Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 1. joulukuuta 2017

Merluzafileitä ja matkamuistoja

Paistettuja merluzafileitä, porkkanamuhennosta, maustettua creme fraichea, sitruunaa ja tomaattia. Maiskista!

Ajatukset hyppelevät vielä Espanjan ja Suomen välillä villisti. Omassa sängyssä nukuttu yö takana ja matkalaukku puoliksi purettuna eteisessä. Tässä hieman taustaa tälle postaukselle. Talon Mies nukkuu vielä makeaa unta, joten kolistelu keittiössä saa jäädä myöhemmäksi. Kahvihammasta kolottaa eilisen lentokonekahvin jäljiltä tavallista enemmän. Kahvimyllyn ääni herättäisi melkein naapuritkin, joten täytyy malttaa.

Suunnitelma viimeisen Espanjapäivän päivälliseksi muuttui. Piti tehdä ruokaa tuoreista sinisimpukoista, mutta pakastimesta löytyi vielä 5 hyvää merluzafilettä eikä niitä raaskinut heittää roskiin. 
Ihana kuukausi lämpöisessä Espanjassa on fyysisesti takana, mutta ajatukset siellä Mar Menorissa tämän tästä. Heidi ja Arto jäivät vilkuttelemaan meidän 40 hengen porukalle. Voi sentään, että olemme talon Miehen kanssa kiitollisia todella hyvästä huolenpidosta ja onnistuneen matkan järjestelyistä vastanneelle Artolle.❤ Samaa sanoivat kaikki, joiden kanssa asiasta juteltiin. Ehkä se on yksi syy, että useat ovat jo varmistaneet ensi syksyn matkavarauksen. Toivottavasti loppujen 40 hengen, mukaanlukien Heidi ja Arto, kotimatka sujuu yhtä hyvin kuin meidän. Lento oli tasainen ja hyvin aikataulussa. Jopa matkatavarat saatiin nopsaan ja auto käynnistyi hyvin 4 viikon pysäköinnin jälkeen.  Kotiin Hämeenlinnaan päästiin kymmenen uutisille kymmenen tunnin matkustamisen jälkeen. 

Lähes puoli kiloa porkkanoita, yksi sipuli, paljon valkosipulia sekä tuoretta persiljaa paistinpannulla.
Nyt tuli hieman pitkä esipuhe tälle ruokapostaukselle, mutta toivottavasti ymmärrätte. Ajatukset sinkoilevat sinne tänne ja eilinen matkustuspäivä on vielä ajatuksissani vahvasti läsnä. Yöllä näin unta "holarista", joka olikin par nelosen (väylä 13) birdie rautakutosella lähes sadasta metristä La Torren golfkentällä. Se oli yksi golfelämäni huippuhetkistä tiistaina 28.11.2017. Paluumatkan muutamat kuvat pompsahtivat ensimmäiseksi esille kuvistani. Muuta ei tarvittu...

Kerran vielä piti käydä kuvaamassa lähistön kukkapuita. 

Keskiviikon vesisade virkisti silminnähden sekä ruohikkoa että kukkia ja puita.

Jätettiin mielellään hyvästä siivouksesta kiitokset ja tottakai tippi siivojille. 

Näitä kauniin okran värisiä hiekkamaisemia  teiden varsilla näkyi ennen tietulliasemaa Torreviejan lähellä.  

Vihreät viljelmät ja kaukana siintävät vuoret jäävät taaksemme lähestyessämme Alicanten lentoasemaa.
Nyt siirryn monelle lupaamaani ruokaohjeeseen. Syömme kotona paljon kalaa ja etenkin lohta. Espanjassa olemme tottuneet ostamaan heti ensimmäisellä kauppareisulla Mercadonasta pussin pakastettuja Merluzafileitä. Niistä on nopea ja helppo laittaa ruokaa koska tahansa. Tämä vaalea, ruodoton kala sopii sekä keittoon että pannulla paistamiseen. Kypsennys onnistuu mainiosti myös uunissa erilaisten kastikkeiden alla muhien. Vaalea bechamel-, tai punainen tomaattikastike maustavat kalan hyvin ja kuorrute espanjalaisilla erinomaisilla juustoilla varmistaa herkullisen maun. Tällä kertaa otin kuvia paistetuista kalafileistä lisukkeineen, joten postaan ne ohjeet. Korppujauhokuorrute sopii myös uunivuokamerluzaan. Merluzan suomalainen nimi on muuten kummeliturska. Olin unohtanut, mutta onneksi siskoni tiesi sen.

Näitä fileitä myydään ainakin kolmen kokoisissa pakkauksissa ja ovat todella edullisia.
Aineet ja ohjeet paistettuihin merluzafileisiin ja porkkalisukkeeseen

2-3 kalafilettä/ruokailija
suolaa
rouhittua pippuria
1-2 kananmunaa
korppujauhoja

Paistamiseen puolet öljyä, puolet voita 
  • Sulata pakastetut kalafileet (mieluiten jääkaapissa hitaasti) ja kuivaa pinta talouspaperilla.
  • Ripottele hienoa merisuolaa ja pippuria myllystä pinnalle.
  • Riko kananmunat syvälle lautaselle ja vispaa haarukalle rakenne rikki. 
  • Kaada korppujauhoja toiselle n. pari desilitraa. (riippuu fileiden määrästä)
  • Laita paistinpannulle rasvat ja anna kuumentua liedellä. (varo, ettei voi pala)
  • Kostuta file kerrallaan ensi kananmunassa ja kierittele sitten korppujauhoissa.
  • Paista muutama minuutti puoleltaan aika lämpöisellä liedelle. (Ei liian kuumalla, ettei voi pääse palamaan.)
  • Mikäli teet ruokaa isommalle porukalle, pidä fileet lämpiminä uunissa. 

