Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Gluteeniton lämminsavulohipiiras


Näinpä tässä pääsi taas käymään, että kirjoitellaan reseptiä blogiin. Piti olla vapaata tänään postaushommista ja kuitenkin avasin tablettini ja aloin naputella. Toisaalta parituntisen liikuntasuorituksen jälkeen energiataso on niin matalalla, että vain tv:n töllöttäminen olisi vaihtoehto. Sujuvat nämä kaksi vapaa-ajan viihdykettä toteutettavaksi samaan aikaankin. The Voice of Finland -finaali on itse asiassa aika mieluisaa taustamusiikkia. On jälleen kerran hienoa huomata, kuinka upeita nuoria meillä on pyrkimässä viihdemusiikin tähtitaivaalle. Heillä kaikilla on intohimo laulamiseen! 👏


Meillä toistuu yksi ruokaan liittyvä pohdiskelutuokio säännöllisin väliajoin. Mies savustaa lähes viikottain kokonaisen (kirjo-/) lohen molemmat fileet. Sehän ei ole ongelma! Mutta eihän sellaista määrää lohta kerralla jaksa syödä, vaikka on maailman parasta lämminsavulohta. Uunipaahdetut juurekset ja tällä kertaa vielä reilu annos perunoita on todettu parhaaksi lisukkeeksi lohelle. Mitä ihmettä noista tähteeksi jääneistä kalasta ja lisukkeista voisi tehdä? Pakasteessa ne eivät parane! Useimmiten kasviksista syntyy sosekeittoa ja lohet syödään voileipien tms päällisinä tai päätyvät lohisoppaan.


Tällä nimenomaisella kerralla keksin tähderuoalle uuden oivalluksen miettiessäni päivän lounasvaihtoehtoja. Perjantain tähderuoat piti tänään saada syödyksi ja kuntosali sekä vesijuoksu eivät onnistu pelkän aamiaisen voimin enää puolen päivän jälkeen.

Itsetehty voi-öljy-yrtti-valkosipulilevite maistuu hyvälle piiraspohjassa. 
Omasta mielestäni lohipiiras on tosi helppo ja suht' nopea ateria. Taikinan tekeminen sujui alle aikayksikön monitoimikoneen leikkurikulhossa ja kaikki täytteet olivat pilkkomista vaille valmiina. Perunan lisäämistä harkitsin hetkisen, mutta mitäpä muuta siitä olisi tehty. Hävikkiruokaa ei meidän perheessä helposti hyväksytä.

Tämän päivän taikinasta tuli aika 'rustiikkinen'. Olisi sopinut galetenkin taikinaksi.
Gluteeniton taikina lämminsavulohi-piiraspohjaan (n. 26 - 30 cm)

1 dl perunahiutaleita
1 dl mantelijauhoja tms gluteenittomia jauhoja
4 dl gluteenittomia Myllärin kaurajauhoja
½ - 1 tl suolaa
60 - 100 g voita (minulla oli voi-öljy -levitettä)
1 kananmuna
n.1 - 1½ dl vettä (perunahiutaleet vaativat vettä)

Täytteet piiraaseen 

n. 75 g (Emmental) -juustoraastetta piiraspohjalle

(Uunipaahdettuja, vielä aika napakoita, lisätty hieman suolaa ja öljyä)
perunaa n. 150 g
palsternakkaa n. 100 g
porkkanaa n. 60 g
punajuuria n. 100 g (olivat mausteliemessä; öljyä, balsamicoa ja mausteita)
n. 1 punasipuli

Lisäksi lämminsavustettua lohta 400 g

Kastike
4 dl kauramaitoa (tai kermaa, creme fraichea tms puolet)
3-4 kananmunaa
n.75 g (Emmental) -juustoraastetta
n. 2 rkl kuivattuja yrttejä (korianteri+timjami)
kourallinen tuoretta, pilkottua tilliä, basilikaa tms yrttiä
½ - 1 tl suolaa
mustapippuria

