Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 2. maaliskuuta 2018

Lehtikaalia ja fetaa kylmäsavulohipiiraassa


Tätä piirasta en ole päässyt vielä maistamaan. Piiraan saanut ystäväni kehui aikaansaannostani, joten uskallan postata ohjeen. Huomenna on tarkoitus tehdä samaa suolaista herkkua itselle ja arvioida tai arvostella tuotosta sen jälkeen. 


Piiraspohjan reunan siistiminen sujuu parhaiten taikinapyörällä. Pohjalle tuleva juusto auttaa mielestäni pohjaa pysymään rapeampana. Vuoka saa mennä tässä vaiheessa täytteen valmistamisen ajaksi jääkaappiin tekeytymään. 


Lähes samanlaista tarjottavaa on syntynyt varmaankin kymmeniä, koska tämä on meidän lempipiirasta sekä arkeen että juhliin. Lehtikaalin tilalla on yleensä ollut pinaattia. Olihan se aika uhkarohkeaa antaa ystävälle uudella reseptillä tehtyä  piirasta. Lehtikaalin uusi tuleminen 'suola-öljy-sitruuna-käsittelyn' jälkeen aiheutti tämän oivallukseni. Sitä paitsi jääkaapissa oli sopivasti puolikas pussillinen hyvin säilynyttä, vihreää lehtikaalia. Siinäpä yksi hyvä lehtikaalin piirre, säilyy aika kauan käyttökelpoisena jääkaapissa. 


Aineet ja ohjeet lehtikaali-feta-kylmäsavulohi-piiraaseen (vuoka 24 - 26 cm)

Pohja n. 26 cm uunivuokaan
150 g voita 
2 dl hiivaleipäjauhoja
2 dl karkeita täysjyväruisjauhoja
½ tl suolaa
n. ½ dl kylmää vettä

Täyte
n. 2 dl juustoraastetta (Parmesan, punaleima Emmental tms)
pussillinen (100g) lehtikaalia 
1 rkl sitruunamehua
1 rkl öljyä (laitoin itse fetapurkista)
ripaus suolaa (hiutalesuolaa)
n. 150 g hyvää fetajuustoa
n. 130 g kylmäsavulohta  

3-4 kananmunaa
2 prk (n. 3 dl) creme fraichea, smetanaa tms (myös paksu jogurtti käy)
½ tl suolaa
mustapippuria
nippu varhaissipulia (tai esim purjosipulia)
1 rkl hunajaa tms makeutta (halutessasi)
2 dl juustaraastetta

Päälle 
siemeniä (pinjansiemeniä minulla)
juustoraastetta (n. 1 dl)
  1. Nypi jauhot ja kylmä voi keskenään. (Pyöräytän yleensä nopsaan yleiskoneen leikkurikulhossa)
  2. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi, pyri tekemään nopsaan, ettei taikina sitkisty.
  3. Voitele tai leivinpaperoi uunivuoka ja taputtele taikina vuokaan. Raasta halutessasi juustoa pohjan päälle. Vie vuoka jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen!
  4. Huuhtele lehtikaalit ja leikkaa paksut lehtiruodit pois. Kuivaa lehdet ja pilko ne pienemmiksi leikkuulaudalla.
  5. Siirrä pilkotut lehdet kulhoon ja hiero pehmeiksi öljyn, suolan ja sitruunamehun kanssa. Sekoita fetapalat lehtikaalin joukkoon.
  6. Yhdistä kananmunat, creme fraiche ja mausteet, pilkotut sipulit sekä juustoraaste kulhossa. Sekoita.
  7. Ota piirasvuoka jääkaapista, pistele pohja haarukalla ja kippaa ensin lehtikaalit pohjalle. 
  8. Lisää kylmäsavulohi (viipaleet tai kuutiot) seuraavaksi. 
  9. Kaada päällimmäiseksi munaseos. (Auta lusikalla valumaan pohjalle.)
  10. Ripottele pinnalle halutessasi hieman siemeniä ja juustoraastetta.
  11. Paista n. 200 ast / n. 30 min uunin alimmalla tasolla. 
  12. Peitä pinta paistumisen loppupuolella, jos uhkaa ruskistua liikaa.
  13. Tämä piiras maistuu sekä kuumana että hieman jäähtyneenä raikkaan salaatin kanssa. 



