Valmistautuminen kevään juhliin lienee tänä viikonloppuna monissa perheissä kiivaimmillaan. Esikoisemme lakkiaisjuhlista on jo reilut 20 vuotta ja toisaalta tuntuu, että juuri äskenhän iloitsimme tuosta hienosta päivästä. Tarjottavista jäi eniten mieleeni tuon ajan suolainen trendiherkku charlotte. Tein silloin sekä lohi-, että kinkkuversion, mutta tänä päivänä kinkun tilalle laittaisin kasvisversion. Söimme eilen savulohta, jota jäi reilusti tällekin päivälle välipalaksi.
Nyt voisi tehdä menneiden vuosikymmenten herkkua, vaikka juhlia ei olekaan tiedossa. Yllätys, että reseptini löytyi kohtuuullisen pienellä etsinnällä. Tuumasta toimeen siis! Pieniä muutoksia jouduin tekemään alkuperäiseen (jääkaapistamme löytyvien raaka-aineiden johdosta). Charlotten teko alkaa munakasrullan leipomisella.
Munakaslevyn siirto leivinpaperilta toiselle onnistui tänään ilman kommelluksia. |
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
2 dl kermaa+2½ dl maitoa (tai vast määrä täysmaitoa)
½ tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
(50 g brie-juustoa halutessasi)
4 kananmunaa
Ohjeet
1. Sulata voi teflonpintaisessa kattilassa.
2. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Anna kiehahtaa.
3. Lisää pikku hiljaa vatkaten kerma, maito ja halutessasi juusto seokseen. (kuumenna, kunnes pulpahtaa, älä kiehuta sen jälkeen)
4. Nosta kattila pois liedeltä ja anna hieman jäähtyä.
5. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset.
6. Lisää suola, leivinjauhe ja keltuaiset yksitellen vatkaten.
7. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää ne seokseen varovasti sekoitellen.
8. Kaada seos öljytyllä leivinpaperilla vuoratulle pellille.
9. Paista munakaslevyä n. 175 asteen lämmössä n. 25 - 30 min.
10. Kumoa pohja öljytylle leivinpaperille (Ole varovainen, ettei luiskahda ruttuun!) ja jätä jäähtymään.
Munakasrullan täyte ja charlotten sisus on aika pitkälle samoista aineista, joten helpotin tiskiä ja työvaiheita tekemällä seoksen samalla kertaa. Charlotten täytteeseen tulee lisäksi 2 dl kuohukermaa vaahdotettuna, joka on helppo lisätä loppuseokseen.
Aineet täytteeseen
175 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kermaviiliä
1½ dl paksua turkkilaista jogurttia (tms)
1 tl suolaa (vähemmän, jos lohi kovin suolaista)
1 tl sitruunapippuria
1 dl silputtua tilliä (pakastettu ok)
n. 1½ dl pieneksi silputtua purjoa (kuullota hetki pannulla halutessasi)
300 - 400 g lämminsavulohta (kylmäsavulohi sopii myös hienosti)
½ sitruunan mehu
sitruunan tai limen kuorta raastettuna
Sekoita täytteen aineet huolellisesti ja levitä siitä n. puolet munakaspohjalle.
Kääri pohja tiukalle rullalle leivinpaperia avuksi käyttäen.
Kääri folioon ja vie jääkaappiin jäähtymään.
Tästä rullasta voi tehdä myös pienempiä cocktailpaloja rullaamalla levyn puoleenväliin, leikkaamalla levyn kahtia ja rullaamalla tiukaksi "pötköksi" toisenkin puolen. Rullan voi pakastaa ja ottaa sulamaan tarjoilua edeltävänä iltana jääkaappiin.
Charlottetäytteen aineet
loput aiemmasta täytteestä
2 dl kuohukermaa
hieman suolaa ja pippuria (maistele)
3 - 4 liivatelehteä (laitoin 3 ja riitti hyvin)
Laita liivatteet kylmään veteen. (5 min riittää!!)
Vaahdota kerma ja sekoita aineet keskenään, lisää mausteita tarvittaessa.
Kuumenna sitruunanmehu ja sulata liivatteet siihen, anna hetki jäähtyä.
Yhdistä hieman jäähtynyt liivateseos täytteeseen.
Vuoan voi vuorata kelmulla ennen täyttämistä.. |
Kokoa charlotte leikkaamalla ensin munakasrullasta paloja kääretortun tapaan ja vuoraamalla osalla niistä pyöreä vuoka. Jätä muutamia paloja täytteen päälle, jotka jäävät myöhemmin kumottavan charlotten pohjaksi.
Kaada hieman jähmettymisen aloittanut seos vuokaan munakaspalojen päälle.
Vuokani on noin litran vetoinen ja juuri sopiva näille ainemäärille. |
Peitä kulho foliolla ja vie jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Muistelen pakastaneeni aikoinaan näitä juhlissa tarjottavia vuokia tässä vaiheessa. Vuoka pitää ottaa hyvissä ajoin sulamaan jääkaappiin, mutta koristella vasta juhlapäivänä. Kylmäsavulohiruusukkeet ovat hienoja koristelussa, samoin tuore tilli.
Porkkanaruusukkeet, ohuet purjorenkaat ja jättikatkaravut koristeina tänään. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.