Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 2. huhtikuuta 2018

Donitseja, vohveleita vai räiskäleitä mämmin lopuista?

Mämmitaikinasta syntyi räiskäleitä, vohveleita ja donitseja makeilla lisukkeilla. Namskist!
Jäikö sitä mämmiä sittenkin tähteeksi? Herkullista mämmimudcakea eli vuosi sitten tekemääni 'tähderuokaa' ei kaiken herkuttelun jälkeen voi kuvitellakaan. Meillä pääsiäissuunnitelmiin tuli pieniä muutoksia (flunssapöpöt riehuivat) ja joudun miettimään, mitä ihmettä teen kaikille tähteille. Ruokahävikin  vastustaja ei pysty heittämään juuri mitään syötäväksi kelpaavaa roskiin, ei edes biojätteisiin. 


Suolaisena alkuruokana samasta taikinasta syntyneet herkut maistuivat raejuuston ja puolukoiden kanssa. Tumma granaattiomenabalsamico antoi kaivatun hapokkuuden muuten aika 'pliisuun' aamiaisruokaan. Merkillistä, että pientä hapanta tuoksahdusta lukuun ottamatta näissä vohveleissa, donitseissa ja letuissa ei voinut edes aavistaa mämmiä. Taikinan tumma värikin kirkastui paiston aikana ihmeellisesti.


Olen ostanut vuodesta toiseen ainakin yhden mämmituokkosen. Pääsiäisen alkuhuumassa sekä itselleni että Miehelle ensimmäinen pieni annos mämmiä laktoosittomalla Vanhan ajan vaniljakastikkeella (Valio) on maistunut. Tämän pääsiäisen mämmimaistelut tuntuivat väkinäiselle ja luulin koko loppulaatikon jäävän syömättä. Kerran pakastettuahan ei voi uudelleen pakastaakaan.




Illalla ennen nukkumaanmenoa sen sitten oivalsin. Mämmissä on ruisjauhoja ja mämmimaltaita veden, siirapin (tai sokerin) ja suolan lisäksi.  Eipä mene kalliit aineet hukkaan, vaikka kokeilen! Mikä ettei! Tuskin maltoin nukahtaa, kun aloin miettiä mitä kaikkea mämminlopuista voisikaan tehdä. 


Taikina syntyi tuossa tuokiossa omaa Ripeät rapeat vohvelit reseptiäni mukaellen. Rasvaa en halunnut laittaa taikinaan, koska tarkoitus on aloittaa (taas) pieni kevennysjakso. Tottakai räiskäleet ja muut aamiaisherkut maistuvat maukkaammille, kun taikinaan lisää aitoa, oikeaa voisulaa. Meille menettelee näinkin! 😋


Halusin selvittää, millä välineellä tulisi parhaimmat herkut ja toisaalta näin homma sujui nopsaan. Alle puolessa tunnissa urakka oli takana ja pääsimme arvioimaan tekeleitäni. 😉😆

Taikina (n. 8 dl) 4 vohveliin, 12 pikkudonitsiin ja 7 räiskäleeseen

200 g (n.2 dl) mämmiä
3,3 dl kivennäisvettä tai vichyä (sitruuunamaustettua)
3 kananmunaa
½ tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl kokojyvä (graham) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
(raastettua appelsiininkuorta)

Voiteluun voita/kirkastettua voita
  • Laita uuni kuumenemaan 200 ast, jos teet myös donitseja.
  • Annostele kulhon pohjalle mämmiä, lisää vispaten muut aineet luetellussa järjestyksessä. (Sekoita leivinjauhe jauhoihin)
  • Kuumenna ja voitele vohvelirauta. Voitele donitsipelti / räiskälepannu voilla.  
  • Annostele taikina donitsipellin koloihin ja paista donitseja 200 ast./n. 12 - 15 min
  • Paista lopputaikinasta räiskäleitä/ja tai vohveleita.
Vohvelit saattoivat maistua parhaimmille meidän kummankin mielestä. Olisivatpa lapsukaiset olleet mukana arvioimassa näitä aamiaisherkkuja, kuten joulun aikaan. Makeat lisukkeet (vaniljakastike, minttuhyytelö ja hillotut appelsiininkuoret) jälkkärinä jättivät hyvän maun suuhun viimeisten kahvitilkkojen kanssa. Kyllä tämä ihan varteenotettava idea on. Mämmi on joka tapauksessa suuritöistä ja aidoista aineista tehtyä suomalaista pääsiäisherkkua. Kyllä sitä kannattaa jatkojalostaa, ellei satu maistumaan enää sellaisenaan. Itselläni rukiin sietokyky ei ole samanlainen kuin nuorempana. Se saattaa vaikuttaa vatsan protestointiin liian tuhdin mämmiannoksen jälkeen. Aika hauska  kokeilu joka tapauksessa.


