Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 7. lokakuuta 2017

Huikean herkullinen kurpitsa-mangopiiras

Kanelimaustettu kermavaahto tai vaniljajäätelö sopii hyvin lämpöisen kurpitsapiiraan lisukkeeksi.
Pumpkin Pie eli kurpitsapiiras kuuluu pimeän syksyn valoisiin puoliin. Hieman lämmin, makea, pehmeärakenteinen piiras suorastaan sulaa suussa. Ainakin kerran syksyssä sitä suorastaan kuuluu tehdä. Eilen tein sekä tätä perinteistä piirasta että voitaikinapohja-reseptillä leivottua kurpitsa-pekaanipähkinäpiirasta. Molemmat onnistuivat hyvin. Hokkaidokurpitsani sisus ei riittänytkään molempiin piiraisiin, joten jouduin turvautumaan mangon apuun. Se ei ollut huono vaihtoehto ollenkaan.


Hehkuvan oranssin värisen kurpitsan hedelmälihan maku muistuttaa aika paljon myskikurpitsaa. Molemmat ovat kauniita ja uunipaahdettuna hyvän makuisia. Tämänkertaisen piiraan reseptin sain pikkusiskoltani ja hänen jauhopeukalonsa on Super!  


Aineet kurpitsapiiraaseen  (n. 24 cm vuokaan)

Pohja

3 dl vehnäjauhoja
125 g voita
2 rkl sokeria
1 kananmunan keltuainen

  • Nypi jääkaappikylmä, paloiteltu voi ja kuivat aineet murumaiseksi. 
  • Lisää nopeasti sekoittaen keltuainen ja muotoile taikina palloksi. 
  • Kääri taikina kelmuun ja siirrä n. tunniksi jääkaappiin. (Voit myös kaulia taikinan kelmun välissä saman tien ja nostaa alustan kanssa jääkaappiin.)


Täytteen aineet

n. 450-500 g kurpitsasosetta (tein tuoreesta mangosta lisuketta n. puolet)
n. 400 g kondensoitua maitoa
2 kananmunaa (+1 valkuainen minulla)
1-2  rkl kanelia
½ tl inkivääriä
½ tl muskottipähkinää
½ tl suolaa
  • Tee aluksi kurpitsasose. (paloittele kurpitsa ja kuullota 200 ast uunissa n. 30 min. Kuori ja soseuta sauvasekoittimella.) 
  • Yhdistä kananmunat ja kondensoitu maito. (Vatkasin sähkövatkaimella muutaman minuutin, mutta en ole varma olisiko ollut tarpeen.) 
  • Yhdistä edelliset ja lisää mausteet. 




  • Kauli taikina hieman isommaksi vuokaa tai jos teit etukäteen siirrä hyvin voideltuun vuokaan sellaisenaan. (Voitelin vuoan voilla ja jauhotin mantelijauheella. Taikina lohkeili hieman, joten sitä piti tasoitella vuoassa.)
  • Tasoita reunat leikkaamalla ylimääräinen taikina pois. Tee siitä koristeita halutessasi.
  • Kaada kurpitsaseos pohjataikinan päälle.
  • Paista ensin 200 ast / 15 min. Alenna lämpöä 175 ast ja paista vielä 40-50 min.

Tein koristeet laitettuani piiraan uuniin, voitelin ne kananmunalla ja sirottelin pinnalle sokeria ja kanelia. Kun piiraan pinta oli hieman jähmettynyt, laitoin koristeet piiraan päälle. Loput 15 min peitin reunat foliolla, koska ne uhkasivat tummua liikaa.

Koristelehdet olivat tässä vaiheessa vielä vaaleita. Onneksi saivat lopussa väriä pintaansa.
Tämä kurpitsapiiras maistuu mahtavalle hieman lämpimänä kanelilla maustetun kermavaahdon kanssa joko jälkiruokana tai kahvileipänä. Oli oikeasti todella hyvää!

Kurpitsapiiraskukkanen Sisko-siskolle, joka antoi minulle ihanan reseptin!
Taas syntyi lisää makumuistoja tähän "ruokapäiväkirjaani". Toivon kovasti, että yksikin lukija saisi innostuksen leipoa tänä viikonloppuna kurpitsapiirasta itselle ja perheelle. Vielä parempi, jos ystävät tulevat mukaan herkuttelemaan.


Ihanaa viikonloppua teille kaikille! Toivottavsti aurinko pilkistää pilven raosta jossakin välissä. 

4 kommenttia:

  1. Mahtava ajatus tuo mango tähän piiraaseen, maistui varmaan upealle. Tätä täytyy ehdottommasti kokeilla ensi viikonloppuna, kiitos taas ihanasta ohjeesta. Ihanaa viikkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaunis! Hyvätkin jutut syntyvät joskus vahingossa. Mangolle ei ollut suunnitelmia ja kurpitsa loppui kesken. Tosi kiva, jos tykkäsit ohjeesta! Samoin mukavaa viikkoa sinne! Eihän me sateita enää huomatakaan;)

      Poista
  2. Kiitos isosisko "jauhopeukalosta". Yhdyn edelliseen, mango varmaan tekee tähän piiraaseen "twistin", olisi ollut ihanaa nauttia sitä kanssasi. Tsemppiä, jaksamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että! Onpa ihanaa tietää, että nautit kokkaamisesta kuten minäkin. Kyllä me vielä herkutellaan yhdessä ja ehkäpä leivotaankin. Kiitos paljon kannustuksista Sisko-sisko!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.