Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 15. joulukuuta 2017

Metsämarjaista juustokakkua ja jouluperinteitä


Tänään aioin tehdä viimeisimmät pakasteeseen menevät  joululeivonnaiset. Katselin aamulla TV3:n makuja aamuohjelmaa, jossa Nanna teki siikacevicheä ja Marcos maksapateeta. Samalla he keskustelivat joulun perinneruoista. Saako kokeilla uusia vai pitäydytäänkö perinteissä? Omalta osaltani asiaa ei tarvitse edes miettiä. Tykkään tehdä esim perinteisiä jouluisia kasviksista tehtyjä laatikkoruokia alusta alkaen. Talon Miehen savustama lohi kuuluu ilman muuta joulupöytäämme. Vuosikymmeniä jouluruokiimme on kuulunut tekemäni imelletty perunalaatikko ja (haapa-)sienisalaatti. Ne ovat lähes pakollisia;) Harvinainen on sellainen joulu, jolloin en olisi keksinyt mitään uutta tarjottavaa. 

Jouluinen ovikranssimme on niin kaunis, että teki mieli laittaa jo nyt ovelle.
Eilen kävimme upeassa talvisäässä sauvakävelyllä aikomuksena vahvistaa ylämäkikävelyllä edelleen kipeää jalkaani. Samalla etsiskeltiin jo osittain lumeen peittyneitä puolukanvarpuja. Tarvitsin niitä jouluksi aikomaani juustokakkuun, jonka ohjeen postaan tänään. Ohje on Kotiliedestä kymmenen vuoden takaa. 
Löysimme muuten upeita varpuja samasta paikasta, josta syksyn mittaan keräsimme useita litroja puolukoita. Ja kaipa jalkani vahvistui, kipeytyi illan mittaan ainakin ihan tolkuttomasti. Hrm...


Täytekakkuperinne muutttuu meillä tänä vuonna. Yleensä olen leiponut yhden ison täytekakun ja Thatˋs it! Kenelle ei maistu, jää ilman ja kenelle maistuu, saa isomman palan. Nooh, en muista olisiko tarvinnut koskaan roskiin loppuja heittää.


Mutta en osannut millään päättää tekisinkö juustokakun, jäädykkeen, kinuski-kermakakun, marsipaanikakun vai sittenkin aluksi aikomani modernin ja suositun yksisarviskakun ja mitä muita niitä onkaan. Silloin syntyi oivallus, että miksi useiden jouluruokien tavoin ei voisi tehdä useampia vaihtoehtoja jälkiruoka- ja kahvipöytään. Tykkään joka tapauksessa hirmuisen paljon leipoa eikä tällä erää ole tärkeämpääkään tekemistä. 

Luminen kuusiaita naapurimme pihapiiristä näyttää kauniilta valkoisessa peitteessään. Niin jouluista.
Välillä kaunista lumista maisemaa ulos vilkuillen aloitin eilisen puuhasteluni. Tein juustokakkuni pienimpään rengasvuokaani. Riittää siitä kaikille silti maisteltavaa. Mutta vadelmia vai puolukoita vai karpaloita pinnalle? Mihinkähän päädyn. 💓

Jääkaapista löytynyt vaniljatuorejuusto sopi hyvin tähän juustokakkuun.


Aineet ja ohjeet jouluiseen juustokakkuun (17 cm irtopohjavuoka)

130 g eli n. 3 dl murskattuja keksejä / pipareita
50 g voita eli n. ½ dl voisulaa

Täytteen aineet (kaikki laktoosittomia)

2 dl kermaa vaahdotettuna
180 g vaniljatuorejuustoa
n. 3 dl valutettua paksua turkkilaista jogurttia 
2 rkl tomusokeria (makeamman ystävät laittavat enemmän)
yhden vaniljatangon siemenet tai vastaava määrä vaniljapulveria
1- 2 valkosuklaapatukkaa paloiteltuna
3 liivatelehteä
1 rkl kiehuvaa vettä

Lisäksi juustokerroksen päälle n. 5 dl haluamiasi marjoja mielellään pakastekylminä.

