Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 4. joulukuuta 2017

Kurkista tontun ovea

Mitähän salaisuuksia tontun oven taakse kätkeytyy?
Jouluun kuuluu ilon ja hyvän mielen tuottaminen toisille ihmisille. Jouluun kannattaa heittäytyä lapsen mielellä. Suurinta iloa eivät tuo kalliit lahjat ja upeat puitteet, ainakaan itselleni. Varmasti on klisee, että jouluna on tärkeintä huomioida lähimmäiset ja viettää aikaa rakkaiden kanssa. Klisee tai ei, mutta niin totta. Rakastan joulunaikaa juuri siksi, että saan tilaisuuden kutsua perheemme yhteen. 

Tonttu Kaikkein Vanhin pitää huolen, että tonttulan väki on ahkerassa työnteossa.
Monena jouluna olen tehnyt piparkakkutalon. Joskus yksinään, joskus yhdessä lasten kanssa. Viime jouluna myös talon Mies osallistui innolla piparitalojen tekotalkoisiin. Teimme yhdessä lastenlasten kanssa molemmille omat piparitalot. Se oli ihana päivä, josta jäi kivat muistot. Lasten iloiset ilmeet oli paras lahja meille isovanhemmille.


Ihastuin kovasti "Koko Suomi leipoo" kirjan piparimajaan. Majan tekeminen vaati aika paljon kärsivällisyyttä, vaikka sain tehdä sen valmiiden ohjeiden mukaan. Hieno siitä mielestäni tuli, kun vihdoin sain majan pysymään koossa. Meinasi tippua puusta heti alkuun ja jäi jonkin verran vinoon asentoon. Tuskin sitä moni olisi huomannut, ellen olisi itse kertonut. Vuosi sitten näihin aikoihin askartelin majan kimpussa.


Tänä vuonna aloin taas mieluilla jonkun piparijutun tekemistä heti joulukuun alkaessa. Piparin tuoksu on mielestäni lähes parasta pipareissa. Tässä iässä ja painossa onkin viisainta vain haistella pipareita, ei niinkään maistella. 

Tästä se lähtee! tuumii tonttuvanhin. 

Kuulin tai ehkä huomasin netissä puhuttavan vasta äskettäin tontun ovesta. Uusi juttu minulle, mutta Jenkeissä ja Euroopassa luullakseni jo useamman vuoden jouluhitti. Mielikuvituksen ja lapsenmielen avulla tontun ovi avautuu kaikille. Ei tarvitse tietää, asuuko tonttu oven takana. Riittää, että uskoo siihen. Minä uskon!💖

Päättelin pääseväni helpommalla lisäämällä oven kaaren ja tiilet ennen paistoa oveen. Onnistui hyvin!
Katselin aikani googlen suuresta kuvapankista erilaisia versioita tontun ovesta, mutta ei "lamppu syttynyt". Vasta löytäessäni yhden piparista valmistetun tontun oven, kuulin selvästi äänen KLIK. Tiesin heti haluavani valmistaa piparisen tontun oven. Aika monta ongelmaa tuli vastaan heti suunnitellessani oven kokoa ja mallia. Mutta pikkuhiljaa ovi sai mielessäni oikeat mittasuhteet ja oikean värimaailman.


Oven piti olla jykevä ja sen takana piti olla turvallista asua. Niinpä kaulitsin taikinan aika paksuksi, jotta ovi pysyisi koossa ja pystyssä. Liuskekivestä tehty edusta kuului mielessäni oven tyyliin. Väreiksi valikoituivat mielessäni ruskea, punainen, valkoinen ja vihreä. Välillä pysähdyin miettimään, että kenties pelkkä piparin väri riittää. Aikuisen silmään varmaan olisi riittänytkin, mutta tämä ovi olikin tarkoitus viedä lapsenlapsillemme. Kyllähän lapset väreistä tykkäävät. 


Paistoin pipareita ensin n. 190 asteen lämmössä enkä lähtenyt kauaksi uunin äärestä. Master Chef Australian finaali oli samaan aikaan menossa ja sitä oli "ihan pakko" välillä vilkuilla. Pienimmät osat sai ottaa 5 min jälkeen pois, seuraavat paistuivat n. 7 min. Pienensin hieman uunin lämpöä isoimmille osille ja otin pellin pois uunista n. 15 min paiston jälkeen. Onnistuin paistopuuhissa niin hyvin, ettei yksikään osa palanut.

