Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 9. helmikuuta 2018

Suussasulavat gluteenittomat korvapuustit

Tämä maidoton, gluteenittomista jauhoista leivottu korvapuusti maistuu uskomattoman herkulliselle. 
Kolme vuorokautta terveellistä, maidotonta, gluteenitonta ja sokeritonta päivää takana. On tullut hirveä tarve kääntää kaikki kivet, jotta syy 'hiljaiselle tulehdukselle' kropassani löytyisi joku selitys. Kuunneltuani tiistaina Paula Heinosen luentoa ruoan vaikutuksesta moniin yleisiin sairauksiin olen valmis testaamaan ruoan vaikutusta omaan terveydentilaani. Ensimmäiset päivät ovat sujuneet hienosti. Minulla on riittävästi motivaatiota ja mahdollisuus vaikuttaa omiin ruokailutottumuksiini.

Mustikat, granaattiomenan siemenet ja tee tekevät hyvää aamuvatsalle.
Kävin eilen paikallisessa 'Punnitse & Säästä' liikkeessä tutkimassa mahdollisia uutuuksia ja hakemassa täydennystä omiin kaappeihini. Unohdin ostaa kookossokeria, mutta löysin aika jännän teelaadun. Lakritsitee tuoksui hieman 'epäilyttävälle' eikä ainakaan houkuttelevalle. Maku miellytti minua, joten ehkä tästä tulee uusi aamuteeni. Lakritsiteetä ei suositella heille, joilla on korkea verenpaine. Onneksi se on itselläni toistaiseksi erinomaisen hyvä ikäni huomioon ottaen.


Selailin tapani mukaan aamulla leivontablogeja ja äkkiä tiesin, mitä haluan tehdä tänään. Hih hih, meillä on siivouspäivä! Aikomus on osallistua siihenkin mukavan tekemisen jälkeen. Toinen toistaan herkullisempia laskiaispullien ohjeita tulvi netistä silmilleni ja melkein tunsin jo tuoksunkin nenässäni. Voi että alkoi tehdä mieli pullaa. Kaikki blogiani pidempään seuraneet tietävät suuren rakkauteni pullaan. Mutta eihän mitenkään voi leipoa suussasulavan herkullista pullaa ilman maitoa, vehnäjauhoja, voita jne. 

Talviolympialaisten avaus on tänään. Sen kunniaksi juomme hyvät päiväkahvit tuoreen pullan kera!
Toisaalta! Ei kai siinä suurta vahinkoa synny, vaikka pullat eivät kohoakaan ja ovat pahan makuisia. Minulla oli hillitön halu saada upottaa sormeni pullataikinaan. Ja jälleen kerran! Yrittänyttä ei laiteta. 👌 Löysin muutamia ohjeita gluteenittoman pullataikinan tekoon, mutta en yhtään täysin omiin ajatuksiini sopivaa. Halusin ehdottomasti laittaa eilen ostamiani mantelijauhoja näihin herkkuihin. Hiivan, psylliumin ja ksantaanin sekoittaminen samaan taikinaan arvelutti. Linkin resepti oli lähimpänä suunnittelemiani pullia.
Gluteenittomat korvapuustit


Jostain homma piti aloittaa! Olen tehnyt ennenkin pullia Hasselpähkinämaitoon, joten ainakaan nesteen kanssa ei ollut tarvetta aikailla. Pullataikinaan pitää laittaa rasvaa, mutta ajatus öljystä ei miellyttänyt. Kookossokeri sopii hyvin pullataikinaan, mutta sitä ei nyt kotoa löydy. Hmm.. Kookosöljy voisi antaa hyvän kookoksen maun. Viimeiset tummien sokerieni 'pussinpohjat' saivat nyt sopivan käyttötarkoituksen. 


Pari pikkuasiaa jäi mietintämyssyn alle aloittaessani pullataikinan tekemisen. Oli pakko kirjata aineita sitä mukaa, kun lisäilin niitä taikinaan. Jauhojen määrä on aina pieni arvoitus tavallisillakin jauhoilla. Niitä kannattaa lisätä lopussa pikkuhiljaa, jotta taikinasta ei tule liian kovaa. Pehmeään taikinaan on helpompi lisätä jauhoja vielä leivontavaiheessakin, mutta kovaa pullataikinaa ei ole helppo pelastaa.