Samantyyppisen piiraan reseptejä löytyy netistä runsaasti. Piiraan voi tehdä mainiosti valmistaikinapohjaan. Itse käytän pakastettua pyöreää Ruis-kaura Piirakkataikinaa (Myllyn Paras), ellen ehdi valmistamaan pohjataikinaa omin käsin. Tai siis en viitsi valmistaa, sillä aikaahan siihen kuluu alle 10 min, jos omistaa yleiskoneen. Omani on tosi vanha, mutta vielä hyvinkin käyttökelpoinen. Olisihan se ihanaa hankkia joskus sellainen upea, tyylikäs ja trendikäs yleiskone. Tuo vanha palvelijani tuntuu kuitenkin kestävän ja kestävän, vaikka on joutunut mielestäni kovalle käytölle. Hyvä kone on! 👌  


Pakkanen on hyvä syy pysytellä sisätiloissa ja ryhtyä leivontahommiin. Ihana tuoksu ja herkullinen maku palkitsee aina vaivannäön. Leivontatarvikkeiden hankkiminen ja homman aloittaminen ovat ne hankalimmat jutut. Loppuhan sujuu kuin tanssi! 🎶  Herkullista viikonloppua ystävät kalliit! Iloa auringosta ja alkaneesta maaliskuusta!


Meillä ei ehditty leipomaan tänään. Tekstiilit ovat saaneet käydä ulkona raikastumassa tämän viikon aikana. Loppu-urakka jäi tälle päivälle ja nyt on pölyttömässä huushollissa mukava oleilla. Imurilla sama urakka hoituu helpommin, mutta 'tottumus on toinen luonto' -sanonta sopii tähänkin. Hyvä mieli on palkkana työstä! 😁 Saatiinpa hätisteltyä villakoirat ja viimeiset joulukuusen neulaset sohvan alta pois. 😉

Piiras näyttää kuvassa liiankin hyvin paistuneelle, mutta oli kyllä ihan täydellinen myös makunsa puolesta.
P.S. Ystävälle leipomani piiraan maku jäi 'kutkuttamaan' mieltäni sen verran, että oli ihan PAKKO leipoa itsellekin. Lauantaina tekaisin piiraan mielestäni paljon nopeammin kuin perjantaina; siis torstaina.😂 Ohje oli niin selkeästi vielä muistissani, ettei tarvinnut paljon miettiä. Nyt sain kaupastamme paljon pehmoisempaa kotimaista lehtikaalia, mutta möyhensin sitä silti sormin.

Juustoraaste oli tänään Punaleima Emmentalia. Antoi oikein hyvän tuoksun ja maun. 
Raejuusto ja punajuuriviipaleet sopivat oikein hyvin tämän piiraan kylkeen. Nyt uskallan suositella tätä lämpöisesti ja turvallisella mielin. 

2 kommenttia:

  1. Hyvältä näytti piirakka! Minä kun en sitä kalaa voi syödä niin tuota voisi kokeilla vaikkapa vaihtamalla kalan tilalle kanaa:) Tuollaiset piiraat on kyllä hyvää ihan vaikka välipalanakin! Leppoisaa talvipäivää♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen blogia tein piiraita useinkin. Nyt tule kokeiltua kaikkea muutakin ja piiraat ovat jääneet vähemmistöön. Broileri, jauheliha, kinkku tai pelkät kasvikset sopivat mainiosti piiraaseen juuston ja jonkun maitovalmisteen lisäksi. Lämmin kiitokseni kommentistasi Päde ja oikein hyvää tulevaa viikkoa sinne!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.