Ruokaohjeita

Sivut

torstai 5. huhtikuuta 2018

Kevyttä keittoa keskellä viikkoa


Elämä ei voi olla aina yhtä juhlaa! Tuo tuttu slogani on pyörinyt viime päivien aikana mielessäni. Pääsiäinen tuli ja meni. Arkeahan me kaikki 'joudumme' useimmiten elämään, joten tottakai arjesta kannattaa tehdä mahdollisimman mieluisaa aikaa itselle ja läheisille. Ei kai arki ole tarkoitettu välttämättömäksi pahaksi ja joten kuten siedettäväksi puurtamiseksi. Sitä voi ja kannattaakin piristää pikku jutuilla. 


Pikkusiskoni lähettämä kuvaviesti kauniista kukkasista ilahduttaa. Keltainen väri kuuluu pääsiäiseen ja keltaiset ruusut kestävät kauniina vielä pääsiäisen jälkeenkin. 😘 Melkein tuntuu kuin ruusut olisivat omalla pöydälläni ja saan ihailla niitä kuvassa vielä pitkään.


Toinen ilonaihe arjen keskellä ovat monta kertaa viikossa puhelimeni näytölle tupsahtavat kuvat ihanista kisutytöistä Taikasta ja Loitsusta. Vaikka meillä ei (vielä) olekaan omia lemmikkejä, voin melkein tuntea näiden kisujen lämmön kuvien kautta. On se mukavaa, että nuoret jaksavat ilahduttaa, kun tietävät kissaikäväni! 


Taisin taas eksyä aiheesta. Tämähän on edelleen ruokablogi, vaikka itseäni kiinnostavat sekä arkena että juhlan aikaan monet muutkin asiat kuin kokkaaminen. En tosiaankaan reilu vuosi sitten uskonut jaksavani 'jauhaa' näin pitkään ja monta kertaa viikossa niinkin epäoleellisesta asiasta kuin ruoasta. Toisaalta entinen kaikkein mieluisin harrastukseni eli liikunta on saanut täysin uuden käänteen polveeni tehdyn tekonivelleikkauksen jälkeen. Nyt mennään paljon rauhallisemmin!

Nyt on taas ihan superhyvää ruokaa ainakin kahdelle lounaalle. Puolet tästä menee pakastimeen.
Hankin jääkaappiin tarjouksesta pari pakettia broilerin jauhelihaa. Mutta mitähän niistä tekisin? pähkäilin tänä aamuna. Luulen tämän tunteen olevan melko tuttu monelle muullekin, vai? Pastakastike on varmamenekkinen, mutta ei aina sitä samaa! Ruoka, johon olemme todella ihastuneet parin viime kuukauden aikana, ei vieläkään kyllästytä. Nimittäin Broileripyörykät kookosliemessä on siitä hyvä kastike, että sitä voi syödä eri lisukkein. Kiireessä heitän nuudelit kastikkeen joukkoon ja ruoka on hetkessä valmista. Pasta, riisit, linssit, kvinoa, kuskus ja jopa perunat sopivat näiden maukkaiden pyöryköiden kylkeen. Pussillinen Wokki-vihanneksia tms ja salaatti silloin, kun ei ole niin kova nälkä. Tottakai leipä, sämpylät tai patonki antavat vielä uuden säväyksen ja maistuvat maukkaille tälläkin aterialla.
Tänään kastikkeeni poikkesi aiemmasta siinä, että laitoin mukaan purkillisen paseerattua tomaattia.  

Tällä kertaa silppusin keittooni yrttien lisäksi muutaman dl lehtikaalia. Hyvin sopi keiton makuun.
No entäs sitten kevyt keitto broilerin jauhelihasta, kasviksista ja juureksista. Meillä on Miehen kanssa tapana syödä ainakin kerran, mieluummin kahdesti  viikossa keittoa. Kalakeitto on molempien lempparia, mutta broilerikeitto tulee kakkosena. Pehmeän kermainen, juustolla ja mausteilla suunmukaiseksi lempeytetty kanakeitto on parasta, mitä tiedän. Tämän päivän energiantarpeeseen vähemmän kermainen keitto tuntui sopivan paremmin. Mies toipuu vielä flunssastaan ja oma jalkani ei päästä liikkumaan. Tykätään kuitenkin syödä hyvää ja nautiskella samalla yhteisestä ruokailuhetkestä. Syntyikin sitten iso kattilallinen keittoa. Siitä riittää ainakin kahdelle aterialle.