Aprillipäivä oli eilen, joten silloin tätä postausta ei olisi kannattanut tehdä! On ihan totta, että mämmistä on moneksi! 💜


Järvien jäät vaikuttavat vielä kestäville, mutta virtapaikkoja on syytä varoa. Keskipäivän aurinko sulattaa lumet ja jään hämmästyttävän nopeasti. Kesä lähestyy!




Viimeinen juhlapyhä eli 2. pääsiäispäivä muistuttaa jo arjen lähestymisestä. Ihanaa, että aurinko valaisi ja iltapäivisin lämmitti tämän vuoden pääsiäisen tienoota. Nyt tulee lunta ja pyryttää kunnolla täällä Hämeessä. Säitä ei voi valita, mutta kaikesta huolimatta kevät edistyy ja kohta on jo vappu! Voikaa hyvin ystävät kalliit! 

6 kommenttia:

  1. Onpa kiva idea hävikin välttämiseen. Mun täytyy tunnustaa, että en ole mämmiä maistanut sitten lapsuuteni. En edes oikeastaan enää muista mille se maistuu. Mutta ainakaan sillon ei ole niinkään ollut makuuni, koska en ole sitä vieläkään uudelleen maistanut! :)
    Tuo on totta, että kevät tulla jollottelee. Hitaasti, mutta varmasti. Nautin näistä valoisista päivistä, tuli sitten taivaalta lunta, vettä tai pieniä kissanpentuja. Vappu tulee kovaa vauhtia ja sitä myöden myös meidän joka keväinen reissumme Ruotsiin lähenee. Sen voimalla jaksaa taas vaikka mitä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä nuoret eivät ole totutelleet ollenkaan mämmin makuun, mutta onneksi on paljon muita pääsiäisajan herkkuja. Oma äiti teki niin hyvää mämmiä, että itse totuin jo lapsena sen makuun. Paljon sokeria ja kermaa tai maitoa maistuivat nekin. Pieni pelko nyt on, että talvi tulee uudestaan...lunta satanut tänne jo tunteja!
      Vapuksi toivottavasti sulaa, jotta pääsee ruoho kasvamaan. Oikein hyvä, että kiva reissu on tiedossa. <3 Kevätiloa sinulle!

      Poista
    2. Oho..enpä olisi osannut tuollaisiin mämmiä laittaa:) Hyviltä kyllä mämmiherkut näyttävät ja lisukkeetkin kuulostivat siltä, että vesi kihahti kielelle! Leppoisaa pääsiäisen loppua ja alkanutta huhtikuuta♥

      Poista
    3. "Mistä näitä ideoita oikein tulee?" mietiskelin itsekin aamulla ja olin jo jättää väliin koko postauksen. Toisaalta arvostan kaikkea ruokaa, enkä toivoisi sen joutuvan hävikkiin. Nämä 'herkut' (ei varmaan kaikkien mielestä) syntyivät tosi pienellä vaivalla ja piristivät tätä aamua. Äsken lämmiteltiin loput iltapaloiksi ja vaniljakiisselin sekä hillottujen appelsiininkuorien kanssa maistuivat yhä. Heleää huhtikuuta sinulle lumimyräkästä huolimatta!

      Poista
  2. Mämmiä syötiin eilen monta kulhollsita :) Hauska idea hyödyntää sitä leivonnaisiin. Lettuja ainakin voisin kokeilla vaikka heti :) Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Herkullinen' tieto, että nuoretkin tykkäävät supisuomalaisesta perinneruoasta. Luulen, että pieni voisulalisä herkullistaisi lettutaikinaa entisestään! :)) Kiitos paljon kommentistasi ja hyvät viikonjatkot sinne!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.