Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 26. joulukuuta 2017

Joulu meidän kotona ja makoisimmat HERKUT

Uskomattoman hyvänmakuiset suklaat ovat ilmestyneet pukinkonttiimme jo monena vuonna. Onneksi nytkin. 💖
Caffi kahvi ja suklaapuoti (Jumbossa) linkistä saat hiukan lisäinfoa näistä suklaista.
Ollaan jo Tapaninpäivässä. Joulun kohokohta on ihanina muistoina ja arki alkaa häämöttää. Vielä nautiskellaan upeista joulun musiikkiohjelmista ja lopuista jouluruoista. Porkkalaa (?) ei jäänyt tähteeksi, joten uusi satsi valmistui tänään. Porkkalamousse ja porkkalasiivut olivat tämän joulun yllätysmenestyjiä runsaassa ruokatarjonnassamme. Kaikki aikuiset ihastuivat niiden makuun. 👍
Nyt tuoreeltaan tekee mieli laittaa muutamia joulujuttuja tänne blogiin. Toivoisin muistavani parhaimmat  herkut tämän postaukseni avulla tulevina vuosina. Ehkä joku toinenkin saa pientä vinkkiä täältä. On mainittava erikseen, että joulupäivänä lounaalla nautittiin vohveleita omalla reseptilläni. Runsaasti salaattia, savulohta, lohimoussea tai mätejä jne fetajuuston ja kermaviilikastikkeen  (tai tumman balsamicon) kanssa tekivät kauppansa. Lapsille maistuivat itsetehdyllä mansikkahillolla ja kermavaahdolla rikastetut ripeät, rapeat vohvelit.    Leenan ripeät rapeat vohvelit

Hienoksi hakattua salottisipulia, yrttejä, porkkalaa ja creme fraichea. Niistä syntyy porkkalamoussea.
Vuosi sitten tein samaa 'kylmäsavulohta', mutta en tuonut tarjolle ollenkaan. Maistelimme talon Miehen kanssa ja totesimme sen olevan liian suolaista. Roskiin meni! Nyt oli vuosi aikaa suunnitella ja etsiä tietoa juuri sopivan suolaisesta porkkanalohesta. Kannatti, sillä sopiva suolaisuus on mahdollista saavuttaa. Tällä kertaa kypsensin todella suurikokoisia porkkanoita enkä peittänyt vuoan pohjaa suolalla. Tällä menetelmällä aion valmistaa tuota hyvää herkkua jatkossakin.


Porkkanalohi Chocochilin ohjeilla Tätä linkkiä voin suositella lämpöisesti! Kannattaa katsoa myös Youtube-kanavan 'PS Olen vegaani' mainio video.


Joulurauhan julistus Suomen Turusta ja sen jälkeen pitkään kypsynyt riisipuuro mansikkakiisselin ja kanelisokerin kanssa. Siitä alkaa joulu! 🎄 Mantelit löytyivät ja toiveet pysyivät visusti toivojien takana. Joulutraditiot tuntuvat mukaville ja turvallisille.


Lasten makuun suunniteltu jouluglögi oli sen sijaan ensikertalainen kodissamme.

Tiirinkosken jouluglögi on hyvää.
Itseleivotut karjalanpiirakat olivat myös onnistuneita. Niistä tykkäsivät sekä lapset että aikuiset. Tein niitä onneksi puolitoistakertaisen annoksen tällä kertaa.
Ihanne karjalanpiirakka  linkistä löytyy ohje! Täytyypä ottaa lähipäivinä uusi leivontaurakka, sillä jouluksi leipomistani ei tullut otettua kuvan kuvaa. Pohjat teen nykyään nopeasti ja näppärästi pastakoneen avulla ja keitän puuron jo edellisenä päivänä. Näin piirakoiden teko on nopeutunut ja helpottunut huomattavasti. Omaa herkkuani eli haapasienisalaattia kehuivat muutkin. Kiva, että se maistuu nuorillekin.

