Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 5. toukokuuta 2017

Oreo-tyyppiset keksit+päivitetty versio 10.6.2017

Maku on suussasulavan herkullinen, vaikka ulkonäkö kovasti "kotikutoinen" tässä suklaakeksissä.
Viikonloppu lähestyy ja vanhasta muistista (työelämää takana 38 v) herkkuja tekee mieli. On ihanaa rentoutua hyvän ruoan ja miksei juomankin ääressä. Parasta kaikessa eläkkeellä ollessa on kokkaamisen tuoma ilo ja rentoutumien. Nyt on aikaa ja tavallisesti energiaakin! Viikko polvinivelelikkauksesta ei tosin ole paras aika häärätä keittiössä, mutta kädet ja pää toimivat edelleen. Oreo-keksien ohjeita olen silmäillyt jo muutaman päivän ja osaan jo kuvitella niiden herkullisuuden. Siispä tuumasta toimeen!

Taikina n. 16 isohkoon keksiin (Ohje on melkein sama kuin Kinuskikissan blogissa) 

120 g voita
2 dl ruokosokeria
1,75 dl tummaa kaakaojauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna



Toinen taikina Oreo-kekseihin (10.6.) löytyy täältä!

Taikina on helppotekoinen. Tarvitsee vain vatkata ja sekoittaa aineet huolella. Taikina on kiinteämpää ja siten helpompaa leipoa. Suolaa laitoin vain 1½ tl, koska voissa on jo suolaa. Mielestäni taikina sellaisenaan maistui aika suolaiselle, mutta se kuulunee Oreo-keksien alkuperäiseen reseptiin. Ihan täydellisä näistä tuli, joten uskallan suositella. Uunit ja lämpötilat ovat erilaisia. Omani paistuivat n. 9 min valmiiksi.

Laitoin molempia kaakaolaatuja taikinaan saman verran.





Taikinaa on helppo kaulita ja koristella kukkamuotilla. Kiitos muotista pikkusiskolleni! Olet ihan paras!




****************************************************************************


1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja ruokosokeri vaaleaksi vaahdoksi.
2. Vatkaa kananmuna huolellisesti sekoittaen vaahtoon.


3. Yhdistä loput kuivat aineet keskenään ja lisää sihdin läpi voiseokseen.
4. Kääntele ja sekoita sen verran, että taikina on kauttaaltaan ruskeaa. 


5. Laita taikina jääkaappiin pariksi tunniksi tekeytymään.

Taikina näyttää epäilyttävälle, mutta maistuu todella herkulliselle.

Oreo-keksin kuvioraudan voi korvata leimasimella, muovisella kukkakuviomuotilla tms.
 Kaulitse taikina levyksi aika pienin palasin ja runsaasti jauhotetulla alustalla.
Lisää reilusti jauhoja, jos taikina tuntuu ihan liian löysälle ja on vaikea irrottaa alustalta. (Pitsan metallinen lapio oli hyvä työväline tässä työvaiheessa.)

Älä kaulitse taikinaa liian ohueksi. Saat kauniin tasaisen reunan n. 5 mm paksusta levystä.
Voikreemitäyte on kokemukseni mukaan helpoin levittää keksille pursottamalla pussin kulmaan (esim 1/2 l minigrip) tehdyn reiän avulla.

(voi ja tomusokeri kannattaa sekoittaa alkuun esim lusikalla, ettei sokeri pöllyä pitkin keittiötä,

75 g voita (tuorejuusto sopinee myös)
3 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl kermaa

1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi.
2. Lisää vaniljasokeri ja kerma ja vatkaa vielä hetkinen.

3. Annostele voikreemiä keksin toiselle puolikkaalle aika reilusti ja paina toinen keksin puolikas sitä vasten. Pyyhkäise ylimääräinen vaahto pois veitsellä. (voit myös halutessasi pursottaa vaahdon renkaaksi toiselle puolikkaalle.)

P.S. Oma lempitäytevaihtoehtoni

n. 50 - 80 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 2 dl tomusokeria
n. 30 g pehmeää voita
n. 1/2 dl vaniljakreemijauhetta

Valmista samoin kuin edellä!

Nämä keksit ovat työläitä tehdä, mutta maistuvat taivaallisen ihanille kahvileipänä tai kylmän maidon kanssa.
Makeaa ja suolaista vuoron perään. Nyt on aika herkutella vapuksi ostamillani snackseilla. Unohtuivat kaappiin ja löytyivät tänään leipomistarvikkeita etsiessäni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.