Ruokaohjeita

Sivut

torstai 26. huhtikuuta 2018

Lisää arjen nopeita ja muutama vinkki siman tekoon


Ihan hyvä, että välillä on päiviä, jotka ovat lähes kiireisiä. Muistuu elävästi mieleen työajat. Kevättä kohden päivät venyivät ja kiire lisääntyi. Ennen lomia oli saatava kaikki tehtyä valmiiksi. Muistan edelleen elävästi nuo ajat, vaikka siitä on jo reilut viisi vuotta. Monena keväänä harmitti, kun ei ollut riittävästi aikaa seurata kevään edistymistä. Tuolloin päätin, että päästessäni eläkkeelle käytän keväällä joka päivästä osan luonnon seuraamiseen. Saahan siitä haaveilla, mutta vieläkään aika ei aina riitä. Meillä Suomessa luonnossa tapahtuu muutamassa viikossa isoja muutoksia. 


Tänään aiheutin osittain itse kiireeni aloittamalla jääkaapin siivoamisen, vaikka olisi ollut muitakin hommia. Kaiken lisäksi oli pakko seurata fasaaniuroksen touhuja, kun  vähän väliä ulkoa kantautui rääkäisyjä sisälle saakka. Toivottavasti hän lopulta löysi etsimänsä. Hurja oli vauhti välillä!

Krookukset pääsivät yllättämään tänä keväänä. Onneksi huomasin tänään nämä kauniit violetinsiniset kukat luumupuumme juurella.

Lounasruo'aksi tein tänään kaikkein nopeinta ja silti ihan hyvää ruokaa. Kaupasta voi ostaa valmiita juuressoseita. Lisäämällä purkin maustettua kermaa, vähän vettä ja kasvislientä tai suolaa ja halutessaan vielä pilkottuja yrttejä, keitosta tulee maukasta.  Kuvaa en ehtinyt ottamaan, koska tuli kiire kuntosalijumppaan ja vesijuoksuun saman tien, kun Mies palasi tennispelistään.

Broilerifileet ja kasvikset valmistuvat samassa ajassa, mitä ranskikset tarvitsevat kypsyäkseen. (15-20 min)
Aika usein meille riittää yksi varsinainen lämmin ateria, mutta tänään sekä miehellä että minulla oli niin paljon liikuntaa, että toinenkin lämmin ruoka oli tarpeen. Harmi, että jouduin senkin tekemään pienessä kiireessä. 40 minuutissa piti sekä valmistaa että syödä ruoka. Kiire tuli, mutta onnistuin silti saamaan aikaiseksi ihan kelvollisen ruoan. Mies ahersi tänään niin monta tuntia pihatöissä, että vahva ruoka oli tarpeen.


Pakastevihannekset, pakasteranskikset ja itsetehty porkkanaherkku sekä broileri saivat hyvän makulisän kaupan pestosta ja kurkkumajoneesista. Sipuli ja runsas valkosipuli maistuvat meille kasvisten kanssa. Ei ollut hassumpaa kiireruokaa tämä.


Monen vuoden tauon jälkeen tuli innostus tehdä vappusimaa. Tuo kirpeänmakea juoma kuului montakymmentä vuotta vapun itseoiketetuksi juomaksi. Sekä äitini että anoppini tekivät todella ihanaa vappusimaa, jota nautittiin superherkullisten munkkien kanssa. Itsekin tein aiemmin simani vähän työläämmin. Sitruunat pestiin huolella ja ohut kuorikerros hyödynnettiin simassa. Hedelmäliha viipaloitiin juomaan ja molemmat siilattiin seuraavana päivänä pois. Hetken harkitsin samaa tekotapaa, mutta menin kuitenkin helpomman kautta. Saas nähdä, tuleeko yhtä hyvää?


Marttaliiton vastavalittu puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen antoi aamutv:n ohjelmassa kivan tuntuisen vinkin vappusimaan. Puntti tuoretta minttua sima-astian pohjalle antaa varmaankin hyvän makulisän simalle. Oma minttuyrttini veteli jo viimeisiään, mutta lisäsin sen silti juomaan. (Ostin iltapäivällä tuoreen puntin, josta lisäsin osan astiaan.)

