Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Leenan lusikkaleivät


Lusikkaleivät voi pakastaa vierasvaraksi tai tuleviin juhlahetkiin. Tai ihan vain itselle ja perheelle!
Olen tehnyt lusikkaleipiä jo vuosikymmeniä perheemme juhliin. Yritysten ja erehdysten kautta onnistun nykyisin lähestulkoon joka kerta. Ohjehan on todella helppo ja työvaiheita vähän. Miten voisi siis epäonnistua. Kerronpa nyt!

Voin pinnalle tulee paljon vaahtoa kiehumisen alkuvaiheessa. 
Aineet n. 30 lusikkaleipään (tai 20 isoon)

200 voita (ei margariinia)
1,5 dl hienoa sokeria

4 dl vehnäjauhoja (joskus laitan jopa 5 dl) 
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Omassa äidiltäni saamassa ohjeessa on juuri nämä aineet, joten olen aina tehnyt näillä määrillä katselematta muita ohjeita. Tällä kertaa halusin varmistua ja siksi selailin netistä useampia ohjeita. Kyllä ainemäärät useimmissa resepteissä ovat juuri nämä.

Miksi ensimmäisistä lusikkaleivistäni ei tullut niin suussasulavia ja kinuskimaisia? Syy oli siinä, etten kiehuttanut voita, vaan pelkästään sulatin. Lisäsin sokerit sekaan ja aika pian muut aineet. Taikina oli vielä kuumaa, kun aloin leipoa.


Mutta ohje kuuluu näin ja sitä kannattaa noudattaa!

Laita voi kattilaan anna sen kiehua miedolla lämmöllä 5-10 min. Vehnäjauhoja tulee enemmän, jos lyhennät kiehumisaikaa. 
(Voit kerätä kuohua pinnalta pois reikäkauhalla.)
Ota kattila pois liedeltä vasta sitten, kun voi on selkeästi vaalean pähkinänruskeaa ja vaahto on hävinnyt. Huom!! Varo ettei voi kiehu liian kauaa ja muutu tumman ruskeaksi!!

Sekoita sokeri kuuman voin sekaan ja jätä se jäähtymään noin kädenlämpöiseksi sekoittamatta enää.  


Näillä hienommilla aineilla tuli todella hyvä taikina, jota oli helppo muotoilla.
Lisää jauhoja, joihin muut aineet on sekoitettu jäähtyneen voin sekaan.
Älä lisää kaikkia kerralla, mutta älä liioin vatkaa enää. Sekoita ja seuraa, että pohjallakin oleva voi-sokeriseos on sekoittunut jauhoihin.


Taikina näyttää murumaiselle, mutta koostumus on silti ihanteellinen.
Ota lusikalla taikinaa, painele hieman ja vedä sormin suoraan paperoidulle pellille. (ota ensin liiat taikinat reunoilta pois ja käännä sitten lusikan kupera puoli ylöspäin)
Harjoitus tekee mestarin tässäkin, vaikka alkuun ei tunnu onnistuvan :))

Tällä vanhalla palkintolusikalla tulee isohkoja, mutta hyvänmallisia lusikkaleipiä.
Paista lusikkaleipiä 175 ast / n. 7 - 12 min
Oma uunini on epätasainen, joten eka pellillinen vei 11 min ja toinen 7 min.

Suosittelen vahtimaan vieressä, etteivät pikkuleivät pala!


Melkein pääsi palamaan, mutta maku oli vielä herkullinen. Onneksi oli pariton määrä pohjia!
Anna jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä, sillä nämä pikkuleivät ovat hauraita.
Laita valitsemaasi hilloa tai marmeladia joka toiselle pohjalle ja paina vastakkain.


Kiinteämpi marmeladi ei "tursuile" ikävästi välistä, ellet laita liian paljon.
Sokeroi pinta kastamalla molemmin puolin karkeahkoon hienosokeriin ja siirrä varovasti lautaselle tai suoraan pakastusrasiaan.


Tänään juodaan makoisat iltapäiväkahvit, kun talon Mies palaa tenniskisoistaan :))

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Samaa mieltä:)) Ja mikä parasta! Nyt postasin niin tarkat ohjeet, että näiden leipominen onnistuu keneltä vaan. Lusikkaleivät ovat hyviä, perinteisiä suomalaisia kahvileipiä.

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.