Aineet ja ohjeita isoon kattilalliseen keittoa (riittää ainakin kuudelle)

400 g broilerin jauhelihaa
1 rkl öljyä
pari sipulia (ja halutessasi valkosipulia)
n. ½ kg perunoita 
n. ½ kg porkkanoita (tai bataattia, palsternakkaa, maa-artisokkaa yms)
n. 1 l kasvislientä (tai 2 tl suolaa ja 1 l vettä)
1½ dl punaisia linssejä (jos tykkäät laittaa)
pieni purkillinen kookosmaitoa
mausteita; pippuria, chiliä, kurkumaa, mango-currya tms omia lempimausteita
1 iso suippopaprika
1 keskivahva chili
runsaasti varhaissipulia
runsaasti tuoreyrttisilppua (korianteria, ruohosipulia ja oreganoa minulla)
(1 rkl modenalaista viinietikkaa tms antamaan hapokkuutta)
  • Ota jauheliha jääkaapista huoneenlämpöön, jotta ruskistuu paremmin. (voit lisätä halutessasi jauhelihan keittoon ruskistamattomanakin)
  • Ota esille haluamasi juurekset, perunat, sipulit jne. Käsittele ja pilko sopivan kokoisiksi paloiksi.
  • Ruskista jauheliha kuumalla pannulla öljyssä ja lisää lopussa sekoitellen pilkotut sipulit.
  • Lämmitä isossa kattilassa vettä ja lisää siihen kasvisliemijauhetta/kuutioita.
  • Kippaa kiehuvaan veteen ensin perunat ja muutaman min kuluttua muut juurekset.
  • Lisää jauhelihaseos, linssit ja mausteet sekä halutessasi kookosmaito. Anna kiehua hiljalleen, kunnes perunat ym ovat sopivan kypsiä. ( ei liian pehmeiksi)
  • Lisää pilkotut paprikat.
  • Maistele ja lisää suolaa, makeutta ja hapokkuutta oman mieltymyksen mukaan.
  • Lopuksi suosittelen laittamaan keittoon tuoretta yrttisilppua.

 Kohta on jääkaappi tyhjennetty pääsiäisen ajaksi hankituista raaka-aineista. Roskiin ei ole tarvinnut heittää mitään muuta kuin pari kellastunutta lehtikaalin lehteä. Pussi oli unohtunut juureslaatikkoon ja vasta tänään noukin sen sieltä hämmästyneenä. Oli unohtunut kokonaan.


Fetajuusto, öljytilkka, tumma yrttibalsamicokastike tai vaikkapa suolapähkinät ja krutongit 'rikastavat' tämänkin arkisen keiton uusiin ulottuvuuksiin. Kannattaa kokeilla ja maistella!
Ai niin! Nopeita juuressosekeittoja meillä tietenkin syödään kaikkein useimmin. Jääkaapissa on jatkuvasti varuiksi valmista juuressosetta, kaupasta ostettua tai itsetehtyä.

Kahdesta valkuaisesta syntyi n. 15 kpl mukavan kokoisia marenkeja.
Makeaksi lopuksi laitan vinkin ja linkin ylijäämävalkuaisten käyttöön. Meillä ainakin jää välillä valkuaisia tähteeksi, koska keltuaisia tarvitaan leivonnassa. Valkuaiset säilyvät jääkaapissa käyttökelpoisina lähes viikon. Marengit ja macaronit onnistuvat jopa paremmin, kun valkuiset ovat saaneet olla muutaman päivän jääkaapissa. En edes muista, milloin olisin tehnyt yhtä napakoita marenkeja edellisen kerran. Tässä herkullinen linkki myös sinulle!
Ihanat marengit Anni Uunissa-blogista!


Ensimmäisen kerran laitoin marenkitaikinaan sulaa suklaata. Ihana idea Annilta! ❤


Vadelmavispipuuro oli tosi makea iltapala vaniljakastikkeella ja murennetuilla marengeilla. Hieman kirpsakka vispipuuro maistui uudenlaiselle herkulle! 😋


2 kommenttia:

  1. Ihana postaus, niin mukavaa luettavaa! Arjessakin on tosiaan paljon ilon aiheita, varsinkin jos osaa nauttia kaikista pienistäkin elämän iloista niin kuin sinä♥ On nuo Taika ja Loitsu kyllä niin suloisia, kiva kun noita kuvia kaksikosta tulee ihasteltavaksi. Kiitos taas hyvistä ruokavinkeistä! Oijoi muuten että nuo marengit näyttää herkuilta:) IHanaa alkavaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva saada tällainen kommentti.♡ Lämpöinen kiitos Päde! Marengit onnistuivat hyvin ☆ eikä tullut taaskaan ruokahävikkiä! Hih hih!
      Sehän on taas viikonloppu lähellä, joten toivottavasti sinäkin ehdit rentoutumaan! Tsemppiterkut!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.