  1. Aloita piiraan tekeminen pohjan valmistamisella. Laita uuni kuumenemaan 200 ast.
  2. Kippaa kylmä, paloiteltu voi, jauhot, suola sekä perunahiutaleet monitoimikoneen leikkurikulhoon. Pyöräytä hiljaisella nopeudella, kunnes seos murumaista. (pari minuuttia riittää)
  3. Lisää kananmuna ja osa vedestä aukosta koneen käydessä. Parissa minuutissa taikina on valmista. Jos näyttää kuivalle, lisää vettä tai halutessasi kermaa.
  4. Voitele uunivuoka ja taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin tekeytymään muiden valmistelujen ajaksi.
  5. Sekoita täytteen aineet keskenään kulhossa.
  6. Pilko juurekset ja perunat sopiviksi lohkoiksi. (ajoin itse perunat leikkurissa karkeaksi raasteeksi)
  7. Ripottele juusto- ja perunaraaste piiraspohjalle.
  8. Esipaista haarukalla pisteltyä pohjaa uunin alimmalla tasolla n. 10 min. Vahvista reunat foliolla!
  9. Asettele juurespalat esipaistetulle pohjalle, murustele lohi niiden päälle ja kaada kastike koko komeuden päälle. (avulta lusikalla, jos meinaa jäädä pinnalle)
  10. Paista piirasta n. 180 ast lämmössä uunin keskitasolla n. 25 - 35 min, kunnes piiras näyttää valmiille. 
  11. Peitä piiras foliolla tekeytymään muutamaksi minuutiksi. Piiras maistuu sellaisenaan tai hyvän, raikkaan salaatin kanssa.
Mukavaa syödä joskus näin herkullista lohipiirasta lounaalla. Meillä piiraita tulee syötyä useimmin iltapalana tai vierastarjottavana. Hyvin tämän piiraan voimin jaksoi käydä taas kerran kohentamassa kuntoa.


Eilen oli upea päivä, kun jalkani tuntui parantuneen lähes kokonaan. Kävimme kävelyllä kahteen otteeseen ihanassa kevätluonnossa. No siitähän polvi ei tykännyt ja oireilee taas. Hmrr.. Golfkausi lähestyy ja tekisi kovasti mieli mukaan kierroksille. Aika näyttää, tuleeko tuosta haaveesta totta. Mies on varannut jo 1. golfkierroksensa.


Hyvää ja täydellisen ihanaa keväistä viikkoa blogini tämän postauksen lukeneille! Toivottelen kaikille terveyttä ja hyvää mielialaa sekä jaksamista! 💞  Kiitos ystävät! 

6 kommenttia:

  1. Aijai, olen heikkona näihin gluteenittomiin, mehukkaisiin, suolaisiin piiraisiin. Kiitos kivasta ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos! Kiva herätä uuteen aamuun löytämällä blogikommentti.:)) Sama täällä, tykätään liikaakin. En tiedä, huomasinko korostaa riittävästi, että juurekset kannattaa jättää napakoiksi. Silloin ne eivät 'lötkisty' piiraassakaan. Oikein mukavaa huhtikuun viimeistä viikkoa sinne!

      Poista
  2. Meillä kans savupönttö on suurella käytöllä ja minä olen kans piirakoita vääntänyt jäljelle jäävistä kalapaloista.
    Mutta enpä ole tajunnut tehdä pohjaa tuon tehosekoittimen leikkuuterän kanssa. Seuraavaksi kyllä testaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se savulohi niin helppoa (Mies tekee ;)) ja herkullista, ettei ole pelkoa kyllästymisestä.
      No hyvä, jos sait vinkkiä helpompaan taikinantekoon. Se tulee paljon nopeammin kuin kaupan pakastetaikinan sulatus. Eikä tarvitse ottaa voita huoneenlämpöön hyvissä ajoin!!
      Kiitos Nanne ja mukavaa viikonjatkoa sinne! Ai niin, meillä jäät ovat lähteneet, mitenkähän teillä?

      Poista
  3. Ihanaa suolaista piirasta! Pitäisikin leipoa vaikka vapuksi piknikille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Kaura! Että tykkään, kun joku jaksaa kommentoida! :)) Me molemmat ahmittiin liikaakin tuota piirasta, ei jäänyt muruakaan tähteeksi. Pikkelöity punajuuri ja savulohi olivat hyvä kombo! Oikein hyvää vapunodotusta sinulle! Vappupiknik kuulostaa hyvälle!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.