Puolikas purkki laktoositonta kermaa, rasia Philadelphia-juustoa sekä makeaa chilisaucea oli jäljellä.
Tähän saakka ehdin kirjoittaa ennen aamukahveja. Jospa lopputeksti olisi selkeämpää ja ajatukset kirkkaampia...💓

Viimeisimmät ihmeköynnöskuvat marraskuussa 2017 Espanjasta. Lähtöaamuna kaikki oli leikattu pois.
Porkkanamuhennoksen aineet ja ohjeita

1-2 rkl öljyä+voita
½ kg porkkanoita
1 kevätsipuli varsineen
2-useampi valkosipulin kynsi oman maun mukaan
1 dl ruokakermaa (tai vettä/kasvislientä)
2 rkl makeaa chilisaucea
1 rasia tuorejuustoa (esim. yrttimmaustettu Philadelphia)
tuoreyrttejä (lisää halutessasi porkkanoiden kanssa tai lopussa)
  • Pilko porkkanat ja sipulit.
  • Laita paistinpannu rasvoineen liedelle, kuumenna ja lisää sipulit.
  • Kuullottele miedolla lämmöllä muutama minuutti.
  • Lisää pilkotut porkkanat ja  kuullottele myös niitä.
  • Lisää mausteet ja kerma (tai vettä/kasvislientä)
  • Anna poreilla hiljalleen n. 5 min.
  • Lisää tuorejuusto ja tarkista suolan ym mausteiden määrä. Lisää mausteita tarvittaessa vasta juuston sulamisen jälkeen.
  • Anna hautua kokoon vielä n. 10 min pienehköllä lämmöllä. Jätä porkkanoihin kuitenkin hieman purutuntumaa. 




Perunat olivat jo loppuneet jääkaapistamme, mutta muuta ruokaa oli riittävästi. Ei jäänyt nälkä.
Tarjoa paneeratut eli korppujauhotetut ja rasvassa paistetut merluzafileet keitettyjen perunoiden, porkkanamuhennoksen, creme fraichen ja maukkaiden kypsien tomaattien kanssa. Jostakin syystä tämä ateria maistui talon Miehelle ja itsellenikin erikoisen hyvin. Ei mitään kovin erikoista kikkailua vaan hyvää kotiruokaa :))

Kauniit kiitokset matkaseurasta talon Mieheltä ja minulta kaikille ihanille golfariystävillemme! Golfpassin Artolle ja Heidille sekä Maaritille ja Petrille erityiskiitoksemme!

Lämminhenkistä joulukuuta ja hyvää joulun odotusta kaikille teille ihanille blogini lukijoille!
Marjoja, kaurapuuroa ja vahvaa, aromikasta tuttua kahvia sekä Hämeen Sanomien torstain ruokaliite. Tätä on täydellinen kotiaamujen arki. Aamu-uinti altaan vedessä ei onnistu enää. Sitä jäin kovasti kaipaamaan Mar Menorista.  Takkatuli lämmittää kotona ja kylmässä vedessä uinti virkisti Espanjassa. Molemmat hyviä tahollaan. 💕 
Ja nyt on sauna lämpiämässä :)) 


Klo 18 maissa ovat maa, puut ja pensaat valkoisen lumen puuteroimat. Kaunista, kaunista! 💫
Ihana joulun salaisuus aukeaa näiden enkelikuvien myötä. Jouluun on aikaa vielä 4 viikkoa. Voisihan tätä sanoa enkelikalenterista, vaikka kuvat tulevatkin "jälkijunassa".
                           Enkelijoulukalenterini 1. luukku

Tämän enkelin sain yli 10 v sitten nuorelta ystävältäni kuuden vuoden yhteistyömme päättyessä. Tämä on rakas enkeli minulle ja toivottaa aina tervetulleeksi kotiimme. 

2 kommenttia:

  1. Kiitos taas hyvästä ohjeesta, Simppa pyysi välittömästi jos voisin tehdä tuota samaa, tottakai teen tai yritän tehdä. Itse kun en voi syödä punaista kalaa niin jäljelle jää merluza (kummeliturska), kuha ja meriantura. Porkkanamuhennoksen kera tietysti, tuohon pystyn ehkä itsekin, kiitos.

    VastaaPoista
  2. Onpa kiva, jos osui ja upposi tuo ohje. Kiitos paljon, että kommentoit! Tämä oli kyllä paras yllätys meillekin ruokajutuista. Porkkanaa oli paljon tähteenä, joten siitä idea syntyi. Aion tehdä myös täällä samaa jouluksi. Luulen osuvan meidän perheen kasvisruokailijoiden makumaailmaan. Ei tosiaan vaadi erityisosaamista, on nopea ja helppo tehdä. Oikein hyvää viikonlopun jatkoa teille ihanat!

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.