Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 14. huhtikuuta 2017

Ylikypsää karitsan potkaa ja uunijuureksia


Murea, lähes käsiin hajoava karitsan potka lisukkeineen on superherkullista pääsiäisruokaa.
Pääsiäinen on kevään juhla-aika, jolloin perheessämme on perinteisesti syöty lampaan tai paremminkin karitsan lihaa. Punaisesta lihasta poro ja karitsa maistuvat edelleen muutaman kerran vuodessa. Söimme viime viikon Espanjan lomallamme mehevää karitsan paistia viikunakastikkeella. Kokonaista "lampaanviulua" ei kannata valmistaa, koska olemme suurimman osan pääsiäisestä reissussa. Herkullista karitsan potkaa muutaman kerran maistaneena ajattelin laittaa sitä tänä pääsiäisenä pitkäperjantain ruoaksi. 


Rosmariini ja valkosipuli kuuluvat perinteisesti lampaanlihan mausteisiin. Niistä sekä öljystä ja muista mausteista itsetehty marinointikastike vie vain muutaman minuutin. Hyvin varustelluista lihatiskeistä saa tosin mielestäni maukkaasti marinoituja karitsan lihavalmisteita. Sisäfile ja karitsan kare olivat loppuneet Hämeenlinnan keskustassa sijaitsevasta Katinalan lihakaupasta, joten "pääsen" valmistamaan potkaa ensimmäistä kertaa elämässäni. Potkat näyttivät todella lihaisille, joten uskon niistä syntyvän marinoinnin ja pitkän haudutusajan avulla herkkusyötävää. Lisukkeiksi teen uunijuureksia ja Hasselbackan perunoita ja tietenkin sitä viikunakastiketta. Ostin Espanjasta ison pussin kuivattuja viikunoita.

Marinadi kahdelle potkalle

1/2 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa (tai soijaa)
3 valkosipulin kynttä pieneksi pilkottuna
3 rosmariinin oksaa riivittynä ja pilkottuna
1 rkl tummaa balsamiviinietikkaa
(1 rkl hunajaa/tummaa sokeria)
mustapippuria
kuivattua oreganoa ja minttua

Sekoita aineet keskenään joko erillisessä astiassa tai suoraan muvipussissa.

Uunipussi pitää hajut hyvin sisällään, joten sopii siksi marinointiin.


Muutaman tunnin tai yön yli marinointi jääkaapissa antaa hyvän maun lihalle. Liha kannattaa ottaa huoneenlämpöön n. puoli tuntia ennen paistoa, jotta ruskistuu paremmin.

Ruskista lihan pinta joko suoraan uuniin menevässä padassa tai paistinpannulla.
Lisää n. 7 dl kasvislientä pataan.
Anna hautua hiljalleen 150 ast lämmössä vähintään 3 tuntia.
Kääntele potkia ja kostuta liemellä muutaman kerron paiston aikana.


Valitse haluamiasi lisukkeita. Perinteiset perunamuusi ja kastike riittävät toki hyvin potkan kylkeen.
Meillä oli tänään Hasselbackan perunoiden lisäksi parsaa, palsternakkaa, purjoa, kesäkurpitsaa, naurista ja bataattia.
Juurekset hautuvat makeiksi ja pehmeiksi samassa uunissa kuin karitsan potka noin tunnissa.
Kuoritut, öljyllä ja suolalla maustetut parsat saavat jäädä napakoiksi purutuntumaltaan. Reilu 10 min uunissa riittää.
Perunat tarvitsevat loppuvaiheessa kuumemman uunin lämmön n. 10 min ajan, jotta pinta ruskistuu kauniisti.
Viikunakastike onnistui täydellisesti ja sopi hienosti karitsan makumaailmaan. Minttuhyytelöä ei tarvittu tänään, sillä tarvittava makeus tuli viikunoista ja vihanneksista.

Riisijauhoilla kuorrutetut viikunat suoraan Espanjasta.
Viikunakastike lampaan lihalle

20 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
Sulata voi ja lisää siihen vehnäjauhot.
Sekoittele, mutta älä ruskista.
Lisää lihan paistonestettä muutama dl sihdin läpi.
Anna kiehua muutama minuutti.
Lisää viikunoita ja anna vielä muhia muutama minuutti.
Tässä viimeiset pisarat onnistuneesta kastikkeesta.


Uuninauriin viipaleet suolalla ja hunajalla maustettuna toimivat tämän päivän annoksessa mukavasti. 

Annos on iso, mutta meni silti viimeistä murusta myöten. No, potkan luu jäi jäljelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.