Juttelin pari päivää sitten ystäväni kanssa näistä ruokarajoitus-ongelmistani ja sain tervetulleen tietoiskun. Kirkastetussa voissa ei ole ollenkaan maitoproteiinia ja juuri se on laktoosin lisäksi itseltäni kielletty. Aika huikeaa! Tykkään kirkastetun voin mausta joka tapauksessa, joten uskon sen olevan turvallinen maitotuote. Toisaasta en tarvitse mitään ehdotonta rajoitusta ruokavaliooni. Olisikohan kenelläkään blogini lukijoista enemmän tietoa tuosta asiasta? Ottaisin mielelläni vinkkejä vastaan kommentteina.

Pienempiä korvapuusteja tuli taikinasta 12 kpl, isoja puusteja 7 kpl.
Mutta nyt on jo taustaa riittävästi ja aika mennä korvapuustieni ohjeisiin. Olen hieman arkaillen jakanut gluteenittomien leipomusteni ohjeita, mutta ainakin tänään pullista tuli ihan tosi herkullisia juuri näin:

Gluteenittomat (maidottomat?) korvapuustit n. 20 kpl

4 dl hasselpähkinämaitoa
1 pkt (50 g) tuorehiivaa
1½ tl psylliumia
1 rkl ruokosokeria (luomu)

1 kananmuna (luomu)
2 dl ruokosokeria (luomu)
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
4 dl gluteenittomia kaurajauhoja
1½ tl ksantaania
3½ dl mantelijauhoja
80 g (vajaa dl) kookosöljyä
3-4 dl Semper gluteenittomia jauhoja (kuitupitoinen)

Täytteeseen
50 g (½dl) kirkastettua voita
2-3 rkl tummaa sokeria (intiaanisokeria minulla)
n. 2 tl kanelia 

Pinnalle
kananmunaa
raesokeria
  1. Ota hiiva, kananmuna ja kirkastettu voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön.
  2. Lämmitä maito kulhossa kädenlämpöiseksi ja lisää siihen 1 rkl sokeria, murenneltu hiiva ja psyllium. 
  3. Sekoittele aineet ja anna tekeytyä n. 10 min.
  4. Lisää jauhoja (itse lisäsin kaurajauhot, joihin olin sekoittanut ksantaanin) vispilällä sekoittaen maitoseokseen.
  5. Kaada taikina tässä vaiheessa yleiskoneen leivontakulhoon, jos haluat tehdä alustuksen koneella. (voit toki tehdä taikinan kokonaan koneella)
  6. Lisää kanamuna, sokeri, suola ja kardemumma taikinaan ja käytä konetta aika kovalla nopeudella muutama minuutti. (taikinakoukuilla)
  7. Lisää mantelijauhot ja osa lopuista jauhoista koneen käydessä pienemmällä nopeudella.
  8. Lisää rasva (kookosöljy tms) koneen käydessä. Loput jauhot kannattaa lisätä pienissä erissä. Itse olen tottunut seuraamaan taikinan 'kiipeämistä' kulhossa. Hyvä konsti on kokeilla taikinaa sormella ja varmistaa jauhojen riittävyys.
  9. Anna koneen käydä n. 10 min. Taikinan pitäisi olla tässä vaiheessa alustunut.
  10. Älä jätä taikinaa kohoamaan vaan leivo saman tien pulliksi.


Toivottavasti tästä kuvasta saat vinkkiä, mille valmiin taikinan pitäisi näyttää. 
  • Leivo korvapuustit samaan tapaan kuin tavallisestakin taikinasta. Tämä taikina oli pehmeämpää, joten tarvitsi runsaan jauhotuksen leivinalustalle. Laitoin siihen puolet mantelijauhoja ja toisen puolen gluteenittomia jauhoja.



  • Taputtelin hyvin jauhotetuin sormin koko taikinan alustalle ja kaulitsin sitten jauhotetun kaulimen avulla isoksi levyksi. 


  • Voitelin pinnan Kirkastetulla voisulalla (mikrosulatus)ja ripottelin pinnalle tummaa sokeria sekä hyvää kanelia. Ilman kanelia gluteenittomatkaan korvapuustit eivät maistu korvapuusteille!
  • Pelkäsin taikinan irtoamista leivinalustalta aivan turhaan. Oli helppoa kääriä rullalle pelkästään leivinalustaa kohottaen. 