Piparmintun makuinen glögi maistui tervetulotoivotuksena kaikille. Aikuisille liiallista makeutta taittoi pieni lämmitetty punaviinilisä juuri sopivasti.
Jouluruokien kanssa oli sellaista tohinaa, että kuvat jäivät ottamatta. Herkut, jotka menivät kuin kuumille kiville olivat itsetehdyt piparminttufudget. Niistä todellakin tykkäsivät lapset, kuten myös aikuiset. Maistelin jo tehdessäni karkkeja,  että nyt tuli namia. Ne sujahtivat parempiin suihin pienenä jälkkäriherkkuna ruokailun päätteeksi. Sellofaanikääreestä kuoriminen vaati pientä sorminäppäryyttä.


Ruokailun jälkeen alkoikin pukin odotus. Aika monta kertaa lapset joutuivat kellon viisareita tarkkailemaan tärkeää tapahtumaa odotellessaan. "Joko nyt kello on viisi?"
Ja pukkihan koputteli ovella jo 10 vaille viisi, mutta ilman lahjoja. Voi niitä lasten ilmeitä! Onneksi asia selvisi. Pukki on niin vanha, ettei jaksanut kantaa paljoja lahjoja ja tontut ovat niin arkoja, etteivät uskalla tulla sisälle. Pitihän jonkun sitäpaitsi pidätellä poroja, etteivät lähde laukkaamaan lahjojen kanssa muualle. Meidän miehet kantelivat sitten lahjoja sillä välin, kun lapset lauloivat kauniisti pukille. ♪♬ Joulupukki, joulupukki ja Joulupuu on rakennettu kuulostivat ihanille lasten laulamina. ♪♬

Pari viikkoa sitten kerätyt mustikanvarvut kukkivat jouluaattona kauniisti.
On sitä pukkitouhua kiva muistella vielä seuraavinakin jouluina. Tämä oli meille ikimuistoinen jouluaatto, koska saimme viettää sitä kaikkien perheenjäsenten kanssa omassa kodissamme.



Muutamia lisävinkkejä ja kuvia porkkala-herkun tekoon, jos innostut kokeilemaan.
  • Valitse isoja, mielellään luomu-porkkanoita.
  • Varaa riittävästi karkeaa merisuolaa.
  • Muista ostaa Poppamiehen tms Jalosavua, ellet ole jo ostanut.
  • Älä pidä liian pitkään uunissa, sillä ylikypsät porkkanat rikkoutuvat herkästi. (175 ast / 1 - 1,5 h riittää) 
  • Pientä päivitystä 28.12. Vajaa tunti uunissa riitti  hyvin, kun kypsyivät vielä 20 min suolapedin alla.  Kertooko innostuksestani, että tein viikon sisällä jo kolmatta kertaa?😘
  • Liemeksi sekoitetaan 1 rkl rypsiöljyä, 2 tl Jalosavua ja 1 tl omenaviinietikkaa. Isompaan annokseen (4 isoa porkkanaa) kaksinkertainen määrä kastiketta.
  • Anna porkkanasiivujen tekeytyä liemessä vähintään 12 tuntia ennen ruokailua. Kääntele purkin sisältöä varovasti haarukalla välillä.
  • Kokeile rohkeasti lempiyrttejäsi, jos haluat valmistaa porkkalamousssea.
Pentikin voirasiasta tuli tällä kertaa kahdelle porkkanalle sopivan kokoinen uunivuoka. 

Oranssi ja keltainen Kiipulan luomuporkkana ovat kaunis pari. Kuoriminen sujuu terävällä veitsellä.

Terävän sahalaitaisen veitsen avulla ohuet siivut onnistuvat hyvin.

Tämänmallisella juustohöylällä saa kauniita, pitkiä siivuja porkkanasta. Pirskottelin kastiketta välilläkin.
Porkkanalohi maistuu sellaisenaan ruokailun yhteydessä. Tumman saaristolaisleivän päällä sipulin, tuorejuuston tai smetanan kanssa siitä saa mainion iltapalan. Ideoita syntyy varmaan sitä enemmän, mitä useammin tätä tulee tehtyä. Aion tarjota tätä uudenvuoden aattona vohveleiden päällisenä. Kuohuviini sopii hyvin kyytipojaksi. Suurin ongelma itselleni on malttaa odottaa porkknalohen tekeytymistä ;) Tekisi niin mieli päästä heti herkuttelemaan.

Tässä vielä pullon takaosasta kuva, jossa jalosavun ainesosat näkyvät. 

