Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 3. huhtikuuta 2018

Broilerin rintafileet itsetehdyllä pestolla ja jumboherkkusienet

Salaatin lisäksi emme kaivanneet tänään muita lisukkeita annokseemme.
Viime kesänä tein ihanalle maistuvia täytettyjä broilerin rintafileitä eli Kievin kanaa. Samantyyppistä, mutta vähemmän voita sisältävää ruokaa suunnittelin pääsiäisen pyhiksi. Löysin tarkoitukseen sopivia fileitä, mutta suunnitelmien muututtua pääsin vasta tänään toteuttamaan aikeeni. Aamuni alkoi jääkaapin katselmuksella sekä tuoreyrttien ja muiden kohtuullisen pian pilaantuvien ruoka-aineiden esiinotolla. Ruokakauppaan ei tarvitse mennä muutamaan päivään! 

Babypinaattiseos maustoi mukavasti komeat herkkusienet.
Herkkusienet olivat jo hieman tummuneet, silti ihan käyttökelpoisia. Aamupäivä kului rattoisasti peston, guacamolen ja muiden ruoan alkuvalmistelujen parissa. Tykkään pienestä täysin omasta halusta lähtevästä rauhallisesta puuhastelusta keittiössä. Pyörivä satulatuoli helpottaa tällä hetkellä kivasti keittiöhommiani.


Syystä tai toisesta tulin hankkineeksi sitruunoita yli tarpeen ennen pääsiäistä. Onneksi ne säilyvät jääkaapissa aika kauan, mutta tottakai yritin suunnitella ainakin muutamalle käyttötarkoituksen saman tien. Kuoriraastetta tulikin ripoteltua sinne ja tänne. Onneksi basilika oli säilynyt hyvänä yli pyhien. Kerrankin tuota ihanaa yrttiä riitti itsetehtyyn pestokastikkeeseen. Mielestäni Lidlistä saa hyvää valmispestoa, mutta ainahan itsetehty tehdasvalmisteen voittaa. Laitanpa tähän oman pestoreseptini, joka ei ole 'nipotarkka' vaan muuttuu raaka-ainemäärien mukaan. Käytän pestokastiketta niin moneen tarkoitukseen, että ostan sitä usein valmiinakin.

Lidlin uusi pestokastike on mielestäni paljon aiempaa parempaa. Sitruunamaustettu Pirkan tuote on myös OK!
Pestokastike lähti alkuun morttelissa, mutta siirsin aineet lopuksi sauvasekoittimen silppuriin. On se niin helppoa pyöräyttää pari kertaa silppurin terillä ja simsalabim! Herkku on valmista. Liian sileäksi ei kannata silppuroida, vaan pestoon saa jäädä rouheaa tuntumaa. Hyvä linkki pestokastikkeen tekoon löytyy ' Riisa.net' blogista /paras pesto hakusanalla. (en saa nyt linkittymään tähän)


Aineet ja ohjeita n. 1½ dl valmista pestokastiketta

1 ruukullinen basilikan lehtiä (n. 5 dl)
n. ½ dl pinjansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
n. 1 rkl raastettua sitruunan kuorta
n. 1½ dl parmesanraastetta (tai Grana Padanoa tms)
ripaus suolaa tarvittaessa
n. 1 dl öljyä (mielellään extra virgin oliiviöljyä)

  • Paahda pinjansiemeniä kuumalla paistinpannulla. Ravistele pannua, sillä siemenet palavat helposti lämmettyään riittävästi. Nosta pannu pois liedeltä.
  • Huuhtele basilika ja nypi lehdet pois varsista. Kuivaa lehdet talouspaperilla.
  • Raasta parmesan tms juusto valmiiksi. (en voi suositella kaupan valmista raastetta)
  • Mortteloi (halutessi) valkosipuli, suola ja pinjansiemenet. Siirrä aineet ja basilikan lehdet sauvasekoittimen silppuriin tai tehosekoittimeen.
  • Pyöräytä kastiketta muutaman kerran, lisää 3/4 osa öljystä sekä juustoraaste sekaan ja sekoita tahnaksi. Maistele ja mausta tarvittaessa ripauksella suolaa ja pippuria. Purkita tahna ja kaada loppuöljy purkin pinnalle.

Tarvitsin tänään pestokastiketta broilerin rintafileiden täytteeksi. Tein tätä ruokaa ensimmäistä kertaa, joten pidin tärkeänä täyttää fileet tuoreella pestolla. Hyvää tuli!

Koski TL on meille tuttu paikka. Käytiin usein Miehen Ester-kummitätiä tapaamassa. 
Otin fileet hyvissä ajoin huoneenlämpöön, ripottelin hieman suolaa, pippuria ja Chili Explosion-hiutaleita pintaan. Fileiden sisälle saa terävällä veitsellä 'taskun', jonka voi täyttää helposti pestokastikkeella. (n. 2 rkl / file)
Paneroin tänään fileet uittamalla ensin kananmunassa ja pyörittelemällä sitten korppujauho-parmesan seoksessa.


Kauniin paistopinnan saa käyttämällä voi-öljyseosta paistamiseen. Kypsentäminen jatkuu uunissa, jotta broilerin liha on varmasti kypsää kauttaaltaan. Tänään tein samassa uunissa (ylemmällä tasolla ja grillivastus päällä) täytettyjä jumboherkkusieniä. Käärin ne (Miehen mieliksi) pekoniin ja maistuivat itsellekin oikein hyvin. Herkullinen maku tulee juuri oikein ajoitetun paistoajan ansiosta.


Joskus sitä vaan onnistuu tekemään ihan erinomaista, vaikka tavallista yrittää. Niin kävi kai tänään, koska Mies halusi lupauksen, että teen tätä ruokaa uudelleenkin.


Guacamole-tyyppinen kastike syntyi todella helpolla sekoittelemalla smetanan loput, saman verran majoneesia, lisäämällä 2 muussattua kypsää avokadoa ja sitruunan kuoriraastetta sekä mehua. Mausteeksi heittelin valkosipuliraastetta, pippuria, chiliä ja muutama rkl Sweet chili saucea. Maistelemalla maku oli lopulta aika täydellinen. (Vinkki maisteluun; sekoituslusikalla käden selkämykselle ja siitä 'kohti ääntä', jotta valmiiseen seokseen ei pääse bakteereita.)


Eipä tullut ruokahävikkiä lopuista babypinaateistakaan tänään. Sain niistä kivan sisuksen herkkusienille lisäämällä sienten kannat, mausteita ja pyöräyttämällä aineet sauvasekoittimen silppurissa. Siitä tarttui tähän tahnaan loput pestokastikkeen 'jämistä' antaen samalla lisää hyvää makua.


Näin arjen koittaessa pääsiäispyhien jälkeen tätäkin ruokaa kehtasi ihan hyvin syödä. 😉😘 Onneksi Miehen flunssa alkaa helpottaa ja päästään elämän normaalirytmiin.


Talitinttien ruokailu on siirtynyt lähemmäksi ja lähemmäksi kotiamme. Arkoja ne ovat edelleen ja lennähtävät pois pientäkin sisällä tapahtuvaa liikettä säikähtäessään. Kyllä kevään tuloa odotellaan ainakin täällä Hämeessä jo kovasti. Mitenkähän teillä? 

2 kommenttia:

  1. Nam, vaikuttaapa herkulliselta! Joskus tein itsekin ihan sitä perinteistä Kievin kanaa, ja voi vitsit mutta oli hyvää! Ensi kerralla taidan kokeilla tätä pestoista versiota, kiitos vinkistä! :)

    Me ollaan ihmtelty, että mitä varikset niin kovasti meidän pihalta hakevat. Lähtevät aina pois lentelemään jotain valkoista suussaan. Kunnes keksittiin, että koiralla on piha täynnä rikkinäisiä leluja, joiden sisuksia nyt linnut käyvät hakemassa. Kerättiin kaikki rikkinäiset lelut yhteen, rauhalliseen paikkaan, niin saavat linnut käydä rauhassa hakemassa pesätarpeensa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosi kiva saada kommenttia :)) Kiitos paljon Nanne! Voin luvata, että on herkullista. Hyvän voi maistaa näissä, koska vielä iltapalana mikrolämmitykselläkin olivat makoisia. Tykkään paneroida, jotta broisku säilyy mehevänä uunikypsennyksessä. Eihän se oikein terveellistä ole, mutta sitäkin herkullisempaa.
      Oho - onpa rohkeita variksia. Meillä niitä riittää harmiksi saakka, kun meinaavat ahmia pikkulintujen siemenet 'keikuttamalla' lintulaudan siemenet maahan. Nooh! Kohta kai saavat luonnosta ruokaa riittävästi! Eli näin se kevät keikkuen tulee variksillekin;)

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.