Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Pehmoista punajuuri-linssivuokaa

Mehevää, vuohenjuustolla aateloitua punajuuri-linssivuokaa kehtaa tarjota kenelle tahansa. On se niin hyvää!
Joulu lähestyy ja en osaa päättää, mitä herkkuja vielä leipoisin. Asiaa miettiessäni selailin uusia (itselleni) blogeja. Vautsi, kuinka herkullisen tuntuisen punajuuri-linssivuoan ohjeen löysin. Sattumoisin jääkaapissani odotteli sopivasti kaksi tosi isoa uunissa pehmeäksi paahtunutta punajuurta. Olin ajatellut tehdä niistä perheemme kasvisruokailijoille jotakin jouluhyvää. Fetajuustokuutiot, sinihomejuusto ja etenkin vuohenjuusto sopisivat kaikki punajuurien kanssa samaan vuokaan. On mistä valita. 

Punaiset linssit ovat suosikkilinssejäni, koska ne sopivat niin moneen ruokaan, kypsyvät nopeasti ja ovat hyviä.
En malttanut odottaa seuraavaan päivään, vaan halusin ryhtyä hommiin heti. Voi tätä kokkauksesta innostuneen elämää. Olenkohan jo ihan koukussa tähän? Talon Mies ei kylläkään koskaan valita tästä innostuksesta. Ehkä hän jopa tykkää siitä, että pääsee testaamaan ja "arvostelemaan" kokkauksiani. 👍 

Punasipuli, salottisipuli, valkosipuli ja porkkana pehmenevät ja saavat hyvää makua kookosöljystä.
Alkuperäisessä reseptissä Pehmeä, makea, ihana punajuurilaatikko  ei ollut porkkanaa. Halusin itse raastaa yhden ison lilanpunaisen porkkanan punajuurien jatkeeksi. Otaksun, että sen maku sopi hyvin tähän kokonaisuuteen. Ruoka oli ihan valtavan hyvää, parasta tekemääni punajuurivuokaa.  Sitä se on varmaan ilman porkkanaakin.

Kerma antoi jo pehmeyttä tähän ruokaan, mutta vasta creme fraiche viimeisteli maun.
Tämänkertainen vuokaruoka valmistui uunikuntoon aika nopsaan, koska punajuuret olivat valmiiksi pehmeitä. Ne voi hyvin kypsyttää keittämällä, ellei halua pitää uunia aika pitkään lämmitettynä. Tuoreyrteiksi valitsin korianteria ja ruohosipulia, koska niitä sattui olemaan kotona. Illalla ei tee mieli lähteä ajelemaan 3 km päässä olevaan kauppaan.


Aineet ja ohjeet punajuuri-linssivuokaan (vuoka n. 2 l)

1 rkl kookosöljyä
1 punasipuli ja 1 salottisipuli
1 yksikyntinen valkosipuli

1½ dl punaisia linssejä
ripaus suolaa + 4 dl vettä linssien keittämiseen (tai kasvislientä)

2 isokokoista kypsää punajuurta (tai 3-4 keskikokoista)
1 isokokoinen (tumma) porkkana

2 dl kuohukermaa
2 dl creme fraichea
n. 1½ tl suolaa
n. 1 dl pilkottua korianteria
n. 1 dl pilkottua ruohosipulia
halutessasi pippuria (itse en laittanut)
1 rkl Teriyaki-marinadea
1 rkl Worcester saucea
1 tl Harissa-tahnaa (mikäli tykkäät chilistä)

Pinnalle (tai seoksen sekaan) vuohenjuustoa, pinjansiemeniä ja korppujauhoja
  1. Laita uuni kuumenemaan 200 ast.
  2. Huuhtele linssit ja keitä ne lähes kypsiksi. Valuta vesi pois sihdin läpi.
  3. Kuullottele pilkotut sipulit miedolla lämmöllä kookosöljyssä.
  4. Raasta porkkana ja lisää sipulien sekaan. Kuullottele hetki.
  5. Kuori ja raasta kypsät punajuuret suoraan voideltuun uunikulhoon.
  6. Lisää sekaan sipuli-porkkanaraaste, linssit ja mausteet.
  7. Kaada kerma ja lusikoi creme fraiche vuokaan. 
  8. Lisää mausteita, joista pidät. Tuoreyrtit sopivat tähän hyvin.
  9. Sekoittele seosta ja tasoittele lopuksi pinta. 
  10. Lisää vuohenjuustokiekot pinnalle ja ripottele vielä halutessasi pinjansiemeniä.
  11. Paiston puolivälissä voit lisätä vielä korppujauhoja vuoan pinnalle.
  12. Paista 200 ast/n. 25 min kannella peitettyä vuokaa.
  13. Poista kansi ja lisää korppujauhot. Paista vielä n. 15-20 min. Varmista, ettei vuoka pääse kuivumaan liikaa ja ruoásta tulee  pehmeää ja se jää hieman kosteaksi.

Tätä punajuurivuokaa voin suositella joulupöytään kasvisruokailijoille. Maku oli mitä herkullisin. 
Jos ajattelit pakastaa tämän vuokaruoan tarjottavaksi myöhemmin, voit lisätä vuohenjuustot vasta lämmitysvaiheessa. Älä paista siinä tapauksessa ruokaa yhtä kauaa, koska se kuivuu uudelleen lämmitettäessä.

Tuoresalaatti sopii hyvin tämän herkullisen vuokaruoan kylkeen. Me maistelimme iltapalana sellaisenaan. Hyvin meni alas niinkin. 😘


                                    Enkelijoulukalenterini 20. luukku             
Tätä hyväntuulista enkeliä katsoessaan huolet ja murheet unohtuvat hetkeksi. Ihana pikkusiskoni ilmestyi kerran kotiimme  tämä enkeli tuliaisenaan. Tykkään! 💝   

2 kommenttia:

  1. Todella ihana ohje, tätä täytyy ehdottomasti kokeilla, kiitos taas. Jouluhalit koko perheelle. 🙌

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Onnistui hyvin ja oli kasvissyöjien lempparia. Suosittelen! Nyt alkaa jouluherkkujen sulatteluaika. Tai no, joskos parit suklaat ensin :)) Jouluhalit sinne myös!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini. Otathan rohkeasti yhteyttä!