Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 1. kesäkuuta 2018

Makkaraperuna on hyvää arkiruokaa

Valkosipuli-juustomaustettu grillimakkara sopii hyvin peruna-porkkana-bataattiannoksen kylkeen. 
Grillimakkara ja paistetut perunat - voisiko tyypillisempää pikaruokaa keksiä? Mies syö mielellään silloin ja tällöin iltapalana grillatun makkaran. Mökillä monet suomalaiset saavat hyvän tilaisuuden testailla makkarauutuuksia. Itse tykkään eniten paistaa talvella makkaraa takan lämmössä makkaratikun nokassa. Se maistuu hyvälle sinappi- ja majoneesilisällä. Tärkeintä, että makkarassa maistuu muukin kuin jauhot. Voimakkaasti chilillä maustetun makkaran jätän suosiolla toisille.


Nälkä on usein paras mauste.  Eilen sain taas kerran todeta tuon jutun. Meillä oli erilaisten menojen johdosta kiireinen päivä, joten lounaan valmistamiseen ja syömiseen oli aikaa vajaa tunti.  Onneksi meitä oli kaksi kokkia. Mies huolehti makkaroista ja minä tein peruna-juureslisäkkeen. Ehdittiin hyvin, vaikka käytin muutaman minuutin aikaa kuvien näpsimiseen varmuuden vuoksi. Siitä on tullut tapa! 😄 Makkaran paiston luotan täysin Miehelle. Aion jakaa nopean ja silti todella hyvälle maistuvan perunapaistokseni. Syömme tätä silloin tällöin ja yleensä aina hyvällä ruokahalulla. Valkosipuli,  varhaissipuli ja voi kuuluvat tähän annokseen. Uudet perunat keitetään ja nautitaan normaalisti kohtapuoliin. Kohta niitä taas saa! 👍😋

Ensin pieniksi pilkotut perunat, sitten porkkanat ja viimeksi bataatinpalat pannulle paahtumaan.
  • Aloita ruoan valmistus kuorimalla ja pilkkomalla perunat. Siirrä perunakuutiot kuivumaan ja paahtumaan  kuumalle paistinpannulle. Rasvaa ei tarvita tässä vaiheessa. Kuori ja pilko muut juurekset ja kääntele välillä perunoita, etteivät pääse palamaan. Palsternakan maku sopii myös hyvin tähän ruokaan. Joskus lisään parsaa tai jopa kukkakaalia loppuvaiheessa. Tänään löytyi näitä raaka-aineita.

  • Neljään perunaan, kahteen porkkanaan ja palaan bataattia lisäsin n. 2 rkl voita siinä vaiheessa, kun kippasin pilkotut sipulit pannulle. Hieman reilu 1 tl suolaa riitti meille, mutta sitä kannattaa annostella juuri omaan makuun sopivaksi.

Noin 20 min kuullotuksen jälkeen voi jo maistella, olisivatko perunat lähes kypsiä. Purutuntuma pehmenee hiukan vielä lautasellakin.
  • Tässä vaiheessa lieden lämpötilaa voi pienentää. Kääntely ja sekoittelu auttaa aineita kypsymään tasaisesti ja estää sipulien palamisen. 

Meille riittää tähän ruokaan mausteeksi pelkkä suola. Sipulit, suolapähkinät ja voi saavat maistua. 
  • Tällä kertaa lisäsin viimeiseksi pannulle reilusti rucolaa, persiljaa ja ruohosipulia. Suolapähkinöiden ja basilikan maku oli ns 'piste iin päälle'!

Varhaissipulia, persiljaa ja tällä kertaa myös basilikaa omasta yrttilaatikosta lopuksi pannulle. 
  • Pieni sekoitus, suolan tarkistus ja herkku on valmista lautasille annosteltavaksi! Syömään! Ulkona tämäkin annos maistui kaikkein parhaimmalle. Makkaroiden paisto kannattaa tottakai ajoittaa muun ruoan mukaan. Eikä makkara ole tässä kohtaa ainut vaihtoehto...



Pionit ja syreenit ovat omia suosikkejani pihojen kukkivista kasveista. Orvokit, ruusut ja monet monet muutkin kukkaset tuovat paljon kauneutta ja iloa kesäämme.


Eilen suurin osa aamupäivästä sujui kotiaskareiden parissa. Iltapäivällä pääsin kiertämään muutaman väylän golfkenttää ja kuvaamaan samalla luonnonkukkia. Ihan uskomatonta, kuinka monet lajit ovat täydessä kukinnossaan. Puolukan kukkien näkeminen toukokuussa oli hämmentävää. Paikka oli aurinkoinen etelärinne, mutta sittenkin! 🌸🌻 Harvoin on Suomessa toivottu sadetta niin hartaasti kuin juuri nyt!

Milloinkahan päästään poimimaan puolukoita, kun kukat ilmestyvät tänä vuonna toukokuussa. 

Ahomansikan kukat tiputtelevat terälehtiään ja mansikan raakileitakin on nähty. Huikeaa toukokuussa.

Koiranputki jos toinenkin alkaa olla kauneimmillaan. Osa taitaa olla vuohenputkien kukintoja.

Metsäkurjenpolvet kukkivat vaaleasta hyvin tummaan lilaan. Kauniita kaikki!


Kaunista viikonloppua ja alkavaa kesäkuuta sinulle blogini lukija! Kiitos jälleen kerran, että halusit käväistä lukemassa postaukseni! Kukkakuvien tallentaminen tänne blogiini on varautumista tulevaan. Normaalit juhannuskukat ovat juuri nyt parhaimmillaan!



2 kommenttia:

  1. Tätä meillä tullaan valmistamaan tänä viikonloppuna, meidänkin mies syö mielellään grillimakkaraa, minulle Kivikylän ryynäri. Mahtavia kukkakuvia. Kiva kun pääsee sinun blokin kautta nauttimaan kesäkukista, joita nyt en pääse luontoon katselemaan (polvileikkaus). Kiitos ruokavinkistä sekä kukista. Ihanaa ja leppoisaa viikonloppua teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos ihanainen! 💖 Ajattelinkin juuri noin, eivät kaikki pääse kesän kukkia luontoon ihailemaan. 😊
      Onkohan tuota makkaraa kaupoissa? Tykkäsin pääsiäisenä itämaisin maustein tehdystä karitsan makkarasta ja tajusin, että nykyään valmistetaan monia makkaramakuja. En ole vielä löytänyt parasta! 😋
      Hienoa viikonloppua ja mahdollisimman vähän kipuja kohtalotoveri. 🌼🍓💞

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.