Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 6. toukokuuta 2017

Kalkkunaa ja bataattiranskiksia kahdelle


Bataatin maku miellyttää monessa eri muodossa.Se on helppoa, halpaa ja moneen ruokaan taipuvaa juuresta. Hieman makeahko maku sopii laatikoihin, keittoihin ja sellaisenaan uunissa paahdettuna. Tänään söin ensimmäistä kertaa "kaupan" valmiita ranskiksia. Oikein maukkaille ja rapsakoille maistuivat heti uunista otettuna. 


Hieman suolaa pintaan ja bataattiranskikset ovat valmiita lautaselle.
Bataattiranskisten lisäksi valmistin kalkkunafileitä ja omalla reseptillä tehtyä guacamolea. Lisänä lautasella oli vähän vihanneksia eli paprikaa ja kurkkua. Eipä ruoan valmistaminen vaatinut mitään erityisosaamista, mutta postaan nyt kuitenkin. Ehkäpä joku lukijani saa tästä vinkin helppoon ruokaan.


Talon Miehen ostamat kalkkunan fileeleikkeet mietityttivät ensin, koska niitäkin laitan ensimmäistä kertaa. Ne ovat varmaankin ilmestyneet kauppojen hyllyille grillikautta varten.  Huomasin nostaa ne huoneenlämpöön maustumaan reilua puolta tuntia ennen paistoa. Meidän grillikausi on edelleen avaamatta jalkani vuoksi.

Marinadi kalkkunan fileille (mausteet sekoitellaan marinointikipossa öljyyn)

2-3 rkl öljyä (pistaasiöljyä tänään meillä)
2 tl suolaa
1 rkl kookossokeria
1-2 tl valkosipulijauhetta myllystä
1 tl Jerk-maustetta
1 tl mango-curry maustetta
1/2 tl juustokuminaa
2 rkl espanjalaista yrttimaustetta



Kalkkunafileet kuivataan talouspaperilla ja käännellään tasaisesti mausteseokseen.
Fileet saavat maustua puolesta tunnista tuntiin ja lämmetä huoneenlämpöisiksi.


Paistoin kalkkunat avokadoöljyssä, joka kestää hyvin kuumia lämpötiloja. Näin sain fileisiin kauniin ruskean pinnan molemmille puolille. Laskin lämpötilaa ja fileet kypsyivät valmiiksi samassa ajassa, jonka bataattiranskisten valmistuminen uunissa vei.


Kastikkeen keksiminen vaati hieman mielikuvistusta. Jääkaapissa olevista aineista piti jotakin kehitellä. Guacamole-tyyppinen kastike sopii mielestäni muihinkin ruokiin tortillojen ja tacojen lisäksi. Näistä aineista syntyi ihan kelvollinen tai itse asiassa erinomaisen hyvälle maistuva lisuke päivän ateriaan.

Kylmän kastikkeen aineet

200 g hapankermaa (Creme Fraichea)
1 limen mehu
2 kypsää avokadoa
2 tl sinappia
2 tl chilikastiketta
1 tl suolaa
2 tl kookossokeria
mustapippuria myllystä

Kaikki aineet sekaisin korkeaan purnukkaan ja sauvasekoittimella sileäksi!


Huomenna tulee kaksi viikkoa käynnistämme läheisellä lintutornilla ja laavulla. Sinne tekisi mieli taas :))


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.