Kiilteen aineet (Tuli hieman sekava selostus, sorry! Teen tosi harvoin hyytelöitä.)

2 dl puolukoita (tai karpaloita)
1 dl vettä (itse en laittanut vettä, koska valmiina ostettu metsämarjamehu oli aika laimeaa, jota laitoin 2 dl)
1 dl vahvaa punaista mehua (tai 2 dl mehua eikä ollenkaan vettä)
sokeria oman maun mukaan (laitoin itse 2 rkl, koska valmismehu oli makeutettua)

3 liivatetta

(Toinen vaihtoehto on tehdä hyytelö hillo-/marmeladisokerin avulla, jolloin ohjeet saa purkin kyljestä.)
  • Murskaa keksit / piparit ja lisää niihin voisula. Sekoita.
  • Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele keksiseos pohjalle. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  • Laita n. 3½ dl jogurttia valumaan esim. kahvisuppiloon
  • Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi, lisää juusto ja vatkaa tasaiseksi. Lisää vanilja.
  • Laita liivatelehdet kylmää veteen n. 6 minuutiksi.
  • Lisää valutettu jogurtti ja vanilja seokseen ja vatkaa vielä hetkinen. Lisää sokeri ja maistele riittääkö ohjeen määrä, vai haluatko enemmän.
  • Kuumenna vesi kiehuvaksi, puristele liivatteista kylmä vesi ja liuota tilkkaan (n. 1 rkl) kiehuvan kuumaa vettä.
  • Kaada liivateseos tasaisena nauhana täytteen sekaan sekoittaen samalla huolellisesti. Viimeisetkin tipat kannattaa ottaa nuolijalla.
  • Kaada juustoseos jähmettyneet keksipohjan päälle. Tasoittele lusikalla.
  • Siirrä juustokakku muutamaksi tunniksi tai yön yli jääkaappiin ja valmista viimeisenä kiille. (Koristelin juustokakkuni väliaikaisesti kuvaamista varten, mutta kannattaa koristella vasta hetki ennen tarjolle tuomista.)


Kiilteen valmistaminen
  • Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään.
  • Laita vesi ja ja marjat kattilaan. Kiehauta hetkinen ja siivilöi halutessasi kuoret pois.
  • Lisää siivilöity mehu, sokeri ja käyttäessäsi valmismehua myös se kattilaan.
  • Kuumenna seos ja maistele sokeri, tarvittaessa lisää sitä. 
  • Liuota nyt puristellut liivatteet kuuman mehun sekaan ja vie sitten jäähtymään.
  • Lusikoi hieman jäähtynyttä seosta pikkuhiljaa pakastettujen marjojen päälle. 
  • Anna kiilteen jähmettyä jääkaapissa, koristele ja tarjoile.

Kotiliedessä olleen kakun kuva.
Yläpuolella olevassa kuvassa on reseptini karpalokakun palanen. Kakun voi tehdä myös pitkänomaiseen irtoreunaiseen vuokaan ja leikata suorakaiteen muotoisia leivoksia. Valkoiset karpalot on tehty upottamalla jäinen marja ensin kananmunan valkuaiseen ja pyörittämällä sitten kauttaaltaan tomusokerissa.

Omin käsin kerätyt metsävadelmat ovat meidän perheen suosikkimarjoja. Ne maistuvat kaikille. 💞
Toivottavasti juustokakku kiillekerroksineen on hyvässä kunnossa vielä pakastamisen jälkeen. Luin netistä, että juustokakun voi hyvin pakastaa. Ja onhan kaupan pakastealtaissa samalla tavalla valmistettuja kakkuja. Kakku kannattaa sulattaa kuulema hitaasti jääkaappilämpötilassa. Jospa puolukanvarpukoristeet säilyisivät hyvinä reilun viikon! Ja voihan nekin pakastaa.

