Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 9. lokakuuta 2017

Kurpitsapiiras voitaikinapohjaan

Voitaikinakuoreen leivottu kurpitsapiiras on helppo ja nopea valmistaa. 
Vietän jo neljättä päivää kotosalla liikuntakiellon saaneena. Piipahdin viikonloppuna Hämeenlinnan teatterissa (Pentinkulman naisia) ja kirkossa (Katekumenaattimessu). Muut ajat olen loikoillut sohvalla. Lukien, englantia opiskellen, blogeja selaillen, TV auki ruokaohjelmia suoltaen aika kuluu jotenkin. Mutta ei ole laatuaikaa tämä. Ulkoilu, luonnossa liikkuminen, vesijumppa, kuntopyöräily ja muut toiminnalliset jutut ovat yleensä hyvää vastapainoa tälle kotoilulle. Fysioterapeuttini mukaan jalka ei parane liian ahkeralla liikunnalla. Kokeillaan nyt sitten tätäkin, mutta kokkaan kuitenkin istuen korkealla keittiöjakkaralla. Jalka ei rasitu, mutta mieli virkistyy.

Tätä söpöä pikkupiirasta mutustelin aamukahvin kanssa. Siis keitin uudet kahvit.
Perjantaina sain heti aamulla hillittömän idean tehdä kahta erityyppistä kurpitsapiirasta.  Talon Mies lähti 'työmaalleen' läheiselle golfkentälle. Mitäpä muutakaan voisi kotona tehdä jalka tiukasti teipattuna kuin leipoa jotakin ihanaa. Kurpitsat olivat odotelleet kiltisti terassin pöydällä jo viikon inspiraatiotani. 


Nämä pari pikkupiirasta eivät oikeastaan  tarvitse mitään reseptiä. Valmista voitaikinaa, pehmennettyä (hokkaido)kurpitsaa (Huikean herkullinen kurpitsa mangopiiras) ja muita makuja omien mieltymysten mukaan. Toivottavasti vielä muistan, mitä kaikkea sain tungettua omiin piiraisiini. Idean näihin sain herkullisesta kurpitsakirjastani. (Marja Lindfors/Kurpitsa)


Aineet kahteen pienehköön / yhteen isompaan kurpitsapiiraaseen

4 - 5 kpl valmiita voitaikinalevyjä
n. 300 g pehmenneitä kurpitsakuutioita (hokkaido/myski yms)
2 pientä hapahkoa kotimaista omenaa
1 dl kookossokeria
½ - 1 dl sokeria
2 tl kanelia  
1 tl vaniljasokeria 
2 rkl sitruunan mehua (tai sitruslikööriä)
n. 1 dl keltaisia rusinoita
n. 1 dl murskattua pekaanipähkinää
5 kpl murskattuja keksejä (Fazer-Muro) 
( 2 rkl konjakkia tai Amaretto-likööriä)

Pinnalle voinokareita ja voiteluun kananmunaa

Ohjeet
  • Ota voitaikinat sulamaan alkajaisiksi. (sulaminen kestää n. ½ tuntia)
  • Kuutioi kurpitsaa ja pehmennä joko uunissa tai mikrossa
  • Sekoita kaikki täytteen aineet kulhossa ja anna maustua. 
  • Jauhota leivinalusta ja kaulitse piirasvuokaan/-vuokiin sopivat pohjat. (Yhdistin toiseen vuokaan kaksi ja toiseen kolme levyä, kaulitsin aika ohueksi.)
  • Voitele tai leivinpaperoi vuoka huolella!!
  • Halutessasi tee koristeita ylijäämätaikinasta.
  • Kaada täytettä pohjataikinan päälle, koristele ja voitele kevyesti vatkatulla kananmunalla.
  • paista kypsäksi n. 200 ast / 30-40 min, kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.





Parhaimmillaan tämä piiras on lämpöisenä vaniljajäätelön tai kaneli-vaniljamaustetun kermavaahdon kanssa. Hyvin menee alas sellaisenaankin! Syytä en osaa sanoa, mutta olen aina tykännyt voitaikinaan leivotuista herkuista. Ehkä lapsuuden makumuistoja. Voitaikina on sitä paitsi helppo ja nopea piiraspohja.


Suosittelen voitelemaan vuoan hyvin ja irrottelemaan kuuman piiraan lastalla irti ennen kuin ehtii "jämähtää" kiinni vuokaan. 


Spagettikurpitsa on ihan uusi tuttavuus minulle. Nyt pitäisi keksiä jotakin maukasta tarjottavaa siitäkin. Sitten kurpitsakiintiöni lienee täynnä tältä syksyltä. Ideoita please! 

Keltainen nyppyläinen kurpitsa on tarkoitettu vain koristeeksi. En ole vielä varma, onko se edes kaunis.

7 kommenttia:

  1. Aivan ihanan kuuloisia ohjeita sinulla täällä! Erityisesti paksukaiset houkuttelivat. Niitä täytyy kokeilla heti kun saan hankittua donitsipannun. :-)

    Tsemppiä jalkasi kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, lämmin kiitos! Taitaa olla samantyyppiset makumieltymykset meillä :))
      Tykkäsin monista sun ohjeista! Kivaa taas tää bloggaaminen!!
      Toivon kuulevani huomenna hyviä uutisia ortopediltä, jänskättää.

      Poista
    2. Niin siis onko sinulla vielä lisää ruokapostauksia jossakin toisessa blogissa? Kiinnostaisi kovasti nuo eksoottiset ateriat..toivottavasti saan lukea lisää niistä!

      Poista
  2. Voi miten onkin herkullisen näköisiä piiraita..Nam!!:) Spagettikurpitsa on minulle ihan uusi tuttavuus..saisikohan siitä millaista pikkelsiä.. Kurpitsapikkelsi on kyllä hyvää! Ihanaa alkanutta syysviikkoa sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että tykkäsit. Lämmin kiitos!
      Kurpitsapikkelsi on hyvä idea. Kiitti! Tein aikoinaan joka syksy ja tykättiin.
      Tunnelmallista viikkoa sinulle!

      Poista
  3. Tsemppiä jalkasi kanssa, meitäkin jänskättää jalkasi kunto. Toivomme todella että pääset taas ulkoilemaan ja urheilemaan sekä pitämään yllä plogiasi, mahtavia kuvia ja ihania uusia ohjeita, kiitos kovasti plogistasi. Ihanaa viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon tsemppiviestistä! Nyt on lonkan limapussin tulehdus hoidossa kortisonilla. Eikähän tuo polvikin ala taas pelittää pikkuhiljaa :))
      Uusia ruokavinkkejä on mielessä. Kyllä tää tästä..

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.