Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 28. huhtikuuta 2018

Hyviä kasvispihvejä ja helppoa broileriruokaa


Olen tehnyt viimeisen vuoden aikana paljon kasvispihvejä. Maku on ollut joka kerta moitteeton, mutta kasvispihvien koossapysyminen arvoitus. Vielä en ole saanut varmuutta, mikä siihen vaikuttaa eniten. Tämänkertaiset pihvit on tarkoitettu vapuksi burgerien väliin, mutta piti vähän testata makua. Se oli ihan kohdillaan!


Mustapapupihvit olivat kymmenisen vuotta sitten elämäni ensimmäiset onnistuneet kasvispihvit. Aiemmin olin valmistanut kasvispihvini lähinnä raasteista, kananmunista ja vehnäjauhoista. Suola, pippuri ja paprikajauhe taisivat olla ainoat mausteet. Söin niitä mieluummin kuin jauhelihapihvejä, mutta varsinaista himoa kasvispihveihin ei syntynyt. Mustapapujen käytöstä alkoi kasvispihvien uusi aika. Niitä pystyi jo sanomaan todella maukkaiksi.  


Olen ihastunut kirjastosta lainaamaani kasvisruokakirjaan Hullaannu vegestä. Innostus näihinkin kasvispihveihin löytyi tuon kirjan sivuilta. Ohjeessa ei ollut tosin kikherneitä, mutta mielestäni ne antoivat näille mukavan lisän. Laitoin illalla kikhernet likoamaan ja keittelin tänään reilun puoli tuntia kiehuvassa vedessä. 


Aineet ja ohjeet 14 kasvispihviin

1 tölkki mustapapuja (230 g)
n. 200 g kikherneitä (reilu 1 dl kuivia)
n. 100 g vaaleaa leipää (foccacia minulla)
1 kananmuna
n. ½ dl kuullotettua sipulia (myös valkosipulia halutessasi)
1½ dl juustoraastetta (esim parmesan, minulla vegeä)
½-1 tl suolaa
pippuria
reilu kourallinen tuoreyrttejä (lehtipersilja, korianteri tms)
Paistamiseen öljyä tai voita. (Minulla oli öljyn ja voin seosta, johon lisäsin valkosipulia)
  • Huuhtele mustapavut lävikössä ja lisää monitoimikoneen leikkurikulhoon.
  • Valuta ja huuhtele kypsät kikherneet, lisää kulhoon. 
  • Lisää kaikki muutkin aineet leikkurikulhoon ja anna koneen käydä keskinopeudella.
  • Taikinaan saa jäädä vähän purutuntumaa. Maistele ja lisää halutessasi mausteita, joista pidät.
  • Anna taikinan tekeytyä n. 30 min ja tee sillä välin muut valmistelut.
  •  Muotoile taikinasta kostutetuin tai öljytyin sormin kasvispihvejä rasvattuun lettu- tai paistinpannuun. (onnistuvat hyvin myös paistinpannulla)
  • Paista molemmilta puolilta usean min ajan keskilämmöllä, kunnes pihvi on ruskistunut ja tuntuu kypsälle. 
Pihvit tuntuivat sen verran napakoille, että olivat helppoja kääntää paistinlastalla.


Voitelin tällä kertaa kasvispihvit molemmin puolin. Näin pihveihin tuli rapea pinta kauttaaltaan.  
Suurin osa pihveistä menee pakastimeen ja otetaan esille vasta vappuna. Vielä en pysty sanomaan, kuinka maku muuttuu pakastimessa. Uskon sen säilyvän hyvänä.


Lauantai taitaa olla aika monessa perheessä siivouspäivä. Sunnuntaina tekee mieli lähteä pitkälle kävelylle tai vaikka luontoretkelle. Onko ihananpaa tunnetta, kun tulet nälkäisenä kotiin ja uunista tulvii valmiin ruoan tuoksu. Tottakai mikä viikonpäivä tahansa sopii samalla tavalla. Niin, tai voit katsella elokuvaa tv:stä tai vain löhöillä kotona ja nuuhkia uunista tulvivia tuoksuja. Joka tapauksessa tämä ruoka valmistuu vaivattomasti ja on erittäin maukasta. 
Pakastamattomasta valmiiksi maustetusta kokonaisesta broiskusta syntyy herkkuruokaa vajaassa parissa tunnissa ihan itsekseen. Mies kehui tätä ruokaa paljon ja minunkin oli ihan pakko käydä kerran hakemassa lisää.