Alkuun pullista tuntui tulevan liiankin isoja, koska taikinarulla oli niin paksu. Onneksi kierittelin lopputaikinaa jauhotetulla alustalla ja sain sen hieman ohenemaan. Nyt oli helppoa paloitella normaalimman kokoisia korvapuusteja. Tottahan isokin puusti menee helposti alas, mutta pienemmät riittävät pidempään. 
  • Kohota valmiita pullia leivinliinan alla vähintään 30 min. (tarvittaessa kauemminkin)
  • Voitele puustit kananmunalla ja ripottele raesokeria pinnalle.
  • Paista 200-220 ast/8-12 min. Suosittelen seuraamaan pullien paistumista loppupuolella uunin vieressä. En voi antaa tarkkaa paistoaikaa, koska uunit ovat erilaisia. 
Syötiin yksi lämpiäispulla puoliksi heti uunista ottamisen jälkeen. Maku oli molempien mielestä ihan uskomattoman herkullinen. Uskallan suositella tätä ohjetta!
Paljon enemmän aikaa piti varata tämän postauksen kirjoittamiseen, mitä pullien leipomiseen. Pullat olivat valmiina jo klo 10, mutta kirjoittamiseen on kulunut kohta kolme tuntia. Nyt on ihan pakko ryhtyä talon Miehen kaveriksi siivoushommiin. Tarkistan postaukseni myöhemmin mahdollisten virheiden varalta. Joudun joka kerta lukemaan oman tekstini useampaan kertaan, sillä en tietenkään halua jättää virheitä ohjeeseeni. Anteeksi jo etukäteen, jos niitä jäi tällä kertaa!

Luulin pullien jäävän raa'oiksi, mutta olivat sittenkin paistuneet hyvin myös pohjalta.
Herkullista ja muutenkin onnellista viikonloppua kaikille teille ihanille blogini seuraajille! Olen niin kiitoksen velkaa teille jokaiselle. Tämä blogi on tärkeä minulle. 💖

P.S. Hetken tuntui jo siltä, että onko mitään järkeä jatkaa blogiani ruokavalioni muututtua. Toisaalta, jos tästä näyttää olevan itselleni jotakin hyötyä, saattaa auttaa toisiakin samojen ongelmien parissa painiskelevia. 

Painoin pari päivää sitten ihan uteliaisuuttani tuota oikeassa yläreunassa olevaa vihreää Blogit.fi nappulaa (internetversio) ja arvatkaas mitä? Olin onnesta ymmyrkäisenä, kun blogini näytti olevan 11. sijalla ruokablogeista. Täytyy olla varmaan joku virhe!😮 Tosin viime viikolla oli joka päivä yli 100-200 klikkausta. Leipäjuuston tekeminen aiheutti leivontabuumin ja niitä ohjeita klikattiin paljon. Tiedän ainakin yhden lukijani innostuneen ja onnistuneen leipäjuuston teossa! Jee! 👍  

4 kommenttia:

  1. Pullat näyttää kyllä niin hyviltä♥ Gluteenittomien leivonnaisten leipominen on minulle ollut aina haastellista, kun en niitä saa maistumaan miltään ja niistä tulee aina sellaisia kovia koppuroita..eivätkä ne suostu kyllä nousemaankaan:) Kaikki ohjeet ja vinkit otetaan mielellään vastaan:) En yhtään ihmettele tuota sinun sijaa, blogisi on aivan ihana ja täältä on saanut lukemattoman määrän loistavia vinkkejä♥

    VastaaPoista
  2. Onneksi aloin tehdä niitä ja hämmästytin itsenikin onnistumisellani. Sama kokemus on itsellänikin aiemmista gluteenittomista pullista ja sämpylöistä, tulee liian kovia ja mauttomia. Olisikohan tuo mantelijauho 'avain onneen'. Tuntuu hyvälle, kun kommentoit postaustani. Oikein lämmin kiitos ja ihanaa viikonloppua sinulle Päde!

    VastaaPoista
  3. Herkullisen näköisiä pullia! Itse olen gluteenittomien leivonnaisten kanssa vasta aivan aloittelija, gluteenitonta kääretorttua olen muutaman kerran tehnyt. Kiva saada blogistasi lisää vinkkejä! Mukavaa viikonloppua! P.s. blogissani on käynnissä kiva hemmottelupaketin arvonta:)

    VastaaPoista
  4. Kiitos Tiiu ja anteeksi, että löysin kommenttisi vasta nyt! Syystä tai toisesta ei tullutkaan spostiini.
    Käynpä heti kurkkaamassa blogiasi, kiitti vinkistä! Voi että! Olen itsekin ihan 'untuvikko' noiden gluteenittomien kanssa, mutta erittäin innostunut sellainen. Kiva jakaa kokemuksia joka tapauksessa. Hyvää loppuviikkoa Sinulle Tiiu!

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.