Koristellut karpalot ovat kauniita, mutta menivät roskiin kuvauksen jälkeen. Pitäisiköhän ne keittää ennen kuin uskaltaa syödä?
Meillä oli vain kaupasta ostettuja karpaloita, joita en sitten kuitenkaan uskaltanut käyttää kakussa. Ostan harvoin kaupasta metsämarjoja, joten en älynnyt kaupassa lukea pussin kyljessä olevia tietoja. Marjat olivat virolaisia ja niitä ei saanut pakastaa sulatuksen jälkeen uudelleen. Itsekerätyt metsämarjat ovat parhaita! totesin.


Meillä odotellaan kovasti pieniä vieraita kyläilemään ja syömään. Toivottavasti emme olleet liian myöhässä aloittaessamme vasta eilen lintujen talviruokinnan. Piti aloittaa heti Espanjasta tulon jälkeen, mutta halusin synttärilahjaksi uuden lintujen ruokinta-automaatin. Nyt se keikkuu kivasti autotallin katoksen alla (ei sada lumi päälle) täynnä herkullista linnunruokaa. Johtuneeko runsaasta lumisateesta, mutta vielä tänään ei lintusia näkynyt. Kuinkahan niitä voisi houkutella meidän pihaan? Lintulyhde ja talipalloja on vielä tarkoitus laittaa lähettyville.

Bebe-leivokset säilyvät hyvin pakastettuina ja ne on helppo koristella jouluisin värein. 
Tässä linkki viime talvena leipomiini bebe-leivoksiin.  Nostalgiset bebe-leivokset


Kaksi bebeä on jo koristeltu ja tätä kirjoittaessani jo maisteltukin. Namia oli!
Tällä kertaa tein leivoksia hieman isomman annoksen, koska menivät viimeksi kuin "kuumille kiville".  Nyt on kiva tarjota jouluna herkkuja moneen makuun! Yhden ison täytekakun sijaan voi välillä tuoda tarjolle useampaa erilaista herkkua. Suklaata ja marmeladia on joka tapauksessa tarjolla jälkiruokapöydässä ja makeina välipaloina.

Hyasintit ovat auenneet, mutta tuoksu ei ole liian voimakas. Muistuttaa sopivasti lapsuuden jouluista. 
💟Kiitos sinulle ihana, joka kävit kurkkaamassa blogiani tänään! Nyt pitäisi kaikilla olla pieni hetki aikaa ihailla lumista maisemaa. Tietääkseni koko Suomi on saanut kauniin lumivaipan. Toivotaan sen kestävän ainakin muutaman päivän ja ihaninta olisi, jos saisimme kokea valkoisen joulun. Vielä on toivoa! 👍


P.S. Illemmalla lisättyä... Hiihtotilanne on erinomainen täällä Hämeenlinnassa. Ahveniston Moottoriradan latu (n. 3 km) avattiin eilen. Kävimme tänään testaamassa latua ja totesimme sen erinomaiseksi. Oma menoni on vielä vaiheessa ja hiukan varovaista taaperrusta  tasaisella. Nyt ymmärrän täysin, miltä pienistä lapsista tuntuu, kun he harjoittelevat hiihtämään. Tekopolviniveleni pääsi tänään testiin ja pärjäsi aika hyvin. Tervetuloa tänne Hämeeseen hiihtelemään!


Enkelijoulukalenterini 15. luukku

Reilu 15 vuotta sitten äitini kaatui pahasti marrasliukkailla. Ostin tämän enkelin silloin hänelle. Äiti selvisi. 
           
                                                   Enkelijoulukalenterini 16. luukku
Talon Mieskin sai enkelin pikkusiskoltani samaan aikaan kuin minä omani.

2 kommenttia:

  1. Voi ihanuus mikä postaus♥ Niin kauniita kuvia ja ihania herkkuja! Kiitos näistä..minä jo tuon juustokakun ohjeen otinkin ylös, josko vielä jouluksi sellaista kokeilisi:) Hyvää kolmatta adventtia sinne teille ja mukavaa joulun odottelua♥

    VastaaPoista
  2. Lämmin kiitos ja oikein hyvää 3. adventtia myös sinne! Hyvin ehtii, jos on n. tunti aikaa leivontaan. <3

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.