ensimmäinen bliniateria. 

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Voi että iloitsen kommentistasi! Kiitos, iso kiitos! Pelkäsin pahoin, ettei kukaan saa ideasta kiinni, kun kuvat eivät ole parhaimmat mahdolliset. Teen varmaankin uudelleen tavallisilla jauhoilla ja liitän sitten paremman kuvan. En löytänyt enää netistä sitä videonpätkää, josta noiden palojen 'kieputtaminen' olisi näkynyt. Gluteenittomassa taikinassa on heikko sitko, mutta idea onnistui. Oli kyllä ihan harvinaisen herkullista nyhtöleipää tai leipäkranssia.

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.