Riisi kypsyi uunissa valmiiksi sillä välin, kun otin broilerin tekeytymään folioon käärittynä.
On se niin väärin, että parinkymmenen vuoden ajan olen itsekin ostanut etupäässä moneen osiin paloiteltua broileria. Kokonaisena paistettu broileri on todella paljon parempaa ja voi sentään, että helppoa. Tämä broisku oli valmiiksi maustettu, joten tarvitsi pelkästään ujuttaa paistopussiin ja siirtää kulhossa uuniin. 

Mehevä kokonainen broileri, basmatiriisi ja paistopussiin valunut liemi kermatilkan kanssa kastikkeena.
Puolitoista tuntia 180 ast uunin lämmössä irrotti broilerin nesteitä riittävästi sekä riisien keittämiseen (tarvitsi kyllä myös muutaman dl vettä) että kastikkeen liemeksi. 


Tämä broileriruoka ei paljon ohjeita kaipaa. Melkein harmittaa, etten ole aiemmin uskonut valmiiksi maustetusta broilerista tulevan herkullista ruokaa. Olin väärässä, mutta hyvä, että edes nyt nappasin broiskun kaupan kylmähyllystä. Aikoinaan Suomessa oli myytävänä vain kokonaisia broilereita, joten juuri tämäntyyppistä ruokaa perheessämme syötiin harva se viikonloppu hyvällä ruokahalulla. Kannattaa kokeilla! 😋 Herkullista viikonloppua ja vappua ihan jokaiselle tasapuolisesti!
Makeahko granaattiomenabalsamico antoi ruoalle sopivasti pientä hapokkuutta.


Tällä kertaa en löytänyt puhelimestani yhtään lähimaastosta näpättyä kevätkukkasen kuvaa. Nämä aiemmin Espanjan reissuilla ottamani kuvat saavat ilmaista kiitokseni sinulle siitä, että olet halunnut käydä lukemassa blogiani.

8 kommenttia:

  1. Kasvispihvit on herkkua. Pitääkin ottaa tehtävälistaan. Kiva reseptivinkki! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykätään täälläkin, jopa mies! 😋 Kiitos Kaura! Hyvä, että laitoin sittenkin blogiin. Oli yksi parhaista omista ohjeista. Lisämausteilla saa 'omaan makuun' sopivia. Hauskaa vappua sinne! 😄

      Poista
  2. Noita pihvejä täytyykin kokeilla! Niin kivoja vinkkejä taas, kiitos näistä♥ Niin kauniita nuo Espanjan kuvat! Mukavaa sunnuntaita sinne teille♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos omistat yleiskoneen tms nämä ovat lisäksi helppotekoisia. Me söimme ennen ihan liikaa punaista lihaa. Onneksi meidän nuoret antoivat mallia terveellisemmästä ruoasta. 😚 Suosittelen lämpöisesti näitä. Kikherneiden kanssa pääsee helpommalla käyttämällä valmiita. Maku on ihan yhtä hyvä. Mukavaa ja iloista vappua sinne teille kaikille!💞

      Poista
  3. Nuo mustapavut on itsellä vielä kokonaan testaamatta. Mutta taidankin Suomeen tultua kipaista kirjastosta lainaamassa tuon mainitsemasi kirjan, kiitos vinkistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös tämä nykyaika olekin omalla tavalla kivaa, kun ulkomailta käsin voi kirjoittaa ja kommentoida blogia. 🤗 Kiitos paljon Nanne! Ihanaa reissua ja glada vappen! 🌸💮🏵

      Poista
  4. Kiva blogi sinulla ja herkullisia kasvisruokaohjeitakin. Olemme vähentäneet punaisen lihan käyttöä jo vuosia. Espanjan ystävä myöskin olen. -Päivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja lämmin kiitos kommentista! Mukavaa, että löysit blogiini. 😊
      Punaisen lihan terveellisyyttä ei kyseenalaistettu aikoinaan (n 30v sitten) ja silti oma äitini jätti sen kokonaan pois ruokavaliostaan ollessaan saman ikäinen kuin minä nyt. Ihmettelin silloin, mutta en enää. Se ei vaan maistu enää. Onneksi on ihania kasviksia ja kalaa. Broisku kuuluu edelleen ruokapöytäämme, saas nähdä kuinka kauan. Aurinkoa, lämpöä ja kesän odotusta sinulle Päivi!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.