Samasta taikinasta syntyi myös muutamia pipareita sekä koristeita oven ympärille.

Hyvä tuki ja kehys ovelle syntyi vanhasta juustolaatikosta, jonka sisäpuolen päällystin voipaperilla.
Pelkistetty tontun ovi on mielestäni aika kutsuvan näköinen. Oli kuitenkin todella kivaa suunnitella värejä ja materiaaleja lisää, joten en millään malttanut lopettaa. Taas kerran huomasin, etteivät pienet näperrykset ole minun juttuni. Onneksi tässä ovessa pieni "rouheus" ei haittaa. Liian pikkutarkka kuviointi ei olisi tuntunut aidolle. Tomusokerikuorrutuksen kuivumiseen pitää varata useampi tunti aikaa. Kuumalla sokerilla liimattavia osia oli vähän ja silti onnistuin tiputtamaan sitä tällä kertaa sormeeni. Aika komea vesirakkula muistuttaa nyt eilisestä ihanasta päivästä.

Kaikkein Vanhin Tonttu on reilusti näkyvillä ja oven takana olevat pienet tontut käyvät kurkkimassa talon väen touhuja. Niin lasten kuin aikuistenkin pitää olla kilttinä joulun alla. 👋
Löysin kivat pienet jouluvalot, jotka toimivat paristoilla. Ne antavat juuri sopivaa tunnelmaa pimeässä olevalle ovelle. Valokuva kännykkäkameralla ei tuossa valaistuksessa onnistunut hyvin. Tontun oven voi halutessaan sulkea laatikon sisään. Etukannen pohjalle laitoin valkoista "lunta" eli noin sentin paksuista suodinvanua.

Vanhojen joulukoristeiden joukosta löytyi pieniä tavaroita lisärekvisiitaksi.
Hienoa joulukuun ensimmäistä viikkoa teille ihanille, jotka satuitte blogini tähän postaukseen! Toivon tietenkin jokaiselle ennen kaikkea hieman aikaa pysähtyä hetkeksi hengähtämään. Työelämässä joulua ja vuodenvaihdetta edeltävä aika voi olla tosi kiireistä ja vie voimat. Ainakin itselläni oli täysin puhti pois päästessäni vihdoin joululomalle. Ensimmäiseksi piti pysähtyä miettimään, mikä on tärkeää ja oleellista, jotta kotiimme tulee hyvä joulu. Siivoaminen jäi vähemmälle, mutta leipominen toi iloa jo silloin. Nyt eläkeläisenä olen hyvin etuoikeutettu ajankäytön suhteen. Iloitsen siitä! 💓

P.S: Kuva-arvoituksen ratkaisu löytyy läheltä paikkaa Sotkamo maantien varresta. Taideteos on 4 m korkea patsas ja pystytetty kirjailija Veikko Huovisen tuotannolle. Nina Terno on suunnitellut tämän upean pronssisen "havukka-ahon"-ajattelija patsaan. Kiitos tarkennetuista tiedoista Ulla-ystäväni!

Enkelijoulukalenterini 4. luukku

Tämän hellyttävän pehmoisen enkelin sain pikkujoululahjaksi joskus kauan sitten. 

  Enkelijoulukalenterini 5. luukku
Nämä suloiset keraamiset pikkuenkelit ovat löytyneet jostakin yllärilahjapaketista kauan sitten.

2 kommenttia:

  1. Oih..miten suloinen ja herkullinen tonttuovi:)♥ Nuo tonttuovet on hurjan suosittuja ja sellainen pitäisi kyllä tehdä omaankin kotiin:) Onhan tuo melkoisen jännä juttu varsinkin sille pikkuväelle kun vahtivat käykö se tontun ovi:) Kivat nuo valot!! Mukavaa joulun odottelua sinne♥

    VastaaPoista
  2. Kiitos kaunis! Sinulta tontun oven teko sujuu varmasti, kun hallitset askartelujutut. Hauska idea joka tapauksessa. Sitä oli tosi kiva suunnitella ja tehdä, joten antoi iloa itsellekin. Oikein hyvää ja mukavia taphtumia tulvillaan olevaa joulun odottelua sinulle Päde!

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.