Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 21. huhtikuuta 2018

Itsetehty hapanimeläkastike


Olisinpa tiennyt jo aiemmin kuinka helppo on valmistaa herkullista hapanimeläkastiketta kotikeittiössä. Kiinalaisen ruoan ystävänä olisin toisaalta tehnyt tätä ruokaa jatkuvasti. Parempi kuitenkin myöhään... jne. Mies kehui tätä versiota paremmaksi kuin yhdessäkään käymässään kiinalaisessa. Siinä oli kylläkin vahva liioittelun 'maku', mutta ei voi kieltää. Hapanimeläkastike onnistuu aivan loistavasti kotioloissakin.


Tällä kertaa kastike joutui odottelemaan syöjiä, mutta lisäämällä hieman nestettä ongelma poistui. Meillä ei ollutkaan sopivaa riisiä kiinalaiseen, joten Miehen piti kiiruhtaa niitä ostamaan. Basmati- tai jasmiiniriisi kuuluvat kiinalaiseen ja that's it!  Linkissä Erilaiset riisit vertailussa on aika kattava esittely eri riisilajeista.


Jo pidemmän aikaa olen haaveillut löytäväni sen Kaikkien aikojen parhaan hapanimeläkastikkeen reseptin. Olen tutkinut kymmeniä ohjeita sekä kirjoista että netistä ja todennut, ettei ole olemassakaan yhtä oikeasti parasta reseptiä. Joissakin on liikaa sokeria, joissakin etikkaa jne. Parhaan ohjeen löysin tästä lauseesta; mausta ja maistele, lisää puuttuvaa komponenttia ja maistele taas, kunnes oikea balanssi on löytynyt.


Tuo on niin totta! Vain omani ja Miehen makuaisti kertoo, milloin maku on täydellinen juuri meille. Tottakai mausteita tulee vähemmän, jos lapsenlapsemme söisivät samaa kastiketta. Me pidämme valkosipulista ja chilistä, joten niidenkin  varovainen testaaminen tuntui järkevälle. Ei tullut huonoa kastiketta! 😋


Aineet ja ohjeet hapanimeläkastikkeeseen (riittää n. 4:lle)

2 dl ananasmehua + n. 1 dl vettä
1 rkl maissitärkkelystä (tai perunajauhoja)
2 - 4 rkl kookossokeria tms sokeria
n. 1 rkl hunajaa
2 rkl tomaattipyrettä (ketsuppi sopinee myös)
1 rkl soijakastiketta
1-3 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl modenalaista balsamietikkaa
1 tl seesamiöljyä (jos pidät mausta)
(2 rkl Sweet chili saucea)
(½ tl Sriracha-kastiketta tms chiliä halutessasi)
(valkosipulia)
lisävettä, jos kastike sakeutuu liikaa

  • Kokoa reseptissä olevia aineita lieden läheisyyteen. (tai niitä, joista pidät)
  • Mieti ennen kuin aloitat kokkaamisen, minkätyyppisestä kastikkeesta pidät; hapokkaasta, makeasta, tulisesta jne ja vaihtele reseptin ainemääriä sen mukaan.
  • Liuota maissitärkkelys n. ½ dl nestettä ja kaada loppuneste kasariin.
  • Lisää kaikkia loppuaineita (ei kaikkia kerralla), kiehuttele kastikepohjaa n. 5 min ja maistele. Lisää halutessasi aineita.
  • Lisää huolella sekoitellen tärkkelysseos kattilaan ja anna vielä kiehua hiljaisella lämmöllä 10- 15 min. 
  • Riisi ehtii kypsyä samassa ajassa, kun kastike on sakeutunut ja tiivistynyt valmiiksi. 
Itse paistoin broilerinpalat aluksi ja luulin kaiken olevan valmista, kun riisit ovat kypsyneet. No meillähän homma vähän venähti, kuten alussa kerroin. Pakaste-wokkivihannekset ovat ihan mukiinmeneviä, mutta tänään laitoin mukaan myös tuoreita paprikasuikaleita.  Kokonainen yksikyntinen valkosipuli antoi makunsa kastikkeelle ja paloittelin sen sitten kasvisten kaveriksi. Kahdesta ananaspurkista tuli juuri sopivasti mehua kastikeliemeen. Osa ananaksista löysi tiensä lautasillemme sellaisenaan ja osa broilereiden 'mehustajina'.

Perhetilan kanan meheviä rustiikkikuutioita 350 g ruskistui ja kypsyi paistinpannulla ananasten kaverina. 


Kastike saa olla aika juoksevaa, mutta toisaalta sopivasti tiivistyneenä maistuu vahvemmalle. Makuasioista ei voi kiistellä, mutta kokki saa aina mieluistaan. 😋


Hyvä ruoka, parempi mieli jälleen kerran! Ulkoilma tunnetusta parantaa ruokahalua, joten ylös, ulos ja lenkille lausahdus toteutui meillä tänään. Käytiin katsastamassa kotigolfkenttämme kevätkunto ennen kokkausta. Maisemat olivat ihmeellisesti avartuneet sitten viime syksyn.




Ihanaa, että kevät on jo näin pitkällä. Leskenlehdet loistavat pieninä aurinkoina teiden varsilla ja sinivuokot ilahduttavat silmää kotimme etukuistilta alkaen.


2 kommenttia:

  1. Oijoi tuo kastike kuulostaa hyvältä ja ruoka näyttää niin herkulliselta. Kiinalaisessa tulee aina silloin työpäivinä käytyä lounaalla, helppoa ja nopeaa..kun sen ruuan saa ottaa heti lautaselle eikä tarvitse odotella annoksia:) IHanat kuvat♥ Niin kauniita kevään merkkejä on jo näkyvissä:) Mukavaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinalainen kanalla on ollut jo kauan lempiruokiamme, mutta olen tehnyt yleensä ns pikaversion. Tämä oli paljon parempaa!
      Kevät eteni yllättävän vauhdikkaasti sillä välin, kun olimme matkoilla. Kiva yllätys. Sinulle Päde kiitos kommentista ja oikein hyvää viikonlopun jatkoa!♡

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.