Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 1. huhtikuuta 2017

Helppo ja herkullinen toscapiiras



Toscapiiras tuli tutuksi ja  helpottamaan perheemme makeannälkää jo vuosikymmeniä sitten. Tämä leivonnaisten kestosuosikki on välillä ollut vuosien tauolla, mutta edelleen hyvä ja helppo tarjottava etenkin vierasvarana. Piiras säilyy (jos sailyy!?) hyvin valmiiksi viipaloituna pakastimessa. Tein tämän piiraan talvella, kun saimme vieraita. Nautimme kahvileipänä vaniljajäätelön kera. 

Aineet keskikokoiseen vuokaan 

1,5 dl sokeria
n. 2dl vehnäjauhoja (joskus hieman enemmän, jotta tulee oikean paksuista)
2 tl leivinjauhetta
2 munaa
1 dl maitoa/kermamaitoa
75 g sulatettua voita

Sekoita kuivat aineet kulhossa.
Lisää joukkoon hieman vatkatut kananmunat. 
Lisää maito ja sulatettu voi joukkoon.

Tässä vaiheessa kannattaa tarkastaa taikinan paksuus.
Syytä en tiedä, mutta joskus taikina on ollut liian löysää. 

Sekoittele ja tasoittele taikina hyvin voideltuun uunivuokaan.

Piiras on hyvää kahvileipänä tai jälkiruokana.
Paista piirasta ensin 200 ast / uunin alimmalla tasolla 20-25 min

Valmista kuorrutus samalla, kun taikina paistuu uunissa.

Kuorrutuksen aineet (suurinpiirtein näin paljon) 

75 g voita
1 tai 2 dl sokeria oman mieltymyksen mukaan
2 rkl vehnäjauhoja
n. 3 rkl kermaa/maitoa
150 g mantelilastuja

Sulata ensin kattilassa voi ja lisää sokeri, kerma ja vehnäjauhot. 
Anna kiehahtaa muutama minuutti koko ajan puuhaarukalla sekoittaen.
Lisää mantelilastut ja ota pois liedeltä.

Lisää kuorrutus leivonnaisen pinnalle tasoitellen lastalla.
Paista vielä uunin ylemmällä tasolla 10 - 15 min.
Seuraa, ettei pinta pääse palamaan!
Kuorrutuksen kuuluu saada kauniin ruskea, rapea pinta.

P.S. Omenaviipaleiden lisääminen piiraaseen oli työtoverini mainio idea. Kannattaa kokeilla etenkin syksyllä kotimaisten omenien aikaan! Olen testannut ja oli herkkua.

Mantelilastujen sijaan voi käyttää myös kookoshiutaleita. Itse en ole kokeillut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.