Paahdettua itsetehtyä kemiön limppua, voita, creme fraichea ja porkkalaa. Mikä mainio iltapala. Nam!
Tänään pääsimme taas hiihtelemään hyvin kunnossapidetyille Ahveniston laduille. Pieniä ja isoja hiihtäjiä oli varmaankin useita satoja. Nyt kaikki pääsivät testaamaan tuoreeltaan mahdollisesti joulupukin kontista löytyneitä uusia hiihtovarusteitaan. Keli oli mitä mainioin! Kyllä kinkut sulivat siinä menossa.


Oikein hyvää joulun jälkeistä viikkoa ihan joka ikiselle, joka löysi tämän postaukseni! On hyvin palkitsevaa huomata, että joulun aikaankin on ollut kävijöitä blogissani. Tuleekohan huomenna 20000 kävijän määrä täyteen? Puuttuu vielä 80 klikkausta. 💞

Hip hei ja hurraa! Tasan 20000 klikkausta oli täynnä, kun avasin blogini "tilastot/yleiskatsaus" ke 27.12. klo 17.15. Ja arvatkaas mitä? Muutama minuutti tuosta koneeni teki täydellisen tenän. Naputtelen tätä tekstiä puhelimellani. Olipas melkoinen sattuma 😂 mutta onnistuu näköjään näinkin. Haluan kiittää aivan jokaista blogini lukijaa sydämestäni!💞 Olet minulle tärkeä ja haluan ainakin toistaiseksi tehdä näitä postauksia juuri SINULLE! Nyt pitää vain uskoa, että tablettiini tuli joku pieni häiriö ja korjautuu pian itsekseen.


Pieniä ihmeitä on elämä täynnä. Tsemppiterkut kaikille lukijoilleni!
P.S. No onhan tämä aamiaisleivän kuva ihan pakko vielä liittää postaukseen. Paahdetulla kauraleivällä (Lidl/kaurasydän) valmiiksi tekeytynyt porkkala suorastaan suli suuhun. Pieni savun maku tuntui ihan vastustamattoman hyvälle.

Porkkanalohen tekeminen tuntuu monimutkaiselle alkuun, mutta ei vaadi erityisosaamista. Namskis!
   

4 kommenttia:

  1. Onneksi olkoon klikkauksista, ensi vuonna saat varmaan tuplasti tuon määrän. On aivan mahtavaa lukea ruokaohjeitasi, joissa meille tavan "kokeille", kuvat helpottavat huomattavasti meidänkin kokkausta ja selkeistä ohjeista, kiitos niistä. Myös mahtavaa on lukea perheesi tapahtumista kuten juuri tänä jouluna, ihanan kaunista teillä. Karjalanpiirakat, clögit, suklaat, mustikanvarvut, lapset ja vielä Porkkala, kiitos kaikista näistä. Toivon todella että koneesi tulee kuntoon jotta saamme seurata edelleen mahtavia ohjeita ja ihania kuvia. Kiitos vielä kerran, odotan innolla seuraavaa ohjettasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos PALJON! On todella mieltä lämmittävää lukea tällaista kommenttia. Välillä tulee niin epäily onko tästä blogista iloa muille kuin itselle. Kokonaisen vuodenkierron ajattelin alkuun tehdä tätä, pari kk vielä jäljellä. Mietin sitten jatkoa, onko vielä jotain annettavaa lukijoilleni. Tykkään toki yhä naputella tänne ja kokkaan joka tapauksessa. Rakastan sitä ♡
      Kiitos vielä ja hyvää loppuvuotta!

      Poista
  2. Ihanaa, ensi vuonna saat varmasti tuplaklikkaukset. Tabletista virta pois ja uudelleen päälle niin eiköhän ala taas toimia. Siten saamme edelleen Porkkala ym. muita ohjeitasi. Mahtavan näköisiä suklaa "juttuja", maistuis minullekkin.

    VastaaPoista
  3. Hyvää huomenta ja kiitos "tietsikkatohtori"! Koneesta oli virta pois yön yli ja nyt aamulla temppuilut takana. Säikähti, että pannaan pois viralta..hah hah! Suklaat olivat niin namia, etten edes laktoosista piitannut. Kostautui myöhemmin. Noo, joulu on vaan kerran vuodessa :)) Hyvää vuodenvaihteen odotusta teille! Joko rypäleet on ostettu?

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.