Ruokaohjeita

Sivut

torstai 14. joulukuuta 2017

Superherkullista mehujäätä ja Hyvää nimipäivää Jokelle!


Ai mehujäätä keskellä talvea? Sehän on kesähelteen herkkua, miettivät jotkut. Kyllä kyllä, mutta meidän lastenlasten parasta herkkua on mummin tekemä mehujää olipa kesä tai talvi. Onneksi muistin tämän ja tekaisin eilen lapsosille omaa "joulunamia". Äklömakeaan kyllästyneelle aikuisellekin mehujää on raikas ja terveellinen herkku myös talvella.

Muutamassa (n.6-7) tunnissa mehujäät olivat jäätyneet riittävästi.
Mehujää on siitä mukava herkku, että sen tekemiseen kuluu vain hetkinen. Tärkein jutttu on muistaa tehdä mehujäät pakkaseen hyvissä ajoin ennen pikkuvieraiden saapumista. Nyt on riittävästi aikaa jouluaattoon. 🎄

Piparmintun ulkonäkö ja maku sopii ihanasti jouluun.           Tietoa polkagris-makeisista
Aidot Ruotsin Grännassa valmistetut polkakarkit maistuvat paljon paremmille kuin halpaversiot. Olen itse todennut tämän päästessäni Tiirinkosken tehtaanmyymälässä aidon piparminttukarkin makuun. Yleensä suussani makeampi karkkki ei edes maistu hyvälle. Hintavia herkkuja ne tosin ovat!


Mansikat ja paseeratut (siemenet sihdattu pois) vadelmat maistuvat yleensä mehujään raaka-aineina. Mustikkakin olisi hyvää, mutta värjää voimakkaasti koko seoksen. Onneksi keräsimme runsaasti viime kesän mökkilomalla luonnonvadelmia. Joulu on juuri oikea juhla käyttää noita omia suosikkimarjojani. Puutarhavadelmat sopivat oikein hyvin tähän sokeroituun herkkuun, mutta luonnonmarjojen aromi ja makeus ovat lyömättömiä.  

Aineet ja ohjeet mehujäämassaan (tästä tulee 6 kpl n. 0,75 dl mehujäätä)

1-2 dl viipaloituja pakastemansikoita
reilu dl pakastevadelmia
1 muussattu banaani
1-2 dl tomusokeria (tai enemmän tosi makean ystävälle)
n. 1 dl tiivistemehua (metsämarjat)
n. 3 rkl murskattua polkagris-piparminttukaramellia
  • Sulata pakastettuja marjoja hiukan. (ei täysin sulaksi)
  • Muussaa banaani esim haarukalla.
  • Laita edelliset sekä tomusokeri ja mehutiiviste korkeaan kulhoon ja surauta sauvasekoittimella sileäksi.
  • Halutessasi painele seos sihdin läpi poistaaksesi siemenet.
  • Lisää karkkimurskat seokseen.
  • Maistele vielä ja kuulostele tarvitseeko lisää sokeria. Huomaa, että makeus ei tunnu jäätyneessä soseessa läheskään niin makealle kuin jäätymättömässä.
Suurin ongelma mehujään teossa on laittaa juuri sopiva määrä massaa muottiin. Välillä meinaa tulla liikaa, joka pursuaa ikävästi yli. Harjoitus tekee mestarin tässäkin.


Polkagrisin maku vie muistot 80-luvulle ja automatkailuun Ruotsissa.
Useimmille lapsille tavallisen jouluglögin runsaasti maustettu maku on liian voimakas. Sain tilaisuuden onnitella itseäni kaukonäköisyydestä, kun ostin piparmintulle maistuvaa glögijuomaa jo lokakuussa Tiirinkosken tehtaanmyymälästä. Olisin ostanut varmuuden vuoksi toisen pullon käydessämme samassa paikassa joulukuussa, mutta  nepä olivatkin jo loppuneet. Pullo on pysynyt avaamattomana, joten osaan vasta aavistaa tämän glögin maun. Uskon sen olevan hyvää ja maistuvan sekä aikuisille että lapsille.

Joulukuusesta sahatut alaoksat toimivat lumisena rekvisiittana tälle jäiselle herkulle.  


Näiden kuvien myötä mukavaa päivää joka ikiselle tämän postauksen lukeneelle! Ajattehan! Enää viikko ja muutama päivä ja sitten on taas joulu. Työssäkäyville se antaa muutaman päivän lepohetken normaalirutiinista. Kaupasta saa nykyään kaikkia herkkuja valmiina, joten tarjoiluista ei tarvitse ottaa lisästressiä. Tärkeintä kuitenkin on viettää aikaa omien rakkaiden kanssa ja ladata akkuja riittävästi arkeen!


Tiedätkö tai oletko nähnyt jossakin tämän jäisen taideteoksen? Tämä kuva-arvoitus löytyi omista kuvistani. Oli aika hieno livenä 👍 edelleen, vaikka parhaat päivät taisivat olla takana.
P.S. Tämä kylmänkaunis jääveistos oli Helsingin Esplanadilla ravintola Kappelin etupihalla. Näytti kiinnostavan etenkin ulkomaalaisia ja kamerat napsuivat tiuhaan.

Jäätävää taidetta Esplanadin puistossa

Enkelijoulukalenterini 14. luukku

Muista nukkua ja kerätä voimia kokeaksesi oikean jouluilon!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini. Otathan minuun rohkeasti yhteyttä!