Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 29. toukokuuta 2017

Superihana taateli-lakritsiherkku


Rakastan viikunoiden ja taateleiden makumaailmaa! Sellaisenaan, ruoissa, leivonnassa ja nyt yhdistettynä lakritsijauheeseen. Ovatkohan makunystyräni jossakin elämäni vaiheessa herkistyneet näille makeille herkuille, koska en muista nuorena erityisemmin edes tykänneeni niistä. Taatelikakku on kuulunut lapsuudestani saakka pelkästään jouluun. Leivon taatelikakun joka jouluksi edelleen.
Viikunoita tykkään käyttää sekä kuivattuina että juustojen tms kanssa tuoreena. Harvoin niitä saa riittävän kypsinä ja mehukkaina kaupoista. Hunajan ja vuohenjuuston kanssa ne maistuisivat useamminkin.

  
Käytyäni viime viikolla pitkästä aikaa kaupassa kiinnitin heti katseeni kasvisten lähelle lastattuihin taatelipusseihin. Niitä oli suklaan, kookoksen ja lakritsin makuisina. Lakritsi miellyttää lähes kaikessa, joten pitihän niitä saada. Ja voi pojat, että ne olivat superherkkua aterian jälkkärinä. Söimme talon Miehen kanssa pussillisen kerralla. Kumpikaan "ei voinut" lopettaa napsimistaan. Parasta kaikessa, että makean nälkä lähti eikä kaloreita koko pussillisessa ollut kuin alle 300 kcal. 


Tietenkin piti eilen ostaa lempitaateleitani ja tänään aloin suunnitella niiden lakritsoimista heti aamulla. Valmiit lakritsitaatelit olivat aika hinnakkaita eikä niitä ole mahdollista saada juuri silloin, kun on oikea hetki herkutteluun. Kaapissa ne eivät meillä pitkään säily ;)


Kiven poistaminen taatelin sisältä oli ensimmäinen kompastuskivi. Yritin puristaa muutamasta, mutta pehmeä taateli meni mössöksi. Keksin loistavan tavan poistaa siemenet pinsettien (hyvin kiehuvalla vedellä pestyjen) avulla. Lapsellisen helppoa!
Toinen ongelma oli, ettei lakritsijauhe tuntunut tarttuvan kunnolla taatelin sileään pintaan. Halkaisin yhden taatelin ja pyöritin siinä ehjiä, kuivia taateleita ennen lakritsoimista.  Sitten pyörittelin ja heiluttelin jauhekippoa, jossa oli yksi taateli kerrallaan. Johan tarttui! 


Nyt jääkaapissa on pieni purkki lakritsitaateleita odottamassa herkutteluhetkeä. Arvaatte, että en tietenkään malttanut olla maistamatta. Aamulla makeannälkä ei onneksi vaivaa kovin pahasti. ;) Pyörittelin halkaistuun taateliin loput astiaan jääneet jauheet ja aah! että oli ihanaa. 

Kouvolan Lakritsin jauheeni alkaa loppua, joten tämänpäinen ostokseni oli uusi lakritsijauhepurkki Goodmanin Punnitse & Säästä liikkeestä. Ensivaikutelmani tästä Urtekramin Raakalakritsijauheesta on hyvinkin myönteinen :)

Aika mahtavilla adjektiiveilla tätä ihmepulveria mainostetaan purkin etiketissä.
"Raakalakritsijauheemme on kuin pala taivasta. Hienoa kuin tähtipöly ja sanoin kuvaamattoman makeaa, pehmeää ja aromaattista. Lakritsin makeus tulee lakritsijuuren sisältämästä glykyrritsiinistä (?), joka on monin verroin makeampaa kuin sokeri. Käytä ruuanlaitossa, leivonnassa ja jälkiruuissa tai sirottele jogurtin, tuoreiden hedelmien tai smoothien pinnalle." 

2 kommenttia:

  1. Tein lakritsataateleita tänään. Ostin paketin prässättyjä taateleita, eli sen kimpaleen mistä teen taatelikakun. Revin sen käsin osiin, taatelit irralleen ja laitoin pakastepussiin. Heitin päälle 1,5 teelusikallista lakritsijauhetta ja ravistin pussia. Valmis. Kimpaleessa nuo taatelit ovat kivettömiä ja tahmeita, joten ei kivien poistoa, eikä lakujauheen tarttumisongelmia :) Ihan noin söpön pyöreitä ei tästä kimpaleesta tule, mutta ei näitä kuvata ehdi, katoavat parempiin suihin! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, tosi hyvä vinkki! 👍 Nuo herkut hurmaavatkin enemmän maullaan kuin ulkonäöllään. Taatelin ja lakritsin liitto on 'tähtiin kirjoitettu', on melkein liian hyvää mielestäni. Ei voi lopettaa napostelua, kun alkuun pääsee. Onneksi välillä tulee pitkiä taukoja. Pirkan pehmeät kivettömät Luomu-taatelit ovat myös ihania, mutta hintavampia. Herkullista kesän jatkoa Kristiina! 👋🍓🐝🐞

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.