Toinen äskettäin kuulemani vinkki koskee sitruunaa. Mehun puristaminen onnistuu kuulema tehokkaammin, kun sitruuna saa 30 sek mikrokuumennuksen. Yhden kerran perusteella en osaa hehkuttaa, irtosiko mehu paremmin. Puristan itse mehun astiaan, johon myös siemenet tippuvat. Sitten siilaan mehun reikäkauhan tai sihdin läpi sima-ainekseen. Toki sekä sitruunoiden että appelsiinien mehun saa tehokkaasti sitruspuristimen avulla. 

Hyvät ja selkeät simanteko-ohjeet löytyvät fariinisokeripussin kyljestä. Meille riittää kolmen litran sima-annos. Oman simani tein seuraavalla tavalla.

Laitoin ison kattilan pohjalle ensin

300 g fariinissokeria
100 g (1 dl) sokeria
puntin tuoretta minttua

Näiden päälle kaadoin 1½ kuumaa (vedenkeittimestä) vettä.  
Seuraavaksi puristin 1½  sitruunan mehun kattilaan. 
Lisäsin kattilaan 1½ l kylmää vettä, jolloin nesteestä tuli kädenlämpöistä.
Tuorehiivaa ei sattunut löytymään jääkaapista, joten jouduin käyttämään kuivahiivaa, jota ripottelin kattilaan vajaan tl. 
Muutamassa tunnissa huomasin sima-aineksen alkaneen käydä ja pinnalle oli muodostunut vaaleaa vaahtoa. 
Sima-aines saa olla vuorokauden huoneenlämmössä. Sen jälkeen aion kaataa siman pulloihin, joihin lisään hieman sokeria ja muutaman rusinan. Vappuun mennessä siman pitäisi olla valmista. Toivotaan että tuli hyvää simaa! 😋


Ihanaa keväälle tuntuvaa viikonloppua kaikille teille, jotka satuitte kurkkaamaan blogiani tänään! Kivalle tuntuu, että jaksatte pysyä mukana. 💞 Uskon, että usealla blogini lukijalla elämä on varmaan paljon kiireisempää kuin itselläni. Harvoista vapaahetkistä kannattaa nauttia tekemällä niitä asioita, jotka tuovat iloa ja hyvää oloa.

2 kommenttia:

  1. Nam nam mitä herkkuja:) Kivoja vinkkejä, meillä on töissä 12h työvuorot ja niinä päivinä kaikki tuollaiset "nopeat" ruuat on kyllä mieluisia! Oi miten ihania krookuksia♥ Meillä ei vielä ole kukkia näkynyt, mutta kovasti odotetaan josko niitä alkaisi nousemaan, meillä suli pari päivää sitten viimeiset lumet pihalta:) Sima on kyllä ihan parasta kevätjuomaa, täällä tehtiin sima äiteen ohjeen mukaan. Tuo minttu saattaakin tuoda jännän maun simaan..kiva on kuulla mitä mieltä siitä olette sitten kun sima on valmista! Kauniita kevätpäiviä sinne teille ja kiitos kivoista lukuhetkistä joita me blogissasi kävijät saamme♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 👍Nyt on simat pulloissa ja kivan makuvivahteen tuo minttu antoi. 😂 Muistin laittaa pullon korkit kevyesti kiinni ekan simasatsini opettamana. (liikaa hiivaa, lasipullot joista n.puolet räjähtivät yön aikana rikki keittiön pöydällä) hih hih, vieläkin naurattaa. 😁
      Nopeat ruoat voivat olla myös herkullisia, samaa mieltä kanssasi. 😋
      Hienoa viikonloppua sinne! Ja yksi vinkki vielä! Anoppini laittoi aina simapullot jäähtymään lumihankeen, jota löytyi talon pohjoispuolelta. 💗

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.