Ruokaohjeita

Sivut

torstai 19. huhtikuuta 2018

Rapeaa, ihanaa jalotempeä keitossa


Kuinkahan monta kertaa olen päättänyt, että nyt sai olla viimeinen kerta, kun yritän loihtia tofusta jotakin hyvää? Intoa puhkuen olen yrittänyt ja toivonut onnistumista. Vetistä, mautonta, kumista ja joka kerta epäonnistunutta tofuruokaa on tullut. Eipä siis ihme, että tänään en ollut uskoa makuaistiani syödessäni todella hyvää ruokaa, joka oli valmistettu tofun tyyppisestä tempestä.

Tässä kuvassa näkyy selkeästi ruskistuneiden ja ruskistumattomien tempepalojen ero. 
Totta puhuen en olisi uskonutkaan, ellei Mies olisi napsinut valmiita palasia suoraan marinadista suuhunsa. Aika monta palaa piti hänenkin maistaa ennen kuin uskoi, että ne ovat todellakin melkein kuin tofua. Miten ruoka siis onnistui? Kerron sen mielelläni muillekin. Tällä kertaa lisäsin tempepalat aiemmin tehdyn keiton pinnalle, mutta pian aion tehdä  tofulla rikastettua salaattia tai jotakin muuta ihanaa ruokaa.


Olen välillä pyörällä päästäni näiden uusien kasvisruokien kanssa. Olin luullut ottaneeni kaupan kylmäaltaasta tofua, mutta pakettia tarkemmin tutkiessani huomasinkin eron. Tempen soijapapujen ympärille on kasvatettu sienirihmastoa. Ilmankos tykkäsimme!


Sain muutamia kullanarvoisia vinkkejä tofun valmistamiseen löytäessäni "Viimeistä murua myöten-blogin" Saaran blogipostauksen. Linkin takaa löydät erinomaiset ohjeet. Toimin tempen kanssa kuin olisin valmistanut tofua.  Tofupaketin valitseminen on ollut aiemmin virheeni nro yksi. Tämänkertainen paketti ei tuntunut ollenkaan löysälle löllölle, kuten aiemmin valitsemani tofutuotteet. Kannattaa siis tosiaankin valita oikea, laadukas tofuvalmiste. Niissä on isoja eroja ja tempe on huomattavasti kuivempaa kuin tofu. Siitä saa rapeaa herkkua!


Tulin tänään pitkästä aikaa todella väsyneenä ja nälkäisenä kuntosali-vesijuoksu liikuntaharrastuksestani. Onneksi jääkaapissa oli toissapäiväistä keittoa riittävästi. Täsmälleen samaa ruokaa ei tehnyt mieli, joten sitäpä sitten jalostamaan tempellä. 


  1. Pilkoin tempet saman tien siivuiksi ja laitoin kuivumaan talouspaperin väliin, vaikkakaan palaset eivät tuntuneet ollenkaan kosteille. 10 min kuivatus pienen painon alla riitti hyvin. 
  2. Seuraavaksi lämmitin paistinpannun kuumaksi ja kippasin kuutioiksi pilkkomani tempet pannulle. 
  3. Molempien puolien ruskistumisen jälkeen lisäsin hieman (avokado)öljyä pannulle ja kääntelin vielä kuutioita siinä.
  4. Tofussa on yleensä valmiina suolaa, joten sitä en lisännyt ollenkaan. Huomasin vasta syötyämme, että tässä tempessä ei ollut lisättyä suolaa, mutta mausteliemi peitti hyvin tuon puutteen. Toisaalta keitto oli suolaista, joten eipä sitä olisi kannattanut lisätäkään. 
  5. Mausteliemeen laitoin pari rkl sekä savunmakuista BBQ-saucea että Sweet & Smoky  chilikastiketta (Poppamies) 
  6. Tempepalat saivat lillua muutaman minuutin mausteliemessä ja olivat sen jälkeenkin rapeita ja herkullisen makuisia.
Nyt jäi sopivasti 'pieni kutina' tehdä tofusta tai tempestä ruokaa uudelleen. Toivottavasti sain sinutkin innostumaan ja jossakin sopivassa kohtaa kokeilemaan tätä terveellistä raaka-ainetta.


Paahdetut kurpitsansiemenet, tuore minttusilppu ja basilikan lehdet tekivät tästä annoksesta ihan kelvollisen. (oikeasti oli paljon parempaa kuin kelvollista ;))


Kuvien poistaminen puhelimeni galleriasta jatkuu. Kesän kynnyksellä oli kiva 'törmätä' tämän kuvakollaasin esittämiin kymmenen vuoden takaisiin maisemiin Jyväskylän aikaisen kotimme pihalta. Enää eivät jalkani taivu rakastamiini puutarhatöihin, joten täytynee tyytyä ihailemaan vanhoja kuvia. Kesää odotellessa